Akta X se možná vrátí, pod palcem je chce mít režisér Black Panthera

29. 3. 2023 - 16:00 | Novinky | Adam Homola

Akta X se možná vrátí, pod palcem je chce mít režisér Black Panthera zdroj: Foto: 20th Century Studios

Uznávaný režisér Ryan Coogler, známý svou prací na filmech Creed a Black Panther, možná zvažuje adaptaci další populární série.

Bloody Disgusting nedávno upozornil na rozhovor s tvůrcem Akt X Chrisem Carterem v pořadu CBC On The Coast, v němž se Carter zmínil o Cooglerově zájmu oživit tuto slavnou sérii.

Během rozhovoru Carter řekl moderátorce Glorii Macarenko: „Právě jsem mluvil s mladým mužem, Ryanem Cooglerem, který plánuje vrátit Akta X s různorodým obsazením.“ Tento nápad je pro dnešní dobu příhodný, protože původní Akta X nebyla známá svou rozmanitostí. I když ve skutečnosti představila významnou hrdinku a vyvolala diskuzi o ženách ve vědeckých oborech.

Gillian Anderson totiž v roli Dany Scullyové inspirovala celou generaci mladých žen ke kariéře v medicíně a vědě, protože její postava se toho nebála, nehrála jen druhé housle a pravidelně sváděla intelektuální souboje s Foxem Mulderem v podání Davida Duchovnyho.

Kromě posílení rozmanitosti seriálu (která se v pozdějších filmech a sezóně 2016 zlepšila, i když tato pokračování nebyla zas tak populární) se nová iterace musí zabývat také vývojem konspiračních teorií. Od ukončení seriálu v roce 2002 nebezpečné konspirační teorie, podporované rozšířenými online dezinformacemi, výrazně ovlivnily společnost.

Carter vyjádřil obavy z tvorby pořadu v dnešní atmosféře a zpochybnil svou roli v popularizaci konspiračních teorií, které dříve stály spíše na okraji společnosti než v jejím jádru. Režisér jako Coogler se zkušenostmi z natáčení série Black Panther by však mohl pomoci dát sérii nový směr a vykouzlit z ní moderní a pro dnešní publikum i relevantní dílo.

Oficiální pozice Cooglerova oživení Akt X prozatím zůstává nejistá. Jak radí samotný seriál, nevěřte nikomu – alespoň dokud nebude oficiálně oznámeno.

zdroj: 20th Century Fox

Akta X byl přelomový sci-fi televizní seriál, který se poprvé vysílal v roce 1993 a zaujal diváky po celém světě směsicí nadpřirozených, mimozemských a konspiračních zápletek. Seriál, který vytvořil Chris Carter, sledoval dva agenty FBI, Foxe Muldera (David Duchovny) a Danu Scullyovou (Gillian Anderson), kteří vyšetřovali nevyřešené případy, jež se vymykaly běžnému vysvětlení.

Seriál Akta X zanechal nesmazatelnou stopu v populární kultuře a u diváků rezonoval díky inovativnímu vyprávění příběhu a komplexním postavám. Seriál dovedně kombinoval prvky science fiction, hororu a tajemna a připravil půdu pro budoucí seriály, které se budou zabývat podobnými tématy. Jeho vliv je patrný v pozdějších televizních seriálech, jako jsou Fringe, Supernatural a Stranger Things.

Jedním z faktorů, které tento seriál učinily výjimečným a oblíbeným, byl jeho přístup k vyprávění příběhu. Akta X kombinovala samostatné epizody, známé jako „Monstrum týdne“, se zastřešujícími mytologickými epizodami, které se zabývaly vládními spiknutími a mimozemskou kolonizací. Tato dvojí struktura vyprávění umožňovala seriálu zůstat svěží a poutavý a zároveň poskytovat dlouhodobé dějové oblouky, které udržovaly diváky v seriálu.

Ústřední partnerský vztah Muldera a Scully, který se vyznačoval jejich kontrastními pohledy a vzájemným respektem, se stal vzorem pro dynamické dvojice v televizi. Mulderova víra v paranormální jevy a Scullyové skepse vytvořily jedinečnou dynamiku, která podpořila bohatý vývoj postav a poutavé dialogy. Jejich vztah založený na důvěře a společném hledání pravdy inspiroval řadu dalších televizních či filmových vztahů dvou protagonistů.

