Režisér filmu Top Gun Tony Scott spáchal sebevraždu

20. 8. 2012 - 10:38 | Téma | red

Režisér filmu Top Gun Tony Scott spáchal sebevraždu zdroj: tisková zpráva

Zemřel Tony Scott. Režisér a producent, který za svoji kariéru natočil celou řadu vynikajících filmů, ukončil svůj život 19. srpna 2012 skokem z mostu v kalifornském San Pedru. Lakonicky znějící informace oblétla v mžiku celý svět, což jen ukazuje, jak rychle se šíří tragické zprávy internetem. O ty dobré sotva zakopnete, ty špatné jsou rychlejší než světlo.

Britský filmař žijící a dlouhodobě tvořící v USA Tony Scott byl mladším bratrem Ridleyho Scotta a za svoji kariéru natočil 24 filmů, 49 pak produkoval, u dvou je dokonce podepsán jako střihač a v rovných pěti si dokonce zahrál. Byl to tvůrčí a talentovaný režisér, který zejména v uplynulé dekádě dokázal přesvědčit diváky o tom, že i thrillery a akční filmy lze točit jinak. Ve svých filmech kladl důraz na novátorské postupy při snímání obrazu i finálním střihu. Přestože Tony Scott patřil k pilířům současného Hollywoodu, když média srovnávala oba sourozence, on byl častěji označován za kvalitního rutinéra. Možná netočil tematicky hodnotná díla jako Ridley Scott, přesto je takové označení zbytečné. Byl to právě on, kdo ve svých filmech prosazoval rychlý a dynamický střih a dokázal z obyčejných scén vykřesat nervy drásající podívanou.

Osmdesátá léta a Top Gun

Debutoval již v roce 1969 krátkometrážním snímkem On of the Missing a s delšími pauzami pak natočil ještě dva filmy v letech 1971 a 1976. Skutečný zlom přišel až v roce 1983, kdy natočil hororové upírské drama Hlad (The Hunger) s Catherine Deneuve, Davidem Bowiem a Susan Sarandon v hlavních rolích. Snímek vznikl ve Velké Británii a přestože se upírská tématika v dalších letech hodně změnila, Scottův Hlad daný žánr posunuje z šestákové hororové filmařiny na umění nejvyšších kvalit.

film Hlad zdroj: tisková zpráva

Místo typicky agresivních upírů se zakrvácenými zuby nám Scott naservíroval zamilovaný pár, který řeší smysl věčného života.  Z dnešního pohledu by asi jeho celovečerní debut pro velké hollywoodské studio nešlo označit jako úspěch, ale své další chlebodárce dokázal přesvědčit o svém talentu a o tři roky později mu byl svěřen projekt, který měl změnit a ovlivnit jednu celou generaci amerických teenagerů.

O filmu Top Gun (1986) se toho napsalo už hodně. Málokdo však tuší, že tahle akční i romantická podívaná vznikla na nepřímou objednávku Pentagonu, který chtěl vidět v kinech film pozdvihující renomé i zájem o americkou armádu. Jaké byly detaily téhle objednávky, kterou by asi škarohlídi mohli označit jako propagandu, lze těžko dohledat. Jisté však je, že po nadšeném přijetí v kinech, se americké armádě několikanásobně zdvihl zájem dospívajících mužů o službu u stíhacích letadel. Tonny Scott do hlavní role obsadil tehdy začínajícího Toma Cruise. Ten rolí Mavericka doslova přes noc potvrdil svojí pozici teenagerského idolu. Málokdo však ví, že Scott se ke Cruisovi dostal přes svého bratra, který jej rok před tím obsadil do fantasy příběhu Legenda.

Tom Cruise ve filmu Top Gun

Top Gun byl fenoménem osmdesátých let. Změnil celou jednu generaci a i když se můžeme dohadovat nad tím, zda šlo také o kvalitní film, jeho význam mu už nikdo a nic neodpáře.

