Tipy Jana Jaroše: týden od 7. do 13. června - ART

8. 6. 2004 - 12:17 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 7. do 13. června - ART zdroj: tisková zpráva

Anthony Hopkins jako Titus Andronicus, Jana Hlaváčová v televizní unscenaci a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Titus (Titus) Čtvrtek 10. června, ČT 2, 21.45 Tento film se docela dobře zapadá do nynějších diskusí o zhoubném působení násilí na televizních obrazovkách

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Titus Titus (Titus)

Čtvrtek 10. června, ČT 2, 21.45

Tento film se docela dobře zapadá do nynějších diskusí o zhoubném působení násilí na televizních obrazovkách. Často demagogické námitky totiž pomíjejí jednu důležitou okolnost - a sice katarzní účinek. Jenže ten se nedostaví, pokud je násilí banalizováno či dokonce prezentováno jako přijatelný způsob chování. Násilnostmi jako čímsi osudově nezvratným se zabývali již antičtí dramatici, holdovali jim i alžbětinci včetně nejslavnějšího z nich, Williama Shakespeara. Krvavá tragédie Titus Andronicus patří k jeho raným pracím, divadelníci ji však s uctivými rozpaky dlouho obcházeli, protože si nevěděli rady s bezuzdným vražděním; kdosi napočítal, že přímo před očima divák se odehraje na pětatřicet mordů. Msta váženého římského vojevůdce, jenž doplatil na krutost vůči zajaté gótské královně, rozpoutá nekonečnou spirálu hrůz, které filmový přepis Julie Taymorové (vycházela z vlastní jevištní zkušenosti) zbavuje doslovnosti, když je posouvá do zevšeobecňující roviny nebo opatřuje záměrnými anachronismy, když volí vědomou výrazovou stylizaci gest i činů. V titulní roli se představí jako vždy fascinující Anthony Hopkins, gótskou královnu si zahrála Jessica Langeová.

FILMY

NNáměsíčníci (Ébrenjárok)

Pondělí 7. června, ČT 2, 21.30

Osudy trojice smolařů se protnou za mřížemi - každého z protagonistů tak přivedl pocit nezvládané frustrace. Propuštěný úředník se tam ocitne kvůli jízdě v opilosti, dělníka postihne úraz elektrickým proudem natolik, že začne své okolí napadat. Další z postav, žena, bloumá po barech nabízejíc vzorky nových cigaret. Všichni mají jeden rys společný: nejsou schopni čelit prohnanosti a bezohlednosti dneška. A režisér Bence Miklauzic zdůrazňuje všednost svých posmutnělých hrdinů, ošuntělost prostředí, zaujme plně civilní herectví, v němž nezazní jediný přepjatý tón.

SvSvár (The Feud)

Středa 9. června, ČT 2, 22.30

Stačí malé nedorozumění, aby se poznenáhlu vyhrotila nesmiřitelná zášť. Do vztahů mezi dvěma rodinami jsou tak postupně zavlečeni příslušníci všech generací a posléze i sousedé. Zasazení příběhu do 50. let propůjčuje filmu nádech nostalgického ladění, ovšem před přílišným sentimentem chrání režisérův smysl pro bizarní černý humor. Svár, od jehož vzniku uplynulo již patnáct let, natočili tvůrci vcelku neznámí: režiséra Billa D'Elliu mohou spíše znát příznivců seriálů jako Zapadákov nebo Beverly Hills 90210, z herců dosáhl jistého věhlasu komik Rene Auberjonois.

Jak se ztratit ve zlém světě Jak se ztratit ve zlém světě

Pátek 11. června, ČT 2, 22.40

Paní Šubrtová, žena ve středním věku, se čerstvě věnuje podnikání, provozuje obchůdek s módním zbožím, ale jen obtížně se vyrovnává se stresem, s nástrahami, které bují všude kolem ní. Neumí se prosadit ve společnosti, kde se běžně podniká na hraně zákona. Cítí se ohrožena a východisko hledá v tom, že si opatří střelnou zbraň. Režisér Pavel Háša natočil kriminálně laděný příběh, který je však především podrobnou studií strachu, který dokáže člověka ovládnout natolik, že zcela ochromí jeho soudnost i akceschopnost. Důležitou položkou této již deset roků staré inscenace jsou herecké výkony - nejen Jany Hlaváčové v hlavní roli, ale i dalších, například Ondřeje Vetchého.

Duše Evropy Duše Evropy

Sobota 12. června, ČT 2, 20.00

První část dokumentárního triptychu, na němž spolupracovali zkušený, obeznámený publicista Zdeněk Velíšek a režisér Josef Císařovský, zkoumá naši cestu do Evropy. Zamýšlí se nad tím, čím se Evropa liší od ostatních kontinentů, věnuje se rozdílům mezi jednotlivými zeměmi. Nejprve obhlédneme různé podoby evropské krajiny, která si zaslouží stále větší péči a ochranu. Autoři ovšem nepředkládají nějaká suchopárná fakta: zamýšlí se třeba nad tím, jak napříč evropským kontinentem putoval už pravěký cestovatel...

Královský gambit Královský gambit

Neděle 13. června, ČT 1, 22.50

V období normalizace vznikla dlouhá řada historických inscenací, zkoumajících jednání svých hrdinů v uzlových dějinných bodech. Někdy do vyprávění pronikala zjednodušující ideologizace, občas se autorům poštěstilo zaměřit se na váhání, jemuž se nevyhnuly ani nejvýše postavené osobnosti. Mezi takové snímky patří také Královský gambit (1974) režiséra Jaromila Jireše. Hrdinou je český král Václav II., panovník dávající přednost diplomatickému urovnávání rozmíšek natolik, až mu šlechta vyčítá přílišnou opatrnost, ba zbabělost. Václav se však dosud nevyrovnal s tragickým skonem svého slavného otce Přemysla Otakara II., nechce jít v jeho šlépějích. Když však do Čech vtrhnou nepřátelská vojska, doufající ve snadnou kořist, musí se konečně rozhoupat k razantní akci. V hlavních rolích této modelově vystavěné inscenace, opírající se především o přesně vypointované rozmluvy, spatříme Jana Tříšku, Martina Růžka, Janu Bouškovou a Jaroslava Satoranského

Malá cesta Malá cesta (A kis utazas)

Neděle 13. června, ČT 2, 0.20

Maďarská komedie režiséra M.Búzáse patří mezi díla, která s trochou nadsázky líčí poměry v bývalém komunistickém režimu - vypráví o skupince budapešťských studentů, kteří vyrazí do bývalého východního Německa pomáhat při sběru ovoce. Ovšem bezstarostná zábava, pivní večírky i poslech "imperialistické" západní hudby nejen je záhy dovedou do konfliktu s komisním drilem. Snímek je natočen černobíle, což ještě podtrhuje zdání autenticity, nešetří bláznivými nápady, ale snadno postřehneme, že pod vnější zábavností se skrývají závažnější postřehy o všudypřítomném politickém tlaku, o umravňování každého, kdo příliš vybočuje z řady.

Tipy na filmy tohot týdne ne až tak artové...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.