35. Letní filmová škola Uherské Hradiště

6. 8. 2009 - 14:16 | Téma | red

35. Letní filmová škola Uherské Hradiště zdroj: tisková zpráva

Filmy rakouské, belgické, francouzské, ale nejenom odtud... 35. LFŠ se koná v Uherském Hradišti od 24. 7. do 2. 8. 2009. Sekce Jiná Belgie představí belgickou kinematografii, zejména belgický surrealismus

35. LFŠ se koná v Uherském Hradišti od 24. 7. do 2. 8. 2009.

Raoul Servais Sekce Jiná Belgie představí belgickou kinematografii, zejména belgický surrealismus. Na LFŠ přijedou osobně režisér Thierry Zéno, animátor Raoul Servais, glosátor belgické společnosti Jan Bucquoy a známý režisér Jaco van Dormael (Toto hrdina, Osmý den).

Digitalizace kin jako nový fenomén je na programu Letní filmové školy ve čtvrtek 30. července. V tento den bude v kině Hvězda promítnut film U2 3D z digitální kopie, jeho promítání bude předcházet prezentace digitálních a 3D technologií.

Sekce Fokus: Rakousko uvede filmy rakouských režisérů, ale také staré rakousko-uherské erotické filmy Johanna Schwarzera (celkem 12 snímků o celkové délce 55 minut).

Filmová čítanka: Francouzské neobaroko předvede filmy tvůrců, mezi nimiž nechybí Leos Carax, Jean Jacques Beineix, Luc Besson.

Zamrzlý obraz – film a komiks je cyklus filmů, pásem, přednášek a workshopů se věnuje komiksu v různých uměleckých formách s důrazem na propojení filmového a komiksového média a stylu.

Retrospektivy se týkají Václava Vorlíčka, Věry Chytilové, Petera Solana, Jerzyho Skolimowského, Petera Bacsóa a Györgyho Pálfiho; k loňskému výročí 100 let polské kinematografie se organizátoři LFŠ rozhodli letos připravit medailon ikony polského filmu, herce Zbygniewa Cybulského.

Sekce Film a živá hudba spojuje klasické němé filmy s moderním hudebním doprovodem.

Zbývající sekce Přepisování minulosti - Filmy na hraně (roku 1989), Panorama filmové kritiky, Napříč Evropou: migrace jako syndrom a Visegrádský horizont se věnují publicistice a tvorbě začínajících autorů.

Suzanne Vega bude v Uherském Hradišti koncertovat 26. července 2009, doprovodí ji kytarista Gerry Leopard a baskytarista Mike Visceglia. První tisíc návštěvníků do 19 let bude mít vstup zdarma. Děti s rodiči do 15 let mají vstup zdarma neomezeně.

Oficiální druhé kolo přijímacího řízení Filmové školy Zlín na obory: Produkce a režie, Obraz a zvuk, Klasická animace proběhne v rámci programu Letní filmové školy formou všeobecného testu 28. 7. v 11.00 h. Test je zdarma.

Výroční ceny AČFK

Jako každý rok předá i letos Asociace českých filmových klubů na Letní filmové škole své výroční ceny. Letošními laureáty jsou:

Ondrej Šulaj – za výrazný podíl na formování československé a později slovenské kinematografie, za scénáristické i režijní kvality a institucionální podporu a rozvoj slovenské filmové tvorby po roce 1989;

Raoul Servais – za rozvoj animačních postupů a rozvíjení jasné autorské linie a unikátního spojení animovaného filmu s hranou tvorbou;

Václav Vorlíček – za inovace v žánrovém profilu české bláznivé komedie a pohádky a odvahu v experimentování s trikovými postupy v komediálním žánru;

Jaromíra Pilařová – za osobní přínos českému klubovému hnutí, dlouhodobou práci v revizní komisi AČFK a Filmovém klubu Sokolov;

Jaco van Dormael – za dlouhodobý humanistický přístup k tématům a postavám svých filmů, zejména při portrétování lidí s mentálním či fyzickým handicapem a jejich výjimečné umělecké ztvárnění.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.