8435 hlasů proti 90. Hollywoodští scenáristé ratifikovali novou dohodu a definitivně ukončili stávku

10. 10. 2023 - 13:13 | Novinky | Adam Homola

8435 hlasů proti 90. Hollywoodští scenáristé ratifikovali novou dohodu a definitivně ukončili stávku zdroj: Foto: Netflix

Sdružení amerických scenáristů (WGA) oficiálně ukončilo téměř pětiměsíční stávku a ratifikovalo novou tříletou smlouvu s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP).

Drtivá většina členů WGA - 8 435 hlasů pro z 8 525 platných hlasovacích lístků - schválila novou minimální základní smlouvu, která bude platit od 25. září 2023 do 31. května 2026. Ratifikace přichází v době, kdy Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), tedy zjednodušeně stále stávkující herecké odbory, vstupuje do druhého týdne jednání s AMPTP.

Nová smlouva WGA přináší významné výhody, jako jsou ochranné prvky umělé inteligence (AI), zbytkové platby, personální obsazení scénáristických místností, transparentnost údajů a zvýšení platů. Tento silný výsledek ratifikace byl široce očekáván poté, co bylo 24. září dosaženo předběžné dohody mezi WGA a AMPTP, čímž byla ukončena druhá nejdelší stávka v historii cechu scenáristů.

Kromě ukončení stávky, která začala 2. května, se na jednáních WGA a AMPTP podíleli klíčoví hráči v oboru. Jednání na vysoké úrovni mezi hlavní vyjednavačkou WGA Ellen Stutzman a vedoucími pracovníky společností Warner Bros Discovery, Netflix, NBCUniversal a Disney vyústila v průlomovou dohodu.

Zatímco členové WGA se vrátili do práce, pozornost se nyní obrací k probíhajícím jednáním SAG-AFTRA. Herecké odbory stávkují od poloviny července, ale členové WGA nadále projevují solidaritu a mnozí z nich chodí stále ještě „demonstrovat“ po boku SAG-AFTRA.

Tato poslední stávka je první stávkou WGA po 15 letech. Během vleklého přerušení práce se objevily ony „demonstrace“ (tzv. picket lines) ve velkých amerických městech, včetně New Yorku a Los Angeles. Mezitím značná část z 11 000 členů cechu odevzdala své hlasy ve prospěch nové dohody. Předtím byla poslední stávka spisovatelů v letech 2007-2008 ratifikována s 93,6 % mírou souhlasu ze 4 060 odevzdaných hlasů.

Zdroje: WGA

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.