Týden od 5. do 11. dubna

5. 4. 2004 - 18:00 | Téma | red

Týden od 5. do 11. dubna zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: V přístavu, Kdo to tam zpívá, Suflerka, Jmenuji se Joe a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE V přístavu (On the Waterfront) Neděle 11. dubna, ČT 2, 17

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Marlon Brando - V přístavu V přístavu (On the Waterfront)

Neděle 11. dubna, ČT 2, 17.00

Slavné film, od jehož natočení uplynulo přesné půlstoletí, zpodobňuje odborovou organizaci jako hnízdo gangsterů - neštítí se žádné špatnosti, když vyžaduje bezpodmínečnou oddanost dělníků v newyorském přístavu. Není divu, že roztoulaný a nezakotvený hlavní hrdina (Marlon Brando), odjakživa si lépe rozumějící s milovanými holuby nežli lidmi, posléze nachází podporu i útěchu u charismatického kněze. V přístavu je dílo i dnes po dramatické stránce nesmírně silné a životné, ovšem už od své doby skandální. Tlaky studené války, jimž podlehl i režisér Elia Kazan, když aktivně spolupracoval s Výborem pro vyšetřování neamerické činnosti, se zde odrážejí s mimořádnou silou.

FILMY

Kdo to tam zpívá Kdo to tam zpívá (Ko to tamo peva)

Pondělí 5. dubna, ČT 2, 21.20

V malém cyklu jugoslávských filmů dokazuje tato tragikomedie (1980), že i vážné téma lze pojednat s rozvernými prvky. Rozmíšky ve stařičkém autobusu, svážejícím nejrůznější pasažéry do hlavního města, jakoby symbolizují rozvrstvení tehdejší společnosti, která ještě netuší, že prožívá poslední mírový den - zanedlouho začne německá agrese. V plejádě rázovitých postaviček na sebe upozorní především novomanželská dvojice marně hledající nějaký skryt pro své milostné hrátky, ale také dvojice opovrhovaných cikánů, jejichž podmanivé písničky tvoří hudební doprovod celého vyprávění, s jemnou nadsázkou režírovaného Slobodanem Šijanem.

Suflerka Suflérka (Sufflosen)

Čtvrtek 8. dubna, ČT 2, 21.40

Pokud nevíte, co toto označení znamená, vězte, že české přetlumočení by bylo malebnější - nápovědka. Hrdinka norského snímku (režie Hilda Heierová) tráví dlouhé hodiny v nápovědní budce, poslouchajíc velebné tóny Verdiho Aidy, a tato "zástupnost" ji provází i v privátním životě - ráda by se věnovala i svému manželovi, k němuž se po svatbě přistěhovala, avšak všude naráží na pořádky a zvyky, které tam zavedla jeho bývalá žena. Poznenáhlu se ocitá v situaci, kdy se musí rozhodnout, jak dlouho se svému okolí bude jen přizpůsobovat a ustupovat cizím zájmům.

Orbis pictus

Pátek 9. dubna, ČT 2, 22.55

Šulíkův poetický snímek natočený ve slovensko-české koprodukci předkládá pitoreskní příběh složený s rozličných epizod, vnímaný očima šestnáctileté Terezky (Dorota Nvotová). Dívka se vydává na dlouho cestu, aby našla svou matku, která již dlouhá léta o ní žádný zájem neprojevila, avšak režisér její putování nazírá v poloze, v níž se realita prolíná se sny a hravými představami, kde zbude místo i na svérázný humor.

Kobouk plný deště

Sobota 10. dubna, ČT 2, 12.25

Působivá komorní dramata, často přejímající divadelní předlohy, vznikala i v normalizačním období, když zcela oproštěna od vnější realita se výhradně soustředila na rodinný mikrokosmos - v tomto případě na rozporuplný vztah mezi otcem a jeho dvěma dospělými syny. Pod vedením Františka Filipa tu svou poslední roli vytvořil Jan Pivec. Televizní inscenace byla natočena v roce 1973 podle divadelní hry amerického autora M. V. Gazza a zabývá se tím, jak drogové problémy zasahují do rodinných vztahů.

Smradi Smradi

Neděle 11. dubna, ČT 1, 20.00

Tycův snímek se dotýká dvou ožehavých problémů - jednak potíží s adopcí, ovlivňující rodinnou pohodu, jednak rasových předsudků, neboť adoptované děti nezapřou svůj cikánský původ. Venkovské prostředí dovoluje tvůrcům (scénář napsala Tereza Boučková), aby co nejnázorněji podezíravost bující ve společenství, kde každý každého zná, kde se nelze schovat do anonymity. Film přesvědčivě načrtává obtíže provázející manželskou dvojici (Petra Špalková, Ivan Trojan) při budování šťastného domova, dokládá i všeliké civilizační nástrahy - třeba pobyt v ochodním domě jako trávení volného času.

Jmenuji de Joe Jmenuji se Joe (My Name Is Joe)

Neděle 11. dubna, ČT, 0.30

Sociálně zacílená tragikomedie Kena Loache vypráví o trampotách bývalého alkoholika s novým zařazením do života, sledujeme jeho pochybné výdělečné aktivity i pokusy přitáhnout poflakující se mládež ve sportovním vyžití. Loach prozrazuje dokonalou znalost smolařských lidských povah, navíc se může opřít o vynikající herectví Petera Mullana v titulní úloze. Tento herec se občas věnuje také režírování - nyní můžeme v kinech vidět Padlé ženy, otřásající výpověď o mladých dívkách strádajících v "nápravných" církevních pracovištích.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.