Steamboy

25. 3. 2004 - 5:42 | Téma | red

Steamboy zdroj: tisková zpráva

Létající Čestmír a stroje, které voní olejem a ocelí. Po třinácti letech se konečně dostává ke slovu Katsuhiro Ôtomo, tvůrce Akiry. Zdá se, že tu máme jeden z nejdokonalejších animáků všech dob. +Fotogalerie. Japonský režisér Katsuhiro Ôtomo, režisér Akiry, mnohými považované za nejlepší animé všech dob, chystá po dlouhých 13 letech konečně premiéru nového celovečerního opusu s názvem Steamboy

Japonský režisér Katsuhiro Ôtomo, režisér Akiry, mnohými považované za nejlepší animé všech dob, chystá po dlouhých 13 letech konečně premiéru nového celovečerního opusu s názvem Steamboy. Po Oshiiho Innocence jde o další letošní vrchol nejen ve světě animé, ale pro film vůbec.
Slovo opus je přitom nanejvýš vhodné: film sestává ze 180 tisíc animačních okének (1,5 x více, než Miyazakiho Cesta do fantazie), 400 3D střihů, rozpočet přesáhl ohromujících 20 miliónů USD a práce trvala 8 let.


Steamboy Steamboy se odehrává v polovině 19.století ve staré dobré viktoriánské Anglii. Žije tu mladý vynálezce Rei. Krátce před první Světovou výstavou Expo mu dědeček Roid z Ameriky pošle tajemný vynález – „Steam Ball“, čili „Parní kouli“. Jak to tak bývá, prvotní nadšení nad zázračnou mašinkou brzy vystřídá poznání, že ona je to pěkná mrška. Nebo spíš mrcha. Navíc jistá organizace s ideálně zlodušským názvem Ohara Foundation zatím už vyslala muže, aby vynález zabavili, neb jej chtějí využít k nekalým praktikám evidentně globálního rozměru. Sci- Steamboy fi prvkem ve Steamboyovi je i způsob nakládání s dobou. Ve dnes už romantických reáliích éry průmyslové revoluce totiž Ôtomo nejen představuje, ale hned realizuje sny tehdejších vynálezců. Lidé tak mají skafandry, tanky, i létající přístroje. Použití vojáků vybavených střelnými zbraněmi a přitom navlečených do rytířského brnění mi samovolně evokuje Miyazakiho postkatastrofickou pohádku Naushiicu.
Svým apokalyptickým námětem pak Steamboy nepřipomíná jen Akiru, ale třeba i nedávný Tezukův Metropolis, k němuž psal Ôtomo scénář.

Steamboy Výtvarný styl charakterizují evropsky vypadající koblížkovité tváře s dětsky velkýma očima.
Kamera je rozmáchlá, technická vybroušenost animace samozřejmá, hudba velkolepá. Páchal ji Steve Jablonsky, autor kompozic z Pearl Harboru. Dívá se na to pěkně a námět se nezdá být vůbec marným. Díky obecně přístupnému tématu i zřejmě nepříliš brutálnímu zpracování akčních scén (pro opak viz Akira) by mohl Steamboy oslovit poměrně široké publikum, i když rodiny s dětmi to asi nebudou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.