1408 – vydržíte déle než hodinu?

3. 7. 2008 - 10:30 | Recenze | red

1408 – vydržíte déle než hodinu? zdroj: tisková zpráva

Horrorový příběh vznikl podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga. Michael Enslin ( John Cusack) je spisovatel, který se zabývá nadpřirozenými jevy

Horrorový příběh vznikl podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga. Michael Enslin (John Cusack) je spisovatel, který se zabývá nadpřirozenými jevy. Pravda, posud žádné duchy neviděl, ale je ochotne se podívat, zda doma nějaké máte. Nikdo ale nevlastní víc než legendy.

A tak se Michael rozhodne strávit noc v hotelu Dolphin v Ney Yorku, přesně řečeno v pokoji 1408. Hotel rezervace do tohoto pokoje nepřijímá. Když se jim Michael vnutí, přesvědčuje jej manažer Gerald Olin (Samuel L. Jackson), aby si vzal jakýkoliv jiný pokoj. Ukazuje mu celý fascikl s materiály o úmrtích v pokoji 1408 (a nabízí i dobrou láhev vína), ale Michael je neoblomný. A tak dostane klíč, a jde do pokoje 1408.

Pokoj 1408 je na první pohled docela obyčejný, a Michael tak o něm mluví i do svého diktafonu: Všechny hotelové pokoje jsou jaksi ponuré… Kolik lidí tu spalo přede mnou? Kolik jich zešílelo? Kolik jich zemřelo? Michael se zamyslí. Pak je tu najednou chladno… zavolá topenáře, mezitím mu někdo na polštáři zanechá bonbóny, poskládá toaletní papír. Pak recepce zavolá, že se může z pokoje odhlásit. Odmítne. A krátce po tom…

Vidí umírat lidi, kteří v pokoji zemřeli. Neví zda jde pouze o jeho vidiny. Z obrazu se vyleje voda a zavalí ho, padá sníh a mrzne, vidí svou zemřelou dceru Katie. Utéci nelze. Jeho počítač selže a bývalá žena Lily (Mary McCormacková) mu nejdříve nevěří, pak s ní ztratí kontakt. Michael stále uvažuje chladně logicky: když telefon nefunguje a dveře se nedají otevřít, pokusí se vylézt oknem. Ale tak jen zjistí, že je skutečně ve světe jiném než ten, který zná. Sám. Jde teď o přežití v nebezpečném cizím světě, který mu klade nové, osobní nástrahy.

Přijetí skutečnosti, že nelze kontrolovat okolní realitu, je pro Michaela těžké, a právě je jednou z hlavních myšlenek filmu: vzpírá se to celé americké kultuře. To, že vidina jeho dcery není skutečnou dcerou je téměř stejně kruté jako vytržení z vidiny vlastní záchrany. Ale Michael nechce být obětí, je to rozený válečník, který se nikdy nevzdá. Bude riskovat i vlastní život, ale nenechá zvítězit to neviditelné něco, které ovládá pokoj 1408. Dole v hotelu mu Olin připíjí vínem a chválí jeho vynalézavost. Je na vás, jak to pochopíte…

Předností filmu je, že nikdy nezhloupne. Musíte ovšem uvěřit v novou realitu pokoje 1408. Ať již si ji vysvětlíte halucinogeny nebo pastí osobního osamocení a bolesti, pocitem viny, který pronásleduje Michaela po smrti Katie, nebo něčím v čokoládě a ve vzduchu. Je to jako v Shakespearovských hrách – vstupujete do nového světa. Jakmile na to přistoupíte, je už všechno pochopitelné a nakonec i logické. Síla pokoje 1408 je v tom, co ví o hostech a jak toho používá; slabí hosté končí smrtí. Ale je to vlastně válka se sebou samým, útěk z vlastní pasti, ne vnější.

Herecky má film téměř výlučně na bedrech John Cussak. Samuel L. Jackson se objevuje jen na začátku a krátce ke konci. Mary McCormicková má výraznou, ale ne velkou roli, Katie je tam krátce. Cusack je věrohodný jako spisovatel, který píše brak, i jako otec, kterému záleží na uzdravení dcery, i jako muž, který pochopil, že vlastně chce žít a kupodivu i psát. Nikdy nezlevní, díky tomu i celkem rychlému tempu si ani neuvědomujete, že se díváte na one man show v poměrně levném filmu.

To je režisérsky velké umění a Mikael Håfström dokázal více než mnozí, kteří pracují s podobným materiálem, ať je to horror nebo krátká hra, nebo jejich spojení.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.