Scary Movie 3

25. 3. 2004 - 20:56 | Téma | red

Scary Movie 3 zdroj: tisková zpráva

Do kin přichází již třetí díl parodie na nejrůznější horory, thrillery a další filmy Scary Movie 3

Do kin přichází již třetí díl parodie na nejrůznější horory, thrillery a další filmy Scary Movie 3. Úspěšnou sérii, která se zrodila z nedostatku parodií, žánru tolik oblíbeného v osmdesátých letech (vzpomeňme na taková díla jako Bláznivá střela, Žhavé výstřely nebo Připoutejte se, prosím), přivedli na plátno bratři Wayansovi. Ti však nezapřeli svůj hrubý smysl pro humor a tak se první dva díly staly poněkud fekální podívanou. Jednička sice několik povedených gagů obsahovala, dvojka už však byla absolutně nechutná a nevtipná. Pokud měla série Scary Movie (která v kinech vydělala slušné peníze) pokračovat dál a přinést divákům zábavu a trochu více legrace, vyžadovalo to změnu režiséra. Wayansovi se tedy rozhodli s psaním a režírováním série skončit a žezlo předali nejzkušenějšímu tvůrci žánru parodie – Davidu Zuckerovi. Ten v roce 1980 debutoval právě zmíněnou klasikou žánru Připoutejte se, prosím, po níž následovaly další úspěšné parodie Přísně tajné a první dvě Bláznivé střely.

Z prvních dvou dílů Scary Movie se vrátila pouze Cindy Campbellová v podání Anny Faris a jak už to tak bývá u zavedené značky, roli ve třetím díle přijali i slavní herci jako Charlie Sheen nebo jeho manželka Dennise Richardsová, která si tu střihla maličkou roli právě jeho ženy. Vidět tu ale můžeme i proslulou Pamelu Anderson a to hned v úvodní scéně, která je parodií začátku hororu Kruh. Právě Kruh je hlavním filmem, jenž je parodován, ještě spolu se snímkem Znamení. Dějové linie těchto dvou snímků tvůrci spojili a celkem obstojně je parodují. Posunem dopředu oproti minulým dílům je tedy fakt, že se dá v případě Scary Movie 3 mluvit dokonce o jistém „příběhu“, který se vztahuje k hlavní hrdince, která musí rozlousknou záhadu smrtící kazety a kruhů v obilí. David Zucker a spol. se však neomezil jen na parodování dvou filmů a tak tu najdeme komické parafráze i dalších snímků jako je Božský Bruce, Ti druzí, Matrix Reloaded nebo 8 Mile.

Kromě strefování se do různých filmů však nechybí ani zesměšňování některých osobností, a tentokrát to odnesl Michael Jackson. Nutno říci, že daná scéna je opravdu vtipná, což se dá říci zhruba o polovině celého filmu, a to rozhodně není málo. Rukopis Davida Zuckera je na filmu znát především v tom, že jde o „klasické“ parodické gagy, které se snaží nezabíhat do fekálností, což je v dnešním Hollywoodu, kde se každá druhá komedie (z poslední doby například Riskni to s Polly) snaží rozesmát diváky nechutnými scénami, velmi chvályhodné. Díky tomu je Scary Movie 3 zřejmě nejpovedenějším dílem celé série. Nesmíme však zapomínat na to, že se jedná o specifický žánr, který má jediný cíl – povit diváka odkojeného současnou kinematografií, jenž zná všechny parodované filmy nazpaměť a tudíž ocení a rozezná, na co tvůrci v dané chvíli narážejí. Účinek však má jen na filmové fanoušky, u ostatních nemá šanci zabodovat, protože film nefunguje jako klasická komedie. Naštěstí se tvůrci rozhodli parodovat jen ty největší hity posledních let, u kterých je velká šance, že je diváci viděli a mohou tak Scary Movie 3 docenit.

Samozřejmě ne každý pokus o parodování tvůrcům vychází, například celá scéna parodující 8 Mile je naprosto nezábavná a kdyby ve filmu nebyla, vůbec nic by se nestalo. Ostatně ve filmu je z jediného důvodu – aby se na plátně mohlo objevit co nejvíce černochů. Ovšem to vyvažuje celá řada zdařilých fórků. Například vtípek s Michaelem Jacksonem („Nic jsem jí neudělal, vždyť je to holčička.“) nemá chybu. Tentokrát se vytáhnul také český překladatel, který v rámci přiblížení reálií Čechům nahradil některé hlášky nám srozumitelnějším věcem. Takže se ve filmu objeví například výborná hláška: „Koluje a zabíjí stejně jako Kameňák“. Zúčastnění herci odvádějí dobrou práci a především Charlie Sheen je velmi příjemný oživením celého filmu. Třešničkou na dortu je pak účast ostříleného žánrového harcovníka Leslieho Nielsena v roli prezidenta Spojených států.

Scary Movie 3 je pouhou parodií na současné horory, ale parodií velmi decentní, která má šanci celkem dobře pobavit. Na každý podařený gag sice připadají dva vtipy vycházející na prázdno, ale celkově je trojka nejpovedenějším dílem celé série. A jen tak mimochodem, už se připravuje Scary Movie 4 a za kamerou bude opět stát David Zucker.

SOUTĚŽ o DVD a trička

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.