Zakletý v čase

14. 11. 2009 - 17:00 | Téma | red

Zakletý v čase zdroj: tisková zpráva

Zakletý v čase je romantickým snímkem režiséra Roberta Schwentkeho, natočeným na motivy bestselleru spisovatelky Audrey Niffegger.

Hlavní postavou filmu je Henry (Eric Bana), knihovník z Chicaga, trpící genetickou poruchou, která ma za následek, že se Henry téměř celý život přesouvá v čase bez jakékoli kontroly. Clare (Rachel Adams), kte Zakletý v čase zdroj: tisková zpráva rá je do Henryho zamilovaná se snaží se svoji láskou žít, i na vzdory anomálie, normální život.

Film je rozdělen do několika částí podle životních etap. Poprve se Henry s Clare setkávají v době, kdy je Clare pouhých 6 let. Setkání proběhne na louce za domem Clariných rodičů, kde se Henry, který právě přicesoval z jiné doby ukrývá zcela nahý ve křoví. Kdo by ovšem v Henrym viděl prostého exibicionistu, ten by se šeredně zmílil. Důvod je zcela odlišný Henry časem cestuje, jeho oblečení ovšem ne a proto je jeho první úkol při každém objevení víc než jasný, obstarat oblečení. Ať už si jej zapůjčí nebo ukradne,  jde mu jen o to, aby na sobě něco měl a proto ho až tak nezajímá, zdali jsou všechny díly perfektně sladěny.

V knihovně, kde Henry pracuje začíná další kapitola jejich života. V tuto chvíli již dospělá Clare potkává Henryho a jejich společná budoucnost se dává do pohybu. Henry pozve Clare do svého městského bytu, ve kterém je vše v krabicích a pytlích, jakoby se právě přistěhoval.

Třetí kapitolou jejich života je budování společného života, v domě snů ležícím uprostřed města.

Chování Henryho je zpočátku podezřelé Gomézovi (Ron Livingston), blízkému kamarádovi Clare, jelikož neví, kým ve skutečnosti Clarina životní láska je. Henry se však rozhodne Gomézovi své tajemství prozradit. Ten pochopitelně nevěří a pokládá Henryho za blázna. Vše se změní v okamžiku, kdy Henry zmizí přímo před jeho očima. Nakonec se stanou přáteli a najdou společný zájem, kterým není nic jiného než starost o Clare.

Největším přáním Clare by bylo mít s Henrym dítě. Problémem je opět Henryho genetická anomálie, především obava, že by se tento vzácný syndrom přenesl na dítě a nikdo si nedokáže představit, jaké problémy by to mohlo způsobit.
Zakletý v čase zdroj: tisková zpráva

Richard DeTamble, otec Henryho se nemůže srovnat se stavem svého syna a se ztrátou své ženy, která zemřela při autonehodě, jejimž účastníkem byl i sám Henry. V okamžiku srážky zmizel v čase a to mu zachránilo život. Henry se do doby, kdy k havárii došlo v průběhu života stále vrací. Je však bezradný, nemůže maminku zachránit a navíc v jeho situaci neplatí rčení, že čas všechny rány zahojí. Henry se vrací nejčastěji do míst, která nějakým zásadním způsobem změnila jeho život což je nejen setkání s Clare na louce ale bohužel také smrt matky.

Henry a Clare nakonec vyhledají pomoc genetického specialisty Dr.Davida Kendricka, kterého ztvárnil Stephen Tobolowsky.

Ve filmu si zahrálo také několik mladých talentovaných herců, ztvárňujících jednotlivé postavy v jejich dětských letech. Brooklynn Proulx se objevuje jako Clare na louce, kde se poprve setkává s Henrym. Roli mladého Henryho ztvárňil Alex Ferris. Dceru Clare a Henryho, Albu, v deseti a pěti leté si zahráli sestry Hailey a Tatum McCann.

Zakletý v čase zdroj: tisková zpráva Jelikož chtěli autoři filmu, aby prostředí, ve kterém se film odehrává působilo nadčasově, bylo potřeba vybrat vhodnou lokaci, kterou se mimo jiných stalo hlavní město amerického státu Illinois, Chicago. Důležitým elementem jsou také barvy designu, které odráží stav Henryho mysli. Zpočátku jsou barvy syté a plné života, jakmile se život Henryho a Clare uklidňuje, barvy se utlumí. Celý film se i na vzdory cestování časem vyvíjí od zimy do jara, léta, podzimu a znovu do zimy.

Na téma cestování časem již vzniklo velké množství filmů a myslím si, že každý z nás někdy snil o tom, jaké by to asi bylo stát se svědkem různých historických událostí nebo naopak vidět budoucnost která může být stejně tak okouzlující jako děsivá.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.