Chcípáci

2. 4. 2009 - 9:51 | Téma | red

Chcípáci zdroj: tisková zpráva

Pražské divadlo Buchty a loutky vykročilo stejným směrem jako dánští tvůrci snímku Strings (2004)

Pražské divadlo Buchty a loutky vykročilo stejným směrem jako dánští tvůrci snímku Strings (2004). Marionetoví hrdinové Chcípáků by měli – slovy tvůrců – složit „poklonu brakovým a pokleslým příběhům“. Očekávání stoupne ještě více, když se dozvíme, že tři členové tohoto divadla, režisér a scenárista Chcípáků Radek Beran a jeho kolegové Vít Brukner a Tomáš Procházka, působili při natáčení Strings jako loutkáři.

Doktor je nenápadným hrdinou dneška. Vlastní mystický klíč, který mu pomáhá činit dobro. Přesto i on má svého kostlivce ve skříni. Vzal na sebe podobu jeho zlého bratra, už po desetiletí pečlivě ukrývaného před světem. Zůstal by tam k Doktorově uspokojení na věky věkův, kdyby nebylo temného proroctví. Naplní-li se série znamení, připadne vězněnému bratru druhý z klíčů, klíč ke konání zla. Chystá se střet o příští osud světa. Čtyři osamělí zoufalci, kterým je po sebevražedném pokusu třeba vypumpovat žaludek, jsou pouze prvním náznakem blížícího se dramatu. Doktor má jedinou šanci: pomoci čtveřici chcípáků, kteří snad na oplátku pomohou jemu. Vyřešit jejich trable nebude lehké. Hodňoučký Froté kupříkladu nedokáže dosáhnout orgasmu. Rádobydrsňák Žak se zas trápí od okamžiku, kdy se v pajzlu zamiloval do neznámé dívky...

Pokus o českou variaci na Strings byl v rozletu zbržděn už na samotném počátku. Jestliže Strings vyšlo z prostinkého příběhu v duchu pohádek a legend a ten pak pojalo svěžím, nápaditým způsobem, Chcípáci se skládají hned z několika příběhů, které se propletou, aby následně prchly kamsi do ztracena.

Filmový zážitek s Chcípáky lze připodobnit k noční můře člověka, který strávil celý den u televize. Mezi spoustou témat a momentů se nabízí situace z lékařských seriálů i z fantaskních hororů. Mihne se i večerníček se Spejblem a Hurvínkem, kteří se ve snu proměnili v expresivní karikatury. Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) dodala sekvenci z „pekelného“ baru, v němž to mezi kostlivci opravdu žije. A oškubané kuře-vypravěč sem možná dorazilo z reklamy, kde roztančeně žadonilo o zakoupení. Surreálních situací naleznete požehnaně.

Hlavním bodem programu tohoto imaginárního diváka ale byl snímek Team America: Světovej policajt (2004). Chcípáci by totiž ze všeho nejvíc chtěli být parodií, která všechna žánrová klišé rozpozná a znectí. Jenže to by musel být scenárista Beran o dost lepším pozorovatelem. Teprve pak by věděl, kde má udeřit, aby ťal do živého, a co si radši nechat od cesty. Z Teamu America tak do Beranova filmu vstoupily především ony vrcholně nechutné a vulgární scény, které při sledování originálu dokázaly vyvolat salvy smíchu. V Chcípácích neznamenají okamžiky směšně absurdní; zůstalo pouze u zhnusení.

Film sice nemá moc co říct, říká to ale docela zajímavým způsobem. Scenáristou je Radek Beran mizerným, režijní a inscenační vlohy mu jsou vlastní. Z amatérských podmínek se Beran spolu s kameramanem Tomášem Chourou vzepjali k nápaditému záběrování. Práce s nasvícením dopomáhá pokřiveným loutkám od výtvarnice Báry Cechové k vyšinutému výrazu.

Chcípáci by snad chtěli být parodií, vyznívají spíše jako anekdota pro pobavení kamarádů. O širší publikum ale budou usilovat jenom obtížně. To vcelku sympaticky uznal i režisér Beran, po třech letech natáčení už ze Chcípáků unavený: „Na konci filmu už je znát, že jsem od toho raději utekl.“

Spektrum spřátelených účastníků se neomezilo jen na divadelníky z Buchet a loutek. Hrdinům své hlasy propůjčili také herci a baviči zvučných jmen. Začít můžeme třeba u Jiřího Ornesta, který namluvil Doktora. Přes Pavla Lišku, Petra Čtvrtníčka a Aňu Geislerovou bychom se dostali až ke členu slavného loutkářského rodu Matěji Kopeckému.

Film bude uváděn ve dnech 27. září až 3. října 2007 z DVD v Malém sále pražského kina Světozor.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.