Do nových Krotitelů duchů se přidají Kumail Nanjiani i Patton Oswalt

28. 3. 2023 - 8:25 | Novinky | Adam Homola

Do nových Krotitelů duchů se přidají Kumail Nanjiani i Patton Oswalt zdroj: Foto: Sony Pictures Entertainment

Krotitelé duchů se před dvěma lety vrátili a navzdory několika klopýtnutím šlo o docela povedené moderní pojetí starého konceptu. Dvojka tak na sebe nenechala dlouho čekat a kamery už jedou.

Začalo natáčení zatím nepojmenovaného pokračování Krotitelů duchů z roku 2021. Spoluautor scénáře a režisér Gil Kenan rozšiřuje obsazení o Kumaila Nanjianiho, Pattona Oswalta, Jamese Acastera a Emily Alyn Lind. Ti se objeví po boku navrátivších se herců Paula Rudda, Carrie Coon, Mckenny Grace, Finna Wolfharda a Celeste O'Connor.

Příběh pokračování zavede Krotitele duchů zpět k jejich kořenům v New Yorku a do ikonické hasičské zbrojnice, jak naznačil Afterlife, v němž vystupuje Winston Zeddemore (Ernie Hudson). Zatímco podrobnosti o ději zůstávají pod pokličkou, na režisérské židli se tentokrát vymění předchozí režisér Jason Reitman, který se podílel na scénáři a produkci. Pokračování se v kinech objeví 20. prosince letošního roku.

Naposled jsme tu měli právě zmíněný Afterlife, v češtině Odkaz, z roku 2021, a šlo o přímé pokračováním původních Krotitelů duchů (1984) a Krotitelů duchů II (1989). Odkaz vzdává hold zesnulému Haroldu Ramisovi, který v sérii ztvárnil Egona Spenglera. Příběh, který režíroval Jason Reitman, syn Ivana Reitmana, jenž režíroval první dva filmy, sleduje osamělou matku a její dvě děti, které po Egonovi zdědí farmu v Oklahomě a odhalí své spojení s původními Krotiteli duchů a Egonovým tajným odkazem.

zdroj: Falcon

Film získal smíšené hodnocení kritiků a byl chválen za obsazení, Reitmanovu režii, nostalgický tón a poctu Ramisovi, zatímco byl kritizován za plytký a odvozený scénář a přebytek fanouškovských odkazů. Na serveru Metacritic má Krotitelé duchů po životě 45 % a na Rotten Tomatoes 62 %, přičemž někteří kritici jej nepříznivě srovnávají s ženským rebootem z roku 2016. Zase tak špatné to ale nebylo, byť je z filmu cítit jistá plytkost, menší rozpočet a svým způsobem i menší ambice.

Navzdory smíšeným recenzím byl film komerčně úspěšný, celosvětově vydělal přes 204 milionů dolarů při rozpočtu 75 milionů dolarů. Diváci mu udělili hodnocení A- CinemaScore a 96% divácké hodnocení na Rotten Tomatoes. Fanoušci ocenili humor, srdečnost a nostalgii filmu, stejně jako vystoupení původních herců a easter eggy odkazující na předchozí filmy.

Celkově se Krotitelé duchů po životě snaží uctít minulost a zároveň oslovit současnost. Ačkoli není tak originální nebo převratný jako první film, zůstává Odkaz docela zábavným dobrodružstvím, které oslavuje odkaz Krotitelů duchů a Harolda Ramise. Film také připravuje půdu pro potenciální pokračování, které by dále prozkoumalo nadpřirozený svět a představilo nové postavy a výzvy pro další generaci krotitelů duchů.

Série Krotitelé duchů je kultovní a vlivnou silou popkultury od 80. let a netřeba ji jistě nějak zdlouhavě připomínat. Všechno to začalo průlomovým filmem z roku 1984, který důmyslně kombinoval komedii, horor, sci-fi a akci. Film, který vytvořili Dan Aykroyd a Harold Ramis, kteří si také zahráli dvě ze čtyř podnikatelů v chytání duchů, se mohl pochlubit talentovaným hereckým ansámblem, včetně Billa Murrayho, Ernie Hudson, Sigourney Weaver, Ricka Moranise a Annie Potts. Režie tohoto mistrovského díla se ujal Ivan Reitman.

zdroj: Falcon

Film se stal kolosálním hitem, v Severní Americe vydělal přes 229 milionů dolarů a stal se nejvýdělečnější komedií té doby. Chytlavá ústřední píseň Raye Parkera Jr. se dostala na vrchol žebříčku Billboard Hot 100 a byla nominována na Oscara. Chytrá kombinace žánrů, vtipný scénář, charismatické herecké výkony a působivé speciální efekty filmu přinesly chválu kritiků i diváků. Jeho kulturní dopad byl obrovský, inspiroval parodie, odkazy, zboží a fanouškovská díla, zatímco jeho logo se stalo všudypřítomným popkulturním symbolem.

Úspěch původního filmu dal vzniknout pokračování Krotitelé duchů II (1989), které znovu spojilo původní herce a štáb. Ačkoli se pokračování setkalo se smíšenými recenzemi, v pokladnách kin si vedlo dobře a celosvětově vydělalo přes 215 milionů dolarů. Franšíza se dále rozšířila do dalších médií, jako jsou animované seriály, komiksy, videohry, hračky a atrakce v zábavních parcích. Krotitelé duchů (1986-1991), kreslený seriál oceněný cenou Emmy, byl oblíbený zejména mezi dětmi i dospělými.

Série pak pokračovala v roce 2016 restartem s výhradně ženským obsazením, a to moc dobře nedopadlo.

Franšíza, uznávaná různými organizacemi a publikacemi za své úspěchy a odkaz, byla oceněna několika způsoby. V roce 2005 byl film Krotitelé duchů vybrán Kongresovou knihovnou k uchování v Národním filmovém registru a v roce 2008 jej časopis Empire zařadil na 28. místo nejlepších filmů všech dob. Časopis Entertainment Weekly také v roce 2015 zařadil Krotitele duchů mezi 100 nejlepších filmů všech dob.

Zdroje: Deadline

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.