Kromě toho Akta X přinesla nový pohled na zastoupení pohlaví, když Gillian Anderson ztvárnila Danu Scullyovou jako silnou, inteligentní a vynalézavou ženu. Postava Scullyové, lékařky a vědkyně, byla v tehdejším světě science fiction, kde dominovali muži, raritou. Její přítomnost v seriálu zpochybnila genderové stereotypy a povzbudila generaci mladých žen, aby se věnovaly kariéře v oblasti vědy, techniky, inženýrství a matematiky. Tento fenomén, známý jako „efekt Scullyové“, byl široce zdokumentován a oslavován.

zdroj: Fox

Úspěch seriálu Akta X v televizi vedl k natočení dvou celovečerních filmů: Akta X - Film (1998) a Akta X: Chci uvěřit (2008). Zatímco první film rozšiřoval mytologii seriálu a pokračoval v příběhovém oblouku z páté série, druhý film zvolil samostatnější přístup a zaměřil se na případ, který nesouvisel s ústřední konspirační zápletkou. Oba filmy úspěšně přenesly jedinečnou směs napětí, intrik a dynamiky postav na velké plátno a dále upevnily vliv seriálu na populární kulturu.

Z Akt X vznikl také krátký vedlejší seriál Osamělí střelci (2001), který se soustředil na trojici konspiračních teoretiků, kteří často pomáhali Mulderovi a Scullyové při jejich vyšetřování. Přestože seriál trval pouze jednu sezónu, ukázal trvalou přitažlivost světa Akt X a jeho rozmanitých postav. Seriál Osamělí střelci ukázal schopnost seriálu přesáhnout hlavní dějovou linii, prozkoumat životy vedlejších postav a poskytnout nový pohled na témata seriálu.

V roce 2016 se Akta X vrátila na televizní obrazovky obnoveným šestidílným seriálem, po němž v roce 2018 následovalo dalších deset epizod. Tyto nové díly vzbudily smíšené reakce kritiků i fanoušků, přičemž někteří chválili pokračující zkoumání aktuálních témat a jiní litovali, že se dlouholeté dějové linie seriálu nevyřešily. Oživení však ukázalo trvalou přitažlivost postav a témat seriálu, stejně jako jeho schopnost přizpůsobit se moderním problémům, jako je vládní dohled a technologický pokrok.

I přes smíšené reakce na oživení si Akta X udržela status popkulturní ikony a jejich hlášky jako „Pravda je tam venku“ a „Chci věřit“ dodnes rezonují u diváků. Seriál také zanechal trvalý vliv na televizní průmysl, stal se průkopníkem seriálového vyprávění a přispěl k nástupu zlatého věku televize na přelomu 90. let a počátku nového tisíciletí. Tím, že Akta X posunuly hranice možností televizních seriálů, otevřely dveře dalším ambiciózním, vysoce kvalitním televizním dramatům.

Kromě toho seriál zkoumal konspirační teorie, a to jak smyšlené, tak založené na realitě, což u diváků vyvolalo ohlas a poskytlo platformu pro diskusi o roli důvěry a skepse v moderní společnosti. Akta X ukázala, že televize může být mocným médiem pro řešení složitých a náročných témat, a její odkaz nadále inspiruje tvůrce, aby se ve své tvorbě zabývali tématy, která nutí k zamyšlení.

Když se ohlédneme za odkazem Akt X, je zřejmé, že tento zásadní televizní seriál měl trvalý vliv na populární kulturu, inspiroval nespočet filmů a televizních pořadů a také podpořil smysluplné rozhovory o důvěře, pravdě a neznámém. Díky inovativnímu způsobu vyprávění, přesvědčivým postavám a průkopnickému zkoumání složitých témat si Akta X upevnila své místo v televizní historii jako skutečná klasika, která stále uchvacuje a inspiruje nové generace diváků.

zdroj: 20th Century Fox

Gillian Andersonová a David Duchovny, kteří se proslavili svými kultovními rolemi Dany Scullyové a Foxe Muldera v seriálu Akta X, se v zábavním průmyslu prosadili i po skončení seriálu v roce 2018.

Gillian Anderson

Gillian Anderson si zahrála ve třech sériích komediálně-dramatického seriálu Sex Education společnosti Netflix, kde ztvárnila Jean Milburn, sexuální terapeutku a matku hlavní postavy Otise. Kromě toho se objevila v roli Médie, bohyně měnící podobu, která na sebe bere podobu různých celebrit, ve čtyřech epizodách fantasy seriálu American Gods stanice Starz, natočeného podle románu Neila Gaimana.

Za ztvárnění Margaret Thatcher, bývalé britské premiérky, v šesti epizodách historického seriálu The Crown společnosti Netflix, který se soustředí na vládu královny Alžběty II, získala Anderson Zlatý glóbus a cenu Screen Actors Guild Award.

Mezi její filmové projekty patří komediální drama The Sunlit Night, v němž hraje Olyanu, ruskou umělkyni, která mentoruje amerického malíře v Norsku; sci-fi thriller UFO, v němž ztvárnila profesorku Hendricksovou, odbornici na mimozemské jevy; a akční komedie The Spy Who Dumped Me, kde ztvárnila Wendy, šéfku agenta CIA.

