Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru

23. 2. 2009 - 16:09 | Téma | red

Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru zdroj: tisková zpráva

Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru přišel čtyři roky po prvním filmu Trávníkář

Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru přišel čtyři roky po prvním filmu Trávníkář. Za tuto relativně krátkou dobu se výkon hardwaru znásobil a software vyspěl. Lepší technické parametry se odrazily na vizuálním provedení, ale i tentokrát se ukázalo, že technologie není samospasitelná a že ji musí podpořit kvalitní řemeslo. Zatímco první díl nahlížel téma poměrně seriózně a snažil se o jistou hloubku, dvojka se vydala cestou průzračné, po všech stránkách dětské jednoduchosti.

Nový příběh (rádoby) navazuje na předchozí. Zlá korporace vykope ze sutin rozbořeného domu polomrtvého trávníkáře Joba a usoudí, že by se jim mohla jeho nevšední genialita hodit. Hamižný šéf společnosti totiž potřebuje dokončit superčip, jehož prostřednictvím lze vytvořit všeobjímající celosvětovou virtuální realitu. Obvod pro něj původně navrhl dr. Benjamin Trace, ale ten – když zjistil, jaké zlo může jeho vynález napáchat – odmítl na projektu dál spolupracovat. Jobe se ochotně pustí do práce, ovšem o jeho věrolomné motivaci není pochyb. Osud planety tedy leží na provinilém dr. Traceovi a partě bezprizorních dětí-hackerů.

Asi nepřekvapí, že film je sestaven prakticky výhradně z klišé. To by v zásadě nevadilo, ale děj je až příliš průhledný, naivní, prostinký a především nedokáže v divákovi vyvolat jakoukoli empatii s hrdiny. Nemá jiskru ani šťávu. Jen sedíte a nezúčastněně čekáte na konec. Nezabere ani roztomilý pes, který umí měnit datové disky v počítači. Nemluvě o opuštěných, v obličeji uměle umouněných chudých dětech, žijících ve vyřazeném vagonu metra, obklopených drahými computery a jezdících na kolečkových bruslích. Elementární věrohodnost, ani logika jednání postav neexistují.

Herci nemají co hrát, i jinak dobrý Matt Frewer*) v roli Joba působí nepatřičně kýčovitě. Kdo se nemá za co stydět, je skladatel Robert Folk (psal hudbu též k Policejní akademii). Jeho hudba je o dvě třídy výš než to, co vidíme na obrazovce (končí však v polovině závěrečných titulků).


*) Max Headroom ze stejnojmenného kultovního seriálu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.