Der Film - festival německy mluvených filmů

25. 1. 2008 - 9:53 | Téma | red

Der Film - festival německy mluvených filmů zdroj: tisková zpráva

V pražských kinech Aero a Světozor proběhne 4.-8.10. přehlídka současné německé, rakouské a švýcarské produkce. Začátek října bude v pražských artových kinech Aero a Světozor patřit německému filmu. 4

Začátek října bude v pražských artových kinech Aero a Světozor patřit německému filmu. 4. - 8. 10. zde totiž proběhne ambiciózní festival německy mluvených filmů Der Film, kde se představí aktuální celovečerní i dokumentární tvorba z Německa, Rakouska a Švýcarska.

Der Film Zřejmě největší atrakcí festivalu bude hned 4. října předpremiéra snímku Životy těch druhých (Das Leben der Anderen). Debutující Florian Henckel von Donnersmarck zde rozehrává charakterové drama, jež se odvíjí v NDR let osmdesátých. Hlavním hrdinou filmu je agent Stasi, který si umíní, že vyšťourá něco protistátní špíny na jistého prominentního východoněmeckého dramatika. Životy těch druhých je v Německu komerčním i kritickým objevem roku a při udílení národních filmových cen s přehledem zvítězil. Na snímku je pozoruhodné i to, že režisér pochází ze západní části země.

Životy těch druhých Srdeční zástava (Kammerflimmern) Hendrika Hölzemanna vypráví o zdravotníkovi jménem Crash, kterého svazují vzpomínky na tragickou nehodu rodičů, a také sen o mysteriózní ženě. Až když jí Crash doopravdy potká, rozhodne se jednat.

K vidění bude i drama V cizí kůži (Fremde Haut) Angeliny Maccaroneové, jež běželo loni v Karlových Varech. Hlavní hrdinkou snímku je Íránčanka, která prchá z vlasti do Německa. Tady je kvůli ovšem zatčena kvůli falešným dokumentům. Jedinou cestou, jak se vyhnout deportaci, je přijmout identitu právě zemřelého kolegy. Ani tehdy jí však štěstí příliš nepřeje a hrdinka se stává uprchlicí na život a na smrt.

Rekviem V berlínské soutěži letos Německo zastupoval i snímek Rekviem (Requiem) Hanse-Christiana Schmida, inspirovaný životem Anneliese Michelové. Tato psychicky nemocná katolička dostala pocit, že je posedlá démony. Vedle běžné léčby proto podstoupila vymítací kůru a později zemřela za nejasných okolností. Její osud se stal námětem loňskému horroru V moci ďábla. Schmidův film s famózní Sandrou Hüllerovou v hlavní roli je mnohem blíže reálným událostem a spíše psychologickým dramatem, než akčním napínákem.

Mezi dokumenty na festivalu Der Film zaujme zejména Dělníkova smrt (Workingman´s Death) zkušeného dokumentaristy Michaela Glawoggera (jinak též komedie Slumming). Režisér se tu v pěti částech soustředí na lidi z různých koutů planety, kteří si vydělávají nebezpečnou, namáhavou, nebo zkrátka příšernou prací: horníci na Ukrajině, asijští nosiči síry, nigerijská jatka, atd. Snímek doplňuje avantgardní hudba Johna Zorna.

Velkou pozornost loni v Německu přitáhl téměř tříhodinový dokument Velké ticho (Die Grosse Stille) Philipa Gröninga o životě kartuziánů v odlehlém alpském klášteře Grande Chartreuse. Určitým opakem Velkého ticha jsou Doteky zvuku (Touch the Sound) Thomase Riedelsheimera, které se věnují zvukům a rytmu, přičemž sledují téměř hluchou perkusionistku Evelyn Glennieovou.

Filmovou část přehlídky doplní v klubu Cross hudební vystoupení rakouských (Dieb13, DJ Mat) a německých (DJ Sticky DoJah) umělců.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.