Duel

3. 7. 2008 - 13:47 | Téma | red

Duel zdroj: tisková zpráva

Terror ve vašem zpětném zrcátku, aneb souboj mezi člověkem a tirákem od jednoho z nejtalentovanějších režisérů světa, od Stevena Spielberga. Napsal: Šimon Šafránek Existuje výraz, ve kterém by se protnuly dvě tak odlišné entity, jako je „stroj“ a „šelma“? Myslím, že „monstrum“ by mohlo být vyhovující výraz

Existuje výraz, ve kterém by se protnuly dvě tak odlišné entity, jako je „stroj“ a „šelma“?
Myslím, že „monstrum“ by mohlo být vyhovující výraz.
Znepokojivá otázka: Spojuje obé jen slovo?
Obávaná odpověď: Jistě, že ne.

ježíš Auto! Steven Spielberg, bez debat jeden z nejnadanějších soudobých filmařů, své filmy často buduje na pohádkovém principu, kdy Honza bojuje s Drakem. Drak totiž právě takovým monstrem, silou eternálně ohrožující, silou hodnou pozornosti, je. O čem jiném jsou Čelisti, Jurský park, či právě Duel?

asi mě zabije Vyjmenované filmy spojuje pouze nastavení hrdinů; Čelisti jsou geniálním thrillerem, zatímco Jurský park jen nafouklou žvýkačkovou bublinou, jejíž chuť dávno vyvanula. Duel pak je pro mě jedním ze stylově nejčistších a vůbec nejúspornějších filmů, jaké se dostaly do širšího povědomí.

Je tu vlastně jenom řidič (a jeho osobní auto) a tirácká cisterna (a její pán).
Hrdinovi je asi 40, má knír a velké brýle, potí se a tečou mu nervy. Vizuálně plak bravurně zapadá do krabičky HH (hloupý Honza). Není to člověk, se kterým se ztotožníte na první, nejspíš ani na druhý pohled. Ale naléhavost, s jakou ho Spielberg sleduje vám nedají útěku a hrdinova konečná snaha vzepřít se je pak sladkou odměnou divákově srdci.
Jmenuje se David Mann a hrál ho Dennis Weaver.

Z truckera uvidíme maximálně kynoucí paži, nebo opráskané koně. Cisterna sama je monstrózní. Ultimativně. Výhružný oválný tvar kulky, nebo vorvaní velikost a přední maska, věkovitost zapsaná v opadaném nátěru.
Akce: Hrdina vyjede z Města (domov) na schůzku, a kdesi na okresce předjede na plné čáře cisternu.
Je důležité, že Hrdina se proviní vůči obecně daným pravidlům, protože cisterna se může cítit poškozená. Dá se na stíhací jízdu a historka dostane základní náboj.

V dalším ději truck Manna deptá- předjíždí, zpomalí, nenechá se předjet, a když, pak v protisměru se řítí cizí vůz.
Bio je po dramatické stránce výrazně dostředivé, vše se odehrává kvůli konfliktu hrdiny s truckerem, masivní většina obrazů se odehrává na opuštěné, neobydlené silnici, čímž režisér nejen zvýrazňuje hlavní linii, ale také se může plně soustředit na bourání psychiky svého hrdiny, protože tu není nikdo, kdo by mu pomohl.
Počíná si systematicky a nezapomíná ani na drobné detaily, které souboj uchycují do skutečnosti- scény v restauraci, anebo u telefonní budky- tady plně poznáme, jakou má nebezpečí moc a sílu.

Spielberg mistrně graduje napětí, v tom je zkrátka jeden z nejlepších na světě. Dohrává situace, obrací je a přemílá, jako ten nejodhodlanější zlatokop hlínu na svém záboru.
V závěrečném obraze dosáhl na dno lidských možností, když jen pomocí dokumentárně střižených detailů a přirozených zvuků přemění hromadu trosek na umírající zvíře.

Je tu ještě jedna paralela s Čelistmi, které Spielberg natočil o čtyři roky později, LP 1975. Tam je hrdinou člověk, který se bojí vody, a který jde zabít žraločí monstrum. Souboj pak, zejména díky ďábelské chytrosti zvířete, připomíná Achabův osud v Bílé velrybě.
V Duelu je zprvu uplatněn opačný princip- Mann si sám stroj nahněvá. Na drobnou maličkost se potom, stejně jako na vržený kamínek, nabaluje lavina stále fatálnějších událostí (další Spielbergův trademark). Až obraz, ve kterém trucker Mannovi mává, aby ho tento předjel, a kde mu staví viditelnou, úmyslnou léčku, až tady potom dochází k obratu a ze štvance se stává hrdina.

Spielbergův film lety vizuálně trochu zestárl, triky, které tu autor použil byly přijaty za své stovkami filmů, se staly klasikou a divák je prohlédne.

Přesto jde o jeden z těch filmů, na které nezapomenete.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.