Recenze upoutávek: Super Size Me, Metallica: Some Kind of Monster

2. 6. 2004 - 11:43 | Téma | red

Recenze upoutávek: Super Size Me, Metallica: Some Kind of Monster zdroj: tisková zpráva

Jaké to bude, aneb recenze upoutávek: SUPER SIZE ME (dokument Morgana Spurlocka o ďábelských hamburgerech) , METALLICA: SOME KIND OF MONSTER (rockumentary Joea Berlingera a Bruce Sinofskyho o slavné kapele) Super Size Me. Zábavně dokumentární biják Morgana Spurlocka, který vyhrál svou sekci na letošním Sundance jsme již představovali

Super Size Me.
Zábavně dokumentární biják Morgana Spurlocka, který vyhrál svou sekci na letošním Sundance jsme již představovali. Snímek se právě dostal do amerických kin, a tak produkce vydala i upoutávku.

V Super Size Me se, jak známo, hrdina (Spurlock) rozhodne demonstrovat špatné stravovací návyky svých spoluobčanů a také prokázat dieteticky nevhodnou až kriminální politiku řetězce McDonald’s a jeden celý měsíc hodlá jíst jenom jejich krmi.

Super Size Me Upoutávka je střižená poměrně vtipně – v úvodu Spurlock demonstruje pravidlo, které si během své měsíční „zdravotní kůry“ stanovil: když se pokladní zeptá na extra velkou porci, nesmí odmítnout. Super Size Me zároveň hodně sází na komediální um hlavního protagonisty. Již z prvních záběrů je jasné, že i v tomto oboru vyrůstá Michaelu Mooreovi slušná konkurence.
Znepokojivé výpovědi lékařů a dramatické nájezdy na smějícího se klauna dovádějí první polovinu klipu k téměř horrorovému finále.

Druhá polovina videa se spokojí s titulní písničkou a oslavnými titulky z tisku. Zápletka Super Size Me sama je však natolik přitažlivá, že na tenhle filmový hamburger bych se do fronty postavil hned.


Metallica: Some Kind of Monster Metallica: Some Kind of Monster
Také druhá záležitost z dnešního výběru je dokument, tentokrát hudební, rockový a na rozdíl od Super Size Me se už brzy bude hrát i v českých kinech.
Metallica: Some Kind of Monster Joea Berlingera a Bruce Sinofskyho popisuje trable i radosti členů slavné tvrdě rockové kapely Metallica.

Z dvouminutového klipu se zdá, že Some Kind of Monster bude klasickým rockumentary se vším všudy – hodně muziky, hodně muzikantů, četné pohledy do zákulisí i na jeviště. Ať už mi takový rámec připadá, nebo nepřipadá zajímavý (nepřipadá), minimálně pro fanoušky Jamese Hetfielda a spol. jde o naprostou povinnost. Fandy však zase není třeba upoutávat upoutávkou, a tak se autoři snažili kino představit jako co nejautentičtější výpověď, kde by hvězdy v negližé mohly zajímat i širší diváckou obec.

Metallica: Some Kind of Monster Zajímavý je akcent na usnadnění divákovy identifikace s hrdinou pomocí sloganů typu „Připadalo vám někdy, že vás odmítají vaši nejbližší?“. Za okamžik dojde na vskutku uklidňující „Metallica to taky zná“.
Tvůrci klip prokládají obdobně dramatickými momenty, jako Spurlock, nechybí ani titulky recenzí. Zato ale chybí alespoň náznak humoru. Všechny spory se zdají být zbytečně vážnými, prohlášení nafouknutá a patetická. Z klipu se tak zdá, že tvůrci po ruce nemají žádný razantní příběhový paradox.
V ČR od 10.6.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.