Riding Giants

14. 6. 2004 - 5:20 | Téma | red

Riding Giants zdroj: tisková zpráva

Nejnovější adrenalinový dokument Stacyho Peralty (Dogtown & Z-Boys) se věnuje surfové kultuře a zejména pak borcům, kteří s radostí svádějí boj na život a na smrt s vlnami 60 stop vysokými. + Fotogalerie. Stacy Peralta: „Se sledováním klasických dokumentů je to jako s léky. Víme, že nám pomohou, ale neradi je polykáme

Stacy Peralta: „Se sledováním klasických dokumentů je to jako s léky. Víme, že nám pomohou, ale neradi je polykáme.“
Právě proto před pár lety Stacy Peralta natočil jeden zcela jiný dokument. Jmenoval se Dogtown & Z-Boys, dokumentoval začátky sk8 scény a získal diváckou cenu v Sundance. Jednou z velkých předností bijáku bylo, že Peralta v kalifornské sk8 scéně sám vyrůstal. Na snímku pak bylo zřetelně vidět nejen, že autor ví, o čem mluví, ale také co chce říct.


Riding Giants Poslední roky Stacy Peralta věnoval novému vysokooktanovému bijáku – dokumentu o surferech. Ještě loni byl v Cannes budoucí snímek prezentován pod názvem Rage in Waves. Ústřední postavou je famózní surfař Laird Hamilton, který se na začátku devadesátých let nechal pomocí člunu vyvézt na vlnu daleko na moři a jako první tak mohl okusit jaké to je sjíždět 60 stop vysokou vodní stěnu. Hamilton je mimochodem také jedním ze tří surferů v divokém intru k bondovce Dnes neumírej.

Biják, dnes už nazvaný Riding Giants sleduje tři tematické okruhy, ve kterých Peralta divákům představuje vývoj surfového fenoménu:
První havajské fotografie Skipa Tsuzukiho, které v polovině 50. let vyvolaly v USA surfovou horečku. Zátoka Waimea a její 30 stopé vlny.
Objev krutých teritorií okolo nehostinného kalifornského útesu Mavericks na začátku 90.let, 20 stop vysoké vlny, které Jeff Clark v té době osamoceně sjížděl již 15 let.
Současnost, Hamilton, jeho parta a smrtící 60 stop vysoké vlny.

Riding Giants Právě vydaná upoutávka dává tušit, že Peralta neztratil nic ze svého vypravěčského umění a la MTV, však také zůstal u stejného střihače – Paula Crowdera.
Zatímco však Dogtown stál na archivních záznamech i fotografiích, které bylo třeba rozpohybovat, střihu Riding Giants předcházelo rozsáhlé natáčení původního materiálu.
I ze samotného klipu je potom vidět rozdíl adrenalinového filmaře Peralty a jeho ohromujících detailů, oproti salónnějším snímkům jako Living in Liquid, nebo reklamní Billabong Odyssey.Kromě atmosfér ďábelských vln se divák může pochopitelně těšit na strhující surfařské umění a na dávku esence surfařské kultury.

Výraznější úspěch Riding Giants však podmiňuje příběhový paradox, který se právě v Dogtownu Peraltovi podařilo skvěle zachytit na zcela rozdílných osudech dvou členech bývalého „gangu“. Jestli má něco takového i zde, má vyhráno. Snímek otvíral letošní Sundance, v širší distribuci se v USA objevuje od 9.7., v Evropě je na programu zatím pouze ve Francii, a to od 21.7.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.