Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead)

21. 4. 2004 - 3:18 | Téma | red

Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead) zdroj: tisková zpráva

Peklo přeteklo a mrtví chodí po Zemi. Sarah Polley v hlavní roli velmi povedeného remaku kultovního Romerova apokalyptického horroru od Zacka Snydera. + Fotogalerie. „A viděl jsem a zřel: pobledlý kůň, a jeho jméno, kdo na něm seděl, znělo Smrt. A Peklo ve stopách

„A viděl jsem a zřel: pobledlý kůň,
a jeho jméno, kdo na něm seděl, znělo Smrt.
A Peklo ve stopách.“*)


Zombie jsou specifickými filmovými hrdiny. Díky jejich exotickému vzhledu je divák na plátně rozliší tak snadno, že je ani není nutné jmenovat „zombiemi“. Zejména kvůli svým stravovacím a společenským návykům se zombie objevují téměř výhradně jen ve dvou žánrech: v horroru a v parodii. Zatímco parodie může být buď špatná, nebo dobrá, horroru se týká i elitní kategorie výjimečných filmů.

Úsvit mrtvých Český divák se mohl v nedávné době setkat s oběma žánry – parodií nechť je nazývána aktuální česká záležitost Choking Hazard, vody horroru rozčeřil předloni zase velmi svižný Resident Evil.
Ale tím, kdo proslavil zombie víc než kdokoli jiný, byl George A. Romero, a to už v roce 1968. Jeho debut Noc oživlých mrtvol (Night of the Living Dead) tehdy vyvolal úžas, děs, znechucení, ohromení.
Noc oživlých mrtvol začala záhy sloužit jako štědrý zdroj inspirace, Romero sám přišel s pokračováním v roce 1978. Neslo název Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead) a obšírněji se věnovalo modelové situaci, kdy Peklo přestane stačit a mrtví obydlí Zemi. I tenhle biják si vydobyl kultovní status.

Úsvit mrtvých Panuje nepokrokové přesvědčení, že na modly se nesahá, a proto záměr natočit remake Úsvitu vyvolal mezi mnohými fanoušky kyselé pozdvižení. Na druhou stranu kvalita hollywoodských remaků je obecně známá. Režie byla navíc svěřena debutantovi Zackovi Snyderovi, dosud kovanému „pouze“ v reklamě.

Inspirace originálem je v nové verzi poměrně volná. Hlavní hrdinkou je nemocniční sestřička Ana (Sarah Polley). Její manžel je v nordicky minimalistickém intru přesně v 6.37 ráno napaden zombií a sám se brzy stane jednou z nich. Hrdinka utíká ze svého domu a zří teror na druhdy americky krásném předměstí. Globální charakter nákazy dokonale záhy vystihuje úchvatná titulková sekvence, vytvořená ze zpravodajských šotů o řádění zombií. K tomu vyhrává The Man Comes Around Johnnyho Cashe. Hned od prvních chvil Snyder nenechává nikoho na pochybách: Dawn of the Dead je bezchybně odvedenou a místy hrůzostrašnou podívanou, jíž odlehčuje téměř tarantinovský humor a nadhled.
Úsvit mrtvých Zatím se Aně podaří uniknout z pekla předměstí a posléze spolu se skupinkou přeživších najde úkryt v nákupním centru. Zásoby se však krátí a vetřeleckých (včetně jednoho přímého odkazu) zombií taky neubývá – bude nutné vymyslet plán, jak a především kam se odtud dostat.

Přestože je mladá Sarah Polley všestranná filmařka, nejvíc se zatím proslavila jako herečka. Její dramaticky největší rolí zatím byla Anna z obecně ceněného Můj život beze mne (My Life Without Me).
Z dalších herců je v Úsvitu mrtvých nejvíc vidět masivně charismatická figura Vinga Rhamese, který se proslavil jako Marsellus Wallace z Pulp Fiction a získal Zlatý glóbus za roli v seriálu Don King: Only in America.
Spaceyovský odér dává filmu Jake Weber jako extrémně klidný Michael.
Dawn of the Dead přichází do Čech 17.6., stejně jako překvapivě násilný Vykonavatel trestu (The Punisher).


*) The Man Comes Around, Johnny Cash

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.