Asylum

21. 2. 2005 - 5:20 | Téma | red

Asylum zdroj: tisková zpráva

BERLINALE: Natasha Richardson, Ian McKellen a Marton Csokas v syrovém dramatu Davida Mackenzieho o ženě psychiatra, která se zamiluje do manželova pacienta, bestiálního vraha. "Melodrama filmových klubů." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Skotský režisér David Mackenzie jako kdyby po dvou letech zrevidoval svůj úspěšný nezávislý snímek Mladý Adam (Young Adam) a natočil k němu volný sequel

Skotský režisér David Mackenzie jako kdyby po dvou letech zrevidoval svůj úspěšný nezávislý snímek Mladý Adam (Young Adam) a natočil k němu volný sequel. Syrové vyprávění Asylum však zastiňuje nešťastné obsazení hlavních hrdinů a překonaná románovitost celého podniku.

Jsme v Anglii na konci 50. let 20.stol. Od přírody dobrodružná, avšak společenskými konvencemi spoutaná Stella (Natasha Richardson) se s malým synkem a manželem Maxem stěhuje do areálu psychiatrické léčebny na okraji Londýna. Max (Hugh Bonneville) je totiž nadějný psychiatr. Ačkoli má jeho práce v ústavu trvat jen dočasně, věnuje se jí Max svědomitě a zasadí se například o renovaci polorozbořeného skleníku v rozlehlém areálu útulku.
Asylum Stella se zatím jen těžko smiřuje s rolí „jedné z manželek“ a čas raději tráví sama v zahradě, kde pracují ti nejvzornější z chovanců. Na první pohled ji upoutá mužný sochař Edgar(Marton Csokas), který renovuje právě skleník. Edgar je v ústavu za to, že ze žárlivosti bestiálně ubil svou ženu. Stella se to velmi brzy dozví a už jako manželka psychiatra má ty nejlepší předpoklady být před Edgarovými démony varována, přesto se s ním spustí. A když se později Edgarovi podaří z útulku uprchnout, rozhodne se Stella opustit kvůli němu manžela i dítě. Ačkoli se pak Edgar snaží udržet démony na uzdě, přerušená léčba se na jeho psychice začíná projevovat…

Asylum Mackenzie nabíjí Edgara megavolty vášní a Marton Csokas (Bournův mýtus (The Bourne Supremacy)) je zvládá bravurně. Dává Edgara tak živočišně, že jeho pot ucítíte i v poslední řadě. Dobrý je i Sean Harris (nezapomenutelný Ian Curtis ve Winterbottomově Nonstop párty (24 Hours Party People)) jako Edgarův citlivý side-kick Nick.
Ještě o něco výš potom dlí charisma šlechtického Iana McKellena (Gandalf v Jacksonově Pánu prstenů (The Lord of the Rings)). V Asylum představuje vrchního psychiatra Petera Cleavea. Edgar je jeho osobní pacient a Cleave jej nehodlá jen tak ztratit. Navíc se sám zamiluje do Stelly a oba hrdinové se stávají figurkami v jeho hře. McKellen svým tichým projevem a sametovým hlasem propůjčuje Cleaveovi zdání milého strýčka. Pod touto kápí je však studený a věcný zrak, tohle je inteligentní zlosyn, mnohem nebezpečnější, než brutální prosťák Edgar.
Asylum Hlavní postavy jsou naneštěstí obsazeny spíše smolně. Natasha Richardson (Chelsea Walls) s tenkými, ostrými rty a jakoby citrónem pokapanou tváří vypadá nejpřirozeněji v nenáviděném kruhu manželek zaměstnanců útulku. Z toho důvodu je slabost pro Edgara nečekaná, a zasluhovala by hlubší prokreslení, než jen podlamující se kolena. Vždyť ta žena kvůli Edgarovi opouští veškerý svůj zavedený život!
Max Hugha Bonnevilla je pak čiré neštěstí. Figura má v rukou fragmenty odpovědnosti i vzteku, ale nerozezná vážnost situace. Bonnevillovi u Mackenzieho zoufale chybí přitažlivost a je odsouzený k opuštění od prvního momentu.

Asylum Asylum je určitě nezvykle temné drama, navíc zdrsněné syrou kamerou Gilese Nuttgense, režisérova oblíbence. Mám ale dojem, že Mackenzie s producentkou a herečkou Richardsonovou utopili scénář (adaptace románu Patricka McGratha, který má na svědomí i předlohu k Cronenbergově Pavoukovi (Spider)) v naivitě a zaběhaných klišé. Film jako celek pak zabředá v melodramatickém bahně.
Daná syrovost se však v artových kinech cení vysoko, a tak má Asylum reálnou šanci na vysoké pozice. Schválně, kolik z diváků si po návratu domů pustí Piano.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.