Člověk jako zbraň (Human Weapon)

7. 5. 2007 - 15:17 | Téma | red

Člověk jako zbraň (Human Weapon) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář: Ilan Ziv, Nancy Peckenham. Režie: Ilan Ziv. Kamera, zvuk: Alberto Marquardt, Sam Shin, Uri Ackerman, Suher Ismalil, Abdel Salam Shihada, Jean Cadin. Hudba: Eugéne Levitas. Produkce: Martin-Gousset Luc, Serge Gordey. 55 minut. USA, 2002. České podtitulky. Film je uváděn v rámci festivalu Jeden svět. Televizní zpravodajství přináší záběry obětí sebevražedných útoků na Blízkém Východě tak často, že už nás málokdy něčím překvapí

One_World_Clovek_zbran
Televizní zpravodajství přináší záběry obětí sebevražedných útoků na Blízkém Východě tak často, že už nás málokdy něčím překvapí. Co ale vede mladého, zdravého člověka k tomu, že si připevní na tělo výbušninu, nastoupí do autobusu plného dětí a nálož odpálí? A jsou sebevražedné útoky pouze doménou Palestinců, případně Arabů z okolních zemí?

Na tyto a další otázky se pokouší nabídnout alespoň částečnou odpověď americký snímek Člověk jako zbraň, který je uváděn v rámci festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Popisuje historii sebevražedných akcí od střemhlavých útoků japonských letců kamikadze, přes íránské výcvikové tábory dětských vojáků Bassiji až po zřícení věží na americkém Manhattanu. Pokouší se přiblížit mechanismus, jakým se z mladých mužů stávají „mučedníci“, kteří zabíjejí nevinné ve jménu vyššího dobra.

„Nejsem jako vy,“ vysvětluje ve filmu své pohnutky k činu jeden z těch, kteří svůj vlastní útok přežili. „Vám jde o to užít si život tady na zemi, mít dům, rodinu, být šťastný. Já chci být šťastný až po smrti.“ Snímek je analýzou celého problému, který si všímá historických, psychologických i politických souvislostí sebevražedných atentátníků. Využívá řady archivních záběrů, řady výpovědí odborníků i lidí, kterých se problém bezprostředně týká.

Snaží se o objektivní přístup, nastoluje mnoho otázek, navrhuje možné odpovědi, ale definitivní rozřešení nenabízí. Při projekci na festivalu Jeden svět podnítil snímek bouřlivou diskusi mezi diváky. A o to šlo zřejmě autorům snímku především.

K tomuto tematu doporučujeme recenzi filmuTeroristka

Na SPECIÁL k festivalu JEDEN SVĚT 2003

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.