Donutil dostal na slovenském filmovém festivalu cenu Hercova mise

23. 6. 2012 - 20:00 | Téma | red

Donutil dostal na slovenském filmovém festivalu cenu Hercova mise zdroj: tisková zpráva

Most slávy ve slovenském lázeňském městečku Trenčianske Teplice nese tabuli se jménem dalšího českého herce. Člen činohry Národního divadla v Praze Miroslav Donutil si na probíhajícím filmovém festivalu Art Film Fest převzal cenu Hercova mise a ve festivalovém parku za potlesku davu lidí vlastnoručně připevnil mosaznou plaketu. Ocenění pokládá za povzbuzení k další herecké práci.

Donutil se zařadil k více než desítce svých českých hereckých kolegů, jimž organizátoři festivalu do letošního jubilejního 20. ročníku cenu udělili. Loni se této pocty dostalo scenáristovi a herci Zdeňkovi Svěrákovi, předloni zase herci Josefovi Abrhámovi.

"Vždy se v hereckých kruzích říká, že ceny nejsou k ničemu. Je to velké povzbuzení pro další činnost, protože s postupujícím věkem motivace pro další činnost ubývá," řekl Donutil, jenž odpovídal na novinářské dotazy střídavě v češtině a ve spisovné slovenštině.

Cenou Hercova mise festival oceňuje umělce, kteří se stali diváckými idoly. Kromě českých herců ji dostaly také světové legendy filmového umění, jako například Sophia Lorenová, Franco Nero či Jean-Paul Belmondo. Spolu s Donutilem letos získali Hercovu misi francouzská herečka Emmanuelle Béartová a britský oscarový herec Ben Kingsley.

Donutil, Vladyka ve filmu Román pro muže

Donutil je známý nejen jako divadelní herec, bavič, ale také ztvárnil vícero postav ve filmu. Předloni se ve Vysokých Tatrách zúčastnil premiéry snímku Román pro muže, který se natáčel mimo jiné v nejvyšším slovenském pohoří a ve kterém si populární herec zahrál státního zástupce. "Je pravda, že mám doma docela velkou kupku scénářů. Točím poměrně málo, vybírám si jen to, co mě osloví hned po prvním přečtení. Můj poslední film byl Román pro muže a od té doby mně nezaujalo vůbec nic," podotkl herec.

Navzdory tomu se zanedlouho možná objeví hned ve dvou snímcích; měl by si zahrát hlavní mužskou roli ve filmu Řecký sen, který připravuje slovenská společnost Trigon Production. Donutil také potvrdil, že divadelní hra Sluha dvou pánů, která překročila hranici 500 repríz a ve které hraje sluhu Truffaldina, zřejmě dostane filmovou podobu.

"Režírovat by to měl režisér Jirka Strach, točil by se mělo v Benátkách a začít by se mělo v květnu příštího roku," poznamenal. Divadelní hra jej prý nenudí, časem svou postavu ale hodlá přenechat mladší herecké generaci. "Já jsem si od počátku zvolil za partnera diváky. Vzhledem k tomu, že vždy jsou jiní diváci a jinak reagují, já mám každé to představení zcela jiné," řekl.

Miroslav Donutil - Devatenáct klavírů zdroj: tisková zpráva

Kromě filmu jej baví také divadlo a talkshow. "Dobré je to, že u nás se může míchat práce v televizi, ve filmu a divadlu, což ve světě není běžné. Já osobně upřednostňuji, kdy se to střídá," poznamenal Donutil, jenž si v roce 1999 odnesl Českého lva za vedlejší roli v moralitě Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.