Pražské kino Lucerna promítá již 100 let

4. 12. 2009 - 16:49 | Téma | red

Pražské kino Lucerna promítá již 100 let zdroj: tisková zpráva

Filmaři i herci se setkali v pražském kině Lucerna při příležitosti oslavy 100. výročí tohoto nejstaršího stálého kinosálu na území České republiky. Připomněli si jubileum takřka nepřetržitého promítání tisíců filmů tuzemských i zahraničních, včetně stovek festivalů, které zhlédly miliony ctitelů stříbrného plátna.

Stoletým jubileem se kino připojilo k hrstce historických kinosálů napříč Evropou i zbytkem světa, které odolaly tlaku doby a mají se čile k světu i v 21. století. Loni byla Lucerna nejnavštěvovanějším jednosálovým kinem v Česku. Minulost připomněly na plátně němý snímek s Karlem Hašlerem, dobové dokumenty a ve foyeru i výstava historických plakátů.

Ani organizátoři oslavy však nevěděli, jaký film se na plátně objeví. O tom na poslední chvíli rozhodovali hosté večera, kteří vhozením míčku do jednoho ze tří košů vybírali mezi Mašínovou novinkou 3 sezóny v pekle a dvěma francouzskými komediemi - Galimatyáš a Mikulášovy patálie. Nakonec zvolili 3 sezóny v pekle. Lucerna zdroj: tisková zpráva

Kino Lucerna vzniklo jako součást stejnojmenného paláce vybudovaného v letech 1907-1920 dědečkem Václava a Ivana Havlových, stavitelem Václavem Havlem. Původně bylo s tímto sálem počítáno jako s jednou ze scén Národního divadla, ale nedošlo k tomu. Po zahajovacím představení, na které Havel zval dopisem a nezastíral, že mu přítomní způsobí "zvláštní čest a potěšení", bylo kino v běžném provozu od 5. prosince 1909. Poutače a inzeráty tehdy oznamovaly, že jde o "nejpřednější a největší podnik v Rakousku".

V srpnu 1929 tu byl uveden první zvukový film na území Československa, slavná Loď komediantů. V roce 1931 se tu odehrálo první představení českého zvukového filmu Obrácení Ferdyše Pištory se Zdeňkem Štěpánkem v titulní roli. Po znárodnění kino provozoval Filmový podnik hlavního města Prahy. Z novějšího období této etapy stojí za připomenutí snad jen básnická série Dušana Kleina, kdy se tu každý z tehdejší tří dílů promítal nepřetržitě téměř rok.

Až v červnu 1990 tu mohl mít premiéru Kachyňův snímek Ucho, který byl 20 let v trezoru. V roce 1993 se kino stalo prvním v ČR, které provozovala soukromá firma. Od ledna 2005 ho řídí společnost Lucerna-Barrandov jako správce objektu. Interiérů kina spolu s přilehlou kavárnou a Mramorovým sálem často využívají domácí i zahraniční filmaři. V posledních letech se tu natáčely snímky Obsluhoval jsem anglického krále a Edith Piaf. První z nich se na plátně objevil těsně před oslavou a byl zájemcům přístupný zdarma. Vyvrcholila jím přehlídka ke stoletému jubileu, jež od loňského října po desetiletích mapovala projekty, které tu vznikly, měly tu premiéru či pocházejí z produkce společnosti Lucernafilm.

První premiéra 101. sezony se v Lucerně odehraje 21. prosince, kdy se představí snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Kawasakiho růže. Do široké distribuce vstoupí v polovině ledna, ale tři vybraná kina ho uvedou už před Vánoci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.