4 věci, které potřebujete k vytvoření dokonalého domácího kina

1. 4. 2023 - 15:20 | Dokina.cz | Inzerce

4 věci, které potřebujete k vytvoření dokonalého domácího kina zdroj: Unsplash.com

Libujete si ve filmech a seriálech a rádi byste si doma vytvořili prostor pro domácí kino? Pokud nedisponujete velkým obývacím prostorem, nezoufejte, naše tipy jsou vhodné jak pro haly, tak i špeluňky.

1.    Projektor

Na domácí kino je projektor mnohem vhodnější než obrovská televize, jelikož svou promítací plochou klasickou TV hravě překoná – projektor dokáže vytvořit obraz až o úhlopříčce 150 palců (381 cm). Na trhu existují dražší Ultra HD modely, vám ale bohatě postačí jedna z Full HD variant, jejichž cena se pohybuje od dvou do deseti tisíc korun. Jestliže máte obývací pokoj vybaven řádným zatemněním (závěsy, žaluzie), nemusíte si příliš lámat hlavu s jasem. Pokud ale chcete filmy sledovat i bez zatemnění, vyhledejte projektory s jasem alespoň 2 000 ANSI lumenů. Taktéž se vyhněte těm, které mají na zadní straně hned několik slotů a zdířek, ty jsou určené spíše pro firemní prezentace, ty filmové potřebují výstup HDMI.

2.    Projekční plátno

Projekční plátno není zcela nezbytné, vystačíte si s obyčejnou bílou stěnou. Plátno s sebou ovšem přináší mnoho výhod. Klasické manuální plátno se zavěšuje na strop a ručně se stahuje směrem dolů, to pořídíte i vcelku levně, problémem je, že se plátno může časem zvlnit. Další možností je výsuvné plátno, které má ve spodní části přidělaný stojan a vysunuje se směrem nahoru. Tento druh už je nákladnější, zato o něco odolnější. Skvělou investicí je takzvané antireflexní projektové plátno, které dokáže pohltit světlo a namířit ho přímo k divákovi. Tím pak vzniká nejvěrnější obraz o vysoké kvalitě, a to i za denního světla.

3.    Reproduktory

Ke skvělému obrazu patří i perfektní zvuk. Doporučujeme pořídit si sestavu o minimálně pěti kusech. Středový reprák umístěte těsně pod promítací plochu, dva postranní pak vedle plátna a další dva do rohů místnosti, které jsou za vámi. Díky této sestavě dosáhnete komplexního zvuku, který nebude potřebovat zbytečnou hlasitost. Pak už jen stačí zvukový celek otestovat. Některé systémy už jsou tak vymakané, že vám s rozložením reproduktorů pomohou, a to díky sledování polohy.

4.    Doplňky

Když máte to hlavní nainstalováno, doladíte vše k dokonalosti potřebnými doplňky, těmi může být dálkové ovládání, stoleček na odkládání nápojů a pochutin nebo tlumené světlo pro dokreslení atmosféry. Co by v domácím kině ještě nemělo chybět, je pořádný a pohodlný gauč. Ten si můžete vymazlit pomocí polštářů a dek, aby byl váš zážitek z filmu co nejkomfortnější a zkrátka nezapomenutelný.

Při vytváření dokonalého domácího kina nezapomeňte na detaily, jelikož kromě kvalitního projektoru a ozvučení je důležité myslet i na fotografie a dekorace, které vám pomohou vytvořit atmosféru, která podtrhne vaše filmové zážitky. Když se pak třeba s kamarády bavíte o oblíbených filmech, můžete se kochat i pohledem na krásné fotografie – ať už amatérským či profesionálním fotografem.

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.