Panika v městečku

26. 11. 2009 - 19:00 | Téma | red

Panika v městečku zdroj: tisková zpráva

Plastoví hrdinové Kovboj, Indián a Kůň se ocitají v trablích poté, co Kovbojův a Indiánův plán překvapit Koně originálním dárkem k narozeninám končí katastrofou. Nerozlučná trojice přátel prožívá bizarní dobrodružství, která je zavedou mimo jiné do středu země, zamrzlé tundry a paralelního podvodního světa obývaného prohnanými příšerkami se špičatými hlavami. Panika v městečku je ideální film pro zrychlenou generaci – postavičky po plátně pobíhají kosmickým fofrem a mluví, jako kdyby byli na směsi speedu a rajského plynu. Chaos prostě nenechá nikoho ani na moment v klidu.

Panika v městečku je jedním z mála animovaných celovečerních filmů, které byly oficiálně pozvány na mezinárodní filmový festival v Cannes (byl promítán mimo soutěž). Od roku 1973, kdy v Cannes zvítězila Divoká planeta (La Planete Sauvage) René Lalouxe, trvalo dlouhých třicet let, než sklízela francouzská animace další velké ovace, tentokrát s filmem Trio z Belleville. První léta 21. století ovládli festival hollywoodští animátoři se snímky Shrek (a jeho pokračováním), Za Plotem a Kung Fu Panda. Následně byl do soutěže zařazen netradiční francouzský animovaný film Persepolis (2 Panika v městečku zdroj: tisková zpráva 007) a úspěšný Valčík s Bašírem (2008). Ročník 2009 otevíral 3D animovaný příběh Vzhůru do oblak. Mezi těmito vyvolenými si však Panika v městečku vysloužila speciální postavení. Je totiž prvním snímkem uvedeným v Cannes, který byl natočen fázovou animací.

Ztřeštěná komedie v originálním vizuálním hávu s nezapomenutelnými hlasy postav je dítkem belgického dua animátorů Stéphana Aubiera a Vincenta Patara, známého jako Pic Pic André. Za 260 dnů se jim podařilo oživit na 1500 plastových protagonistů – každou postavičku bylo nutné nejméně dvousetkrát naklonovat a s velkou dávkou trpělivosti rozhýbat do souvislého pásma tak, aby vypadaly co nejvěrohodněji. Neformální styl v kombinaci s absurdním humorem dua Pic Pic André se v průběhu patnácti let proslavil daleko za hranicemi Belgie, a tak nebylo obtížné najít k novému projektu spřízněné duše. “Panika“ jako příjemný stav vyšinutí z vlastní mysli se zamlouvala členům La Parti (produkční společnosti založené Vincentem Tavierem, jenž stál mimo jiné i u zrodu legendárního filmