Dr. T a jeho ženy (Dr. T and the Women)

7. 5. 2007 - 9:59 | Téma | red

Dr. T a jeho ženy (Dr. T and the Women) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[] - Scénář: Anne Rappová. Režie: Robert Altman. Kamera: Jan Kiesser. Hudba: Lyle Lovett. Výprava: Stephen Altman. Střih: Geraldine Peroni. Hrají: Richard Gere (Dr. Sullivan Travis), Helen Huntová (Bree Davisová), Farrah Fawcettová (Kate Travisová), Laura Dernová (Peggy), Kate Hudsonová (Dee Dee Travisová), Liv Tylerová (Marilyn) a další. Barevný, 121 minuta, české titulky, Dolby Digital (DTS, SDDS). USA-Německo 2000. Distribuce: Bontonfilm. V předpremiéře uvedeno na 36. ročníku MFF v Karlových Varech. Celorepubliková premiéra: 19. 7. 2001. Na první pohled vše jak má být - v kolonce režie jméno Roberta Altmana, tvůrce slavných Prostřihů či výborného satirického dramatu Hráč, v seznamu herců samé slavné tváře a téma slibující další Altmanovu břitkou studii

dr_t
Na první pohled vše jak má být - v kolonce režie jméno Roberta Altmana, tvůrce slavných Prostřihů či výborného satirického dramatu Hráč, v seznamu herců samé slavné tváře a téma slibující další Altmanovu břitkou studii. Jenže i slovutní tvůrci si občas musí vybrat svou slabší chvilku a šestasedmdesátiletý režisér tak učinil právě v případě filmu Dr. T a jeho ženy. Co je ovšem u Altmana oddechový čas, to pro jiné režiséry může být nedostižnou metou - proto se v hodnocení posledního Altmanova filmu mohou střetnout dva zcela jiné názory.

dr_t
Dr. T je familiární zkratkou pro doktora Sullivana Travise (Richard Gere), který si na nepřízeň osudu naříkat nemůže: jeho gynekologická ordinace je vyhlášená v celém Dallasu a jeho klientelu tvoří převážně majetné ženy. Jak v práci, tak i doma je Travis v zajetí žen; v ordinaci jde neustálé ženské štěbetání už občas na nervy a ve vlastním domě ho ryze ženský svět také neopouští. Jeho žena trpí psychickou poruchou, malé tři holčičky jeho švagrové se pletou kde můžou, Travisova starší dcera má týden před svatbou, zatímco ta mladší na ni žárlí, jak se dá a v golfovém klubu se navíc Travis seznámí s pohlednou ženou Bree (Helen Huntová) - a nezůstane jen u zdvořilostních frází...

dr_t
Robert Altman se tentokráte pustil do světa horních deseti tisíc a začátek filmu napovídá, že půjde opravdu o břitce satirickou podívanou; svět zhýčkaných žen (jež tráví většinu času v obchodních centrech a o bezednost svých platebních karet se starat nemusí) je představen ve své trapné malichernosti, s níž ženské hrdinky řeší své problémy. Tím největším se zdá být otázka, jestli uspořádat svatební obřad Travisovy dcery Dee Dee v domě či v přilehlém parku. Altman má výborný pozorovací talent a v popisu charakterů jednotlivých ženských postav je trefný a zábavný. Výborné jsou scény z čekárny Travisovy ordinace aneb jak to vypadá, když se sejde dvacet hašteřivých žen v jedné místnosti.

V mozaikovitě skládaném příběhu (který spěje k závěrečné svatební hostině) se ale čím dál víc utápí i samotný režisér. Jako by se vzdal postu satirického komentátora a stal se pouze zaznamenavatelem jednotlivých výjevů - taková forma musí zákonitě začít nudit. Nedotaženost snímku tak naplno neuspokojí ani diváky čekající na další z Altmanových satir, tak ani ty, kterým občasné kritické šlehy režiséra ruší nekomplikovanou podívanou na hezké obrázky dallaské smetánky.

Z poklidné letargie vytrhne diváka až vzpurné gesto Dee Dee v den svatby, přesně načasované s apokalyptickou (a sugestivně nasnímanou) bouří, která v poslední groteskní scéně zavane Travise na mexickou hranici do ospalé vesničky, kde se právě chystá k porodu jedna žena. Altman tak dá na konci filmu svému hlavnímu hrdinovi příležitost, aby se vrátil zpět k původnímu smyslu své profese a na důkaz očištění je novorozeně kluk - že by konečně světélko na konci (ženského) tunelu?

Dr. T a jeho ženy jsou ve srovnání s ostatní produkcí lehce nadprůměrným dílem, jemuž neschází myšlenka, kvalitní herci a profesionální zpracování. Režiséři Altmanova formátu by ovšem měli být srovnáváni především sami se sebou - pak je Dr. T pouze slabým odleskem někdejších Altmanových filmů. Svou dosavadní tvorbou si tento nepochybně sympatický režisér zkrátka nasadil laťku, o jejíž zdolání se jeho nejnovější film jen marně pokouší. Snad příště.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.