Mezi její nadcházející projekty patří White Bird: A Wonder Story, rodinné drama podle knihy R. J. Palacio, kde hraje Vivienne, babičku hlavní postavy; Scoop, životopisné drama, kde ztvárňuje Emily Maitlis, novinářku BBC, která dělala rozhovor s princem Andrewem ohledně jeho vazeb na Jeffreyho Epsteina; a Squadron 42, videohru, kde namluví kapitána MacLarena, vojenského důstojníka ve vesmírné opeře.

David Duchovny

David Duchovny napsal a režíroval komediální drama Bucky F*cking Dent, adaptované podle jeho románu, kde hraje Teda Fullilova, syna, který se snaží rozveselit svého umírajícího otce tím, že si vymyslí baseballovou vítěznou sérii. Duchovny také napsal scénář a bude hrát ve filmu Truly Like Lightning, potenciálním seriálu stanice Showtime adaptovaném podle jeho posledního románu, v němž ztvární Bronsona Powerse, bývalého hollywoodského kaskadéra žijícího mimo síť se svými třemi ženami a deseti dětmi v poušti.

Duchovny má za sebou řadu filmových a televizních rolí, například ve filmu The Craft: Legacy, pokračování hororové fantasy, kde hraje Adama, nevlastního otce hlavního hrdiny, a Twin Peaks: V tomto filmu si zopakoval svou roli Denise Bryson, transsexuální agentky FBI.

Gillian Andersonová a David Duchovny nejsou jedinými herci, kteří se proslavili po účinkování v seriálu Akta X. V seriálu se objevil velký soubor stálých i hostujících hvězd, které pokračovaly v úspěšné kariéře ve filmu a televizi. Zde je několik příkladů dalších absolventů Akt X, kteří dosáhli slávy a uznání i v jiných projektech.

Mitch Pileggi: hrál Waltera Skinnera, zástupce ředitele FBI a nadřízeného Muldera a Scullyové. Od té doby se objevil v mnoha seriálech, například Supernatural, Sons of Anarchy, Stargate: Atlantis, Grey's Anatomy a The Flash. Svou roli Skinnera si zopakoval i v obnovených sezónách Akt X.

Robert Patrick: Hrál Johna Doggetta, bývalého mariňáka a agenta FBI, který se v 8. sezóně připojil k oddělení Akt X. Od té doby hrál v mnoha filmech a seriálech, například ve filmech Terminátor 2: Soudný den, Sopranovi, Jednotka, Škorpion, Pravá krev a Perry Mason. Vrátil se také jako Doggett v obnovených sezónách Akt X.

Annabeth Gisho: Hrála Monicu Reyesovou, agentku FBI, která se specializovala na rituální zločiny a která se v 9. sérii stala Doggettovou partnerkou. Od té doby se objevila v mnoha seriálech, například v Západním křídle, Bratrstvu, Pretty Little Liars, Sons of Anarchy, Halt and Catch Fire a The Haunting of Hill House. Svou roli Reyesové si zopakovala také v obnovených sezónách Akt X.

William B. Davis: Hrál muže s cigaretou, tajemnou a mocnou postavu, která byla zapletena do celosvětového spiknutí s cílem utajit pravdu o mimozemském životě. Od té doby se objevil v mnoha filmech a seriálech, například Continuum, Smallville, Mrtvá zóna, Numb3rs a Supernatural. Vrátil se také v obnovených sezónách Akt X.

Nicholas Lea: Hrál Alexe Kryceka, dvojitého agenta, který pracoval jak pro FBI, tak pro Syndikát, skupinu lidí, kteří spolupracovali s mimozemšťany. Od té doby se objevil v mnoha seriálech, například Kyle XY, Continuum, Arrow, The Killing a V. Jako Krycek se také vrátil v obnovených sezónách Akt X.

Laurie Holden: Hrála Maritu Covarrubias, úřednici OSN, která tajně pracovala pro Syndikát a která několikrát pomohla Mulderovi a Scullyo. Od té doby hrála v mnoha filmech a seriálech, například v Mlze, Silent Hillu, The Walking Dead, The Americans a The Shield.

Steven Williams: Hrál pana X, tajemného informátora, který pomáhal Mulderovi po smrti Hlubokého hrdla. Od té doby se objevil v mnoha filmech a seriálech, například 21 Jump Street (a jeho filmové adaptaci), Supernatural (jako Rufus Turner), The Leftovers (jako Virgil), IT (jako Leroy Hanlon) a Watchmen (jako kapitán Metropolis).

Jerry Hardin: Hrál muže z Pentagonu (vlastním jménem Ronald Pakula), bývalého agenta CIA, který byl Mulderovým prvním informátorem a kterého Syndikát zabil. Od té doby se objevil v mnoha filmech a seriálech, například Star Trek: Nová generace (jako Samuel Clemens), Roswell (jako Hal Carver), NCIS (jako Jackson Gibbs), Bones (jako Arthur Bilbrey) a Scandal (jako soudkyně Verna Thorntonová).

Zdroje: CBC News , Bloody Disgusting

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.