Snímek Vejdi do prázdna se nevyhýbá explicitním záběrům sexu

30. 4. 2010 - 8:00 | Téma | red

Snímek Vejdi do prázdna se nevyhýbá explicitním záběrům sexu zdroj: tisková zpráva

Temné drama Vejdi do prázdna francouzského režiséra Gaspara Noého zavede diváky do prostředí tokijských nočních klubů. V nich si vydělává na živobytí sourozenecká dvojice mladých Američanů - barová tanečnice a začínající dealer drog. Mladík jedné noci přijde o život, ale ani smrt mu nezabrání dodržet slib sestře, že ji nikdy neopustí. Stylizovaný a divácky náročný snímek inspirovaný Tibetskou knihou mrtvých a nevyhýbající se explicitním záběrům sexu vstupuje 6. května do českých kin.

Sourozenci Oskar (Paz de la Huerta) přišli v útlém dětství oba rodiče, kteří zemřeli při dopravní nehodě. Slíbí si, že jeden druhého nikdy neopustí. O mnoho let později se rozdělená dvojice setkává v Tokiu. Oskar si vydělává jako dealer drog v nočních klubech a Linda jako tanečnice v luxusním striptýzovém baru.

Oskara ale shodou okolností zastřelí při protidrogové razii policie. Jeho duše opustí tělo a prochází stavy popsanými v buddhistické Tibetské knize mrtvých, která poskytuje návod, jak úspěšně projít obdobím mezi smrtí a reinkarnací. Oskar však netouží opustit tento svět, protože ho váže slib daný sestře. Jako duch přelétává nad ulicemi vykřičených čtvrtí nočního Tokia a sleduje osudy Lindy a přátel. Realita se mu přitom proplétá s výbuchy halucinačních vizí a se vzpomínkami na minulost, takže výsledkem je úchvatný obrazový kaleidoskop.

Vejdi do prázdna se poprvé představilo českým divákům za osobní účasti režiséra na letošním Febiofestu. Zážitek z filmu, který obsahuje pro Noého typické otevřené erotické scény, umocňuje střídání rychlých sekvencí s dlouhými statickými záběry. Hudbu k snímku složil jeden z členů Daft Punk Thomas Bangalter.

Server rottentomatoes.com shromažďující recenze od angloamerických filmových kritiků hodnotí snímek nominovaný v Cannes na Zlatou palmu průměrnými 57 procenty. Tomu odpovídají i rozporuplné reakce jednotlivých novinářů. Vejdi do prázdna představuje podle jednoho z obhájců "revoluční rozchod s obvyklým vyprávěním filmového příběhu, pokud ovšem na to máte žaludek a výdrž". Chválu si Noé u jiného recenzenta vysloužil za to, že "nemusí používat laciné triky k tomu, aby zapůsobil na diváky, ale vystačí si jen s čistým filmařským uměním". Podle jiných je ale právě jen "filmařské řemeslo téměř to jediné, co snímek nabízí".

Vejdi do prázdna

Čtenáři serveru csfd.cz ohodnotili film, jenž si u nich vysloužil označení "feťákovo Moulin Rouge" nebo "feťácká verze Tibetské knihy mrtvých", působivými 80 procenty. Vadou na jeho "kráse" je podle většiny z nich příliš dlouhá stopáž, která má 140 minut. "Zpočátku je to opravdu velmi sugestivní. S postupem času se ale z kamerových postupů stane iritující rutina," postěžoval si jeden z diváků. Jiný z přispěvatelů ho označil za "cestu do pekel, která z člověka během sledování vycucne spoustu emocí, vydráždí ho, zhnusí a přitom málem uspí". "Originální a sugestivní film, ke kterému skvěle sedí jeho vizuální stylizace s oproštěnou kamerou volně létající prostorem," shrnul své dojmy jiný z recenzentů.

Gaspar Noé patří mezi nejprovokativnější francouzské režiséry současnosti. Mezi jeho nejvýznamnější snímky patří Sám proti všem (1998) či Zvrácený (2002). Jeho videoklip Protege-Moi pro skupinu Placebo nebyl pro svou sexuální otevřenost nikdy vysílán. Noé bývá spolu s Brunem Dumontem, Francoisem Ozonem či Catherine Breillatovou řazen do proudu nové extrémní francouzské kinematografie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.