Červený satén (Satin rouge)

3. 7. 2008 - 11:28 | Téma | red

Červený satén (Satin rouge) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář: Raja Amari. Režie: Raja Amari. Hrají: Hiam Abbass, Hend El Fahem, Maher Kamoun, Faouzia Badr. Kamera: Diane Baratier. Střih: Pauline Dairou. Hudba: Nawfel El Manaa. Výroba: DR Productions, Nomadis Images. Produkce: Alain Rozanes, Pascal Verroust. Barevný, 91 min, arabsky s francouzskými titulky. Tunisko/Francie 2002. Uvedeno na 37. ročníku MFF v Karlových Varech. Hlavní hrdinka filmu Lilia je Tunisankou ve středním věku. Po ztrátě manžela se uzavřela do stereotypu čtyř stěn bytu a potlačila v sobě všechny ženské touhy a přání

mffkv02_recenze
Hlavní hrdinka filmu Lilia je Tunisankou ve středním věku. Po ztrátě manžela se uzavřela do stereotypu čtyř stěn bytu a potlačila v sobě všechny ženské touhy a přání. Žije jen pro svou dospívající dceru Salmu. Každé ráno jí připraví snídani, opráší obrázek manžela a dál si odmotává při drobných úpravách oděvů sousedům z klubíčka každodennosti.

Když zjistí, že její školou povinná Salma se ale tajně schází s mladým Chokrim, muzikantem v kabaretu Červený satén, rozhodne se jednat – "zachraňovat". Jednoho večera do kabaretu vyrazí. Červený satén ji překvapí novým světem plným smíchu, pití, vyzývavých žen a tance. Noční život v kabaretu je jí svým způsobem protivný, neubrání se ale jeho dalším návštěvám. Zpočátku si své noční výlety snaží omluvit tím, že pouze pro tanečnice šije kostýmy a pomáhá jim se ustrojit, takže nic ve svém vdovsky uťápnutém životě nemění. Postupně však její ostych opadává, a když si jednou jeden z blyštivých tanečních kostýmů oblékne, ocitne se na cestě ke znovuprobuzení svého ženského já. Začne žít dvojím životem: denním, který se nijak výrazně nezměnil a nočním – životem břišní tanečnice. Vše se ale zkomplikuje tím, že se s kabaretovým muzikantem Chokrim začne tajně scházet i přesto, že právě on je vyvoleným její dcery. Salma se navíc rozhodne svého miláčka matce představit. Chtějí se přeci brát…

Scénář k Červenému saténu byl diplomovou prací Rajy Amari ještě coby studentky pařížské univerzity FEMIS. Tímto celovečerním snímkem letos debutuje na poli filmových režisérů.

Satin rouge potěší všechny příznivce exotických obrázků. Snadno okoukatelné záběry nudného domácího života vdovy jsou míchány s vášnivými pohyby břišních tanečnic v kabaretu.

Hodina a půl jsou ideálním časem pro příběh, jehož základní zápletku divák brzy odhalí. A přesto z kina odchází příjemně naladěn orientálním temperamentem a blýskavými flitry a možná že, zamíří i na nejbližší diskotéku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.