Benicio Del Toro

13. 1. 2009 - 9:43 | Téma | red

Benicio Del Toro zdroj: tisková zpráva

Narodil na Portoriku, studoval v USA. Muž s image drsňáka, jehož doménou jsou thrillery, kriminální a gangsterská dramata a akční snímky, představuje jednu z největších hispánských hvězd dnešního Hollywoodu

Muž s image drsňáka, jehož doménou jsou thrillery, kriminální a gangsterská dramata a akční snímky, představuje jednu z největších hispánských hvězd dnešního Hollywoodu.

Benicio Del Toro Benicio Del Toro se narodil před sedmatřiceti lety v portorickém Santurce. V roce 1980 se po konfliktech s otcem přestěhoval se na internát do Pennsylvanie. Na střední škole se Benicio projevoval jako nadějný basketbalista se zálibou v malbě. Poté se věnoval studiu obchodu na University of California. Zdejší kursy herectví ho však nasměrovaly ke kariéře, kterou se zpočátku snažil před rodinou tajit. Hereckou dráhu zahájil Del Toro nejprve studiem v newyorské Circle in the Square Acting School a u legendární Stelly Adlerové v Los Angeles. Objevil se v několika televizních projektech: v jedné z epizod seriálu Miami Vice (1987) či v minisérii Drug Wars: The Camarena Story (1990) natočené podle skutečné události.

Na filmovém plátně se poprvé Del Toro objevil v dobrodružné komedii Big Top Pee-wee (1988). Mnohem větší prostor i zajímavější úlohu dostal Benicio ve svém druhém celovečerním filmu. Ve snímku Povolení zabíjet (1989) se tehdy dvaadvacetiletý mladík stal nejmladším protivníkem Jamese Bonda; do souboje na nože s hlavním hrdinou v podání Timothyho Daltona se dokonce natolik vžil, že svého soka poranil a vynutil si tak přerušení natáčení. Povolení zabíjet však propadlo a téměř ukončilo celou sérii. Del Toro si na svůj okamžik slávy musel ještě počkat.

Na počátku 90. let se Benicio nejprve objevil v dramatu Vyvrhel, režijním debutu Seana Penna, vyprávějícím příběh o dvojici bratrů (David Morse a Viggo Mortensen), kteří se ocitnou na opačných stranách zákona. Další příležitost mu opět poskytl John Glen, režisér Povolení zabíjet, v dobrodružně pojatém Kryštofu Kolumbovi. Ani přítomnost hvězd Marlona Branda či Toma Sellecka nepovedenému snímku nepomohla. Výraznější úlohu Del Torovi nabídla komedie Money for Nothing (1993) s Johnem Cusackem či drama Petera Weira Beze strachu o muži (Jeff Bridges), který přežije letecké neštěstí. První z průlomových roků Benicia měl však teprve přijít.

Po hollywoodské satiře Swimming with Sharks (1994) se Benicio podruhé za sebou setkal na filmovém plátně s Kevinem Spaceym v netradiční gangsterce Bryana Singera Obvyklí podezřelí; ta přinesla Spaceymu Oscara, Del Torovi Independent Spirit Award a pro oba znamenala zlom v kariéře. I přesto, že se jeho tvář stala alespoň části publika povědomou, Benicio si i nadále vybírá především nezávislé produkce: Pohřeb od režiséra Abela Ferrary či životopisný snímek Basquiat (další Independent Spirit Award za roli basketbalisty Bennyho Dalmaua). První hlavní role přišla s nepovedenou teenagerskou komedií o fingovaném únosu Vyděrači (1997). Jinému publiku je určen Strach a hnus v Las Vegas - svérázná adaptace knihy Huntera S. Thompsona o cestě za americkým snem, jíž se účastní novinář (Johnny Depp) a jeho samojský právník. Za film, kvůli kterému Benicio přibral 20 kilogramů, byl však režisér Terry Gilliam oslavován pouze v Evropě.

21 gramů V roce 2000 se Benicio rozhodoval mezi dvěma projekty svých přátel. Přednost dostala gangsterka Christophera McQuarriea Únosci (s Ryanem Phillippem) o akci předem odsouzené k neúspěchu před životopisem kubánského básníka Reinalda Arenase Než se setmí. Benicio si tak na další setkání s Deppem a režisérem Julianem Schnabelem (Basquiat) musí počkat. Jeho roli převzal Javier Bardem, později nominovaný na Oscara. Ani Benicio ale v roce 2001 nepřišel zkrátka. Svou první oscarovou nominaci za roli v Soderberghově dramatu Traffic – nadvláda gangů proměnil v zisk ocenění.

Starosvětsky pojatý akční thriller Williama Friedkina Štvanec znamenal pro Benicia roli psychicky narušeného člena speciálních jednotek, jehož řádění může zastavit pouze jeho učitel (Tommy Lee Jones). Ke druhé nominaci na Oscara dopomohl Beniciovi Alejandro González Inárritu, který mu v dramatu 21 gramů nabídl úlohu bývalého vězně, do jehož života výrazně zasáhne nešťastná náhoda. Jeho spoluhráči tentokrát byli Sean Penn a Naomi Wattsová. Z úloh drsňáků nevyšel Del Toro ani v comicsové adaptaci Sin City - město hříchu, kde si zahrál opileckého policistu Jackieho.

Potenciálně životní roli nabídl Del Torovi režisér Steven Soderbergh ve svém dvojdílném opusu Che Guevara - Revoluce a Che - Guerilla (oba 2008); hraje pochopitelně roli ústřední. A strhujícím způsobem. Rozvleklý životopis ale ani Del Torův výkon nespasil.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.