Týden od 23.dubna do 2. května

23. 4. 2004 - 13:32 | Téma | red

Týden od 23.dubna do 2. května zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: Nic než pravda, Celebrity, Atentát, Znásilnění... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Nic než pravda (Nichts als die Wahrheit) Středa 28. dubna, ČT 2, 23

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Nic než pravda (Nichts als die Wahrheit)

Středa 28. dubna, ČT 2, 23.05

Fikce vycházející ze znepokojivé reality, kterou se snaží domýšlet k někdy nečekaným zjištěním, se stále zřetelněji prosazují jako autonomní způsob výpovědi. Německý snímek Nic než pravda, který před pěti lety vyvolal ostré polemiky, se zaměřuje na osvětimského "anděla smrti", lékaře Josefa Mengeleho. Režisér Roland S. Richter své vyprávění zasadil do přítomnosti: zestárlý, marně stíhaný válečný zločinec, již cítící blížící se smrt, se rozhodne dobrovolně se vydat spravedlnosti, aby před soudem mohl očistit svou pověst a veřejně prokázat nevinu, o níž je pevně přesvědčen. K takovému rozhodnutí jej přiměl mladý advokát, jenž se pak ujme i jeho obhajoby. Snaží se Mengeleho pochopit, považuje jej za oběť kruté doby. V roli Mengeleho exceluje Götz George, kdysi proslavený komisař Schimanski ze seriálu Místo činu. Svým sugestivním hereckým ztvárněním rozporného hrdinu mimořádně zlidšťuje, zbavuje plochého padoušství. Ať již zaujmeme jakékoli stanovisko, přesvědčivost tohoto filmu je bez nadsázky ohromující.

FILMY

Bečička

Úterý 27. dubna, ČT 1, 01.10

Vlasta Chramostová nebyla na úsvitu normalizace odstavena okamžitě: její poslední televizní inscenace vznikaly ještě na počátku 70. let. Mezi ně patří rovněž Bečička, zhruba půlhodinová hříčka s výstižně napsanými dialogy i bravurně rozehranými situacemi, poprvé vysílaná v prosinci 1971. Pod Hudečkovým režijním vedením se umělkyni podařilo celistvě postihnout plnokrevný typ, jak jej neodolatelně stvořil francouzský pisatel Guy de Maupassant. Je zajímavé, že právě tento bouřlivák, kritik pokryteckých a zbabělých postojů, se u televizních tvůrců vždy těšil velké oblibě, ať již ve společnosti panovalo jakékoli politické klima.

Diagnóza: Smrt nenávistí

Středa 28. dubna, ČT 1, 21.20

Jiřina Štěpničková bývala oblíbenou herečkou, soustředila se zejména na postavy zemitých vesnických dívek (např. v Maryše), avšak po skončení války jen obtížně sháněla vhodné role. Po roce 1948 se pokusila emigrovat, ale byla dopadena. Řadu let si odseděla v kriminále, po propuštění byla znovu připuštěna k herecké práci, zejména v televizi vytvořila řadu poutavých rolí. O jednom zmarněném osudu vyprávějí její kolegové (Chramostová, Kabátová, Lukavský) i nejbližší příbuzný (syn Jiří).

Celebrity

Čtvrtek 29. dubna, ČT 2, 21.35

Amerického komika Woodyho Allena jistě není nutno představovat. V komedii Celebrity se spokojil jen s režií, vtipného pozorovatele allenovského ražení, jenž prochází místy divným mumrajem hollywoodského prostředí, svěřil Kennethu Branaghovi. Vytvořil postavu novináře, jenž marně prosazuje své spisovatelské ambice. Za pozornost rovněž stojí postava zhýčkané a rozmazlené filmové hvězdy. Tohoto herce, neomaleného ke svému okolí, si zahrál Leonardo Di Caprio s takovou věrohodností, až jsem ochoten připustit, že do svého výkonu vložil i ledasco ze sebe.

In flagranti

Pátek 30. dubna, ČT 2, 23.05

Hořký, tragikomický průhled do panelákového soužití se vyslovuje nejen v problémům rodinného soužití, zkoumá sklon některých jedinců manupulovat svými bližními, ale také se zabývá otázkou, kam až lze ustupovat agresivitě. A vznáší postřeh, inspirovaný Brechtovou glosu o dobrých lidech, které neporazila jejich laskavost, ale slabost. Televizní inscenaci, kterou napsal Roman Ráž, natočila v roce 1993 Anna Procházková, v hlavních rolích spatříme Blanku Bohdanovou a Petra Kostku.

Závrať

Sobota 1. května, ČT 1, 10.15

Karel Kachyňa (ve spolupráci se scenáristou Janem Procházkou) vytvořil před více než čtyřmi desetiletími vizuálně působivou poému o první lásce mladé dívky, která však odolá mravnímu pokoušení. Více než citových rozporů však režiséra tehdy přitahovaly zajímavé výtvarné kompozice. Nedávno zesnulý tvůrce, jenž aktivně ovlivňoval podobu celé naší poválečné kinematografie, by nyní dožil osmdesáti let.

Atentát

Sobota 1. května, Prima, 14.20

Ačkoli režisér Jiří Sequens celý život věrně sloužil komunistickému režimu, nalezneme v jeho filmografii občasné výjimky - mezi ně patří i tento dodnes uváděný snímek (1964), dokumentárně věrná rekonstrukce atentátu na Heydricha. Jedná se o jeden z prvních českých filmů, které se pokusily vznést hold i západnímu odboji, do té doby (i později) přezíranému, ba ostouzenému.

Generál Eliáš

Neděle 2. května, ČT 1, 15.25

Protektorátní vláda se ocitla v nezáviděníhodném postavení, plně vystavena nacistickému tlaku. Někteří, například prezident Hácha, posléze rezignovali, mnozí se přizpůsobili požadavkům německých okupantů, někteří se pokusili udržovat riskantní spojení s odbojovými kruhy. Mezi takové patřil i generál Eliáš, o něm Pavel Háša natočil roku 1995 tento zajímavý snímek. Titulního hrdinu úsporně ztvárnil Luděk Munzar, zpodobňující věčné dilema při nalezení mravní hranice, která by neměla být překročena.

Znásilnění

Neděle 2. května, ČT 1, 20.00

Ve volném cyklu, který vypráví o obětech násilí, se díl nazvaný Znásilnění zabývá následky jednoho utajeného násilí. Režisér Petr Slavík opět předkládá sugestivní příběh, zbytečně narušovaný jen přemrštěnou mondénností jak ve volbě prostředí, tak ve způsobu mírně afektovaného pojednání. V hlavní roli poznáme Kateřinu Brožovou.

Zloděj života (Voleur de vie)

Neděle 2. května, ČT 2, 0.05

Francouzský snímek režiséra Yvese Angela se odehrává na staré faře na kterési ostrovní výspě. Izolovanost prostředí jen zdůrazňuje jeho pochmurnost i pochmurnost vztahů mezi třemi ženami, které tam žijí. V hlavních rolích se představí takové osobnosti jako Sandrine Bonnaireová. Ztěžklá, ponurá, ba psychopatická atmosféra dává tušit, že námět poskytla kniha islandské spisovatelky Steinnun Sigurdadottir.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.