Poslední scout stále jede

Tony Scott hned v roce 1987 dokázal, že akční scény umí perfektně spojit i s komediálním žánrem. Druhý díl Policajta z Beverly Hills (Beverly Hills Cop II) s Eddie Murphym v hlavní roli zcela oprávněně považují fanoušci série za nejlepší.

V dalších svých filmech Tony Scott dokazoval, že si poradí s jakýmkoliv žánrem a že dokáže perfektně pracovat s příběhem. Pomsta (Revenge, 1987) s Kevinem Costnerem nás přenesla do Mexika, kde Scott rozehrál temný milostný příběh, sice u kritiky propadl, fungoval však na diváky a to bylo důležité. Ve snímku Bouřlivé dny (Days of Thunder) se v roce 1990 znovu setkal s Tomem Cruisem, aby v roce 1991 uhranul všechny příznivce akčního žánru dnes kultovním filmem Poslední scout (Last Boy Scout) s Brucem Willisem v hlavní roli.

film Poslední skaut

Drsný snímek z prostředí amerického fotbalu na plno rozvinul komediální talent hlavního představitele a dokonalé hlášky z tohoto filmu fungují i po letech. Rutinérsky povedený snímek Nepřítel státu (Enemy of the State) z roku 1998 s Willem Smithem a Genem Hackmanem v hlavních rolích nebude patřit možná k filmům, k nímž se lidé tak často budou vracet, na druhou stranu zápletkou předpověděl chování a snahy amerických úřadů po totální kontrole obyvatel, která přišla po září 2011.

Na sklonku devadesátých let si Scott odskočilk opět k televizní tvorbě a podílel se na seriálu Hlad, který vycházel z filmové podoby. Skutečný majstrštyk však svým fanouškům naservíroval v roce 2001, kdy světlo světa spatřil napínavý špionážní thriller Spy Game. Brad Pitt a Redford zde excelují v napínavém příběhu, v němž se hraje vysoká hra o záchranu amerického agenta zavřeného v čínském vězení.

Spy Game zdroj: tisková zpráva

Denzel Washington a Tony

V roce 2004 se Tony Scott setkal poprvé při práci s dalším talentovaným hercem, s Denzelem Washingtonem natočil drsný thriller Muž v ohni (Man on Fire), v němž se vysloužilý agent pouští do vendety proti mexické mafii a zkorumpovaným úředníkům ve snaze pomstít únos malé dívky.

Za vizuálně překotný a chaotický snímek je označován akční příběh Domino z roku 2005, kde se po delší pauze objevil po boku velmi populární Keiry Knightley americký herec Mickey Rourke. Snímek byl natolik odlišný od jeho předchozí tvorby, že sice na jedné straně získal celou řadu nekritickým obdivovatelů, na straně druhé však konzervativněji laděné diváky mrzel chaotický střih a žlutý barevný filtr.

Deja Vu, remake Únos vlaku Pelham 1 2 3 (Taking of Pelham 1 2 3) a Nezastavitelný (Unstoppable) jsou mistrně zvládnuté žánrové filmy, které všechny spojuje spolupráce s evidentně velmi oblíbeným Scottovým hercem Denzelem Washingtonem. Celovečerní tvorbu tak zakončil před dvěma lety a fanoušci čekali na jeho další majstrštyk. Toho však již nedočkají.

film Domino zdroj: tisková zpráva

Coby producent stál za akčním snímkem Out of the Furnace, v němž hraje Christian Bale a který by měl do kin dorazit v polovině příštího roku a podílel se na přípravách výpravného sci-fi Ion, který vypráví o kosmonautovi cestujícím vesmírem a hledajícím svoji reinkarnovanou ztracenou lásku.

R.I.P, Tony!

Režisér, producent, trochu scénárista i herec, bude současnému Hollywoodu chybět. Společně se svým bratrem Ridleyem vlastnili úspěšnou produkční společnost Scott Free Productions a dařilo se jim i do určité míry udržet si nezávislost a tvůrčí svobodu. Hollywood se po smrti Tonyho Scotta samozřejmě velmi rychle otřepe a bude mu chybět jeden velmi talentovaný chlápek, nad jehož filmy jste se nikdy nenudili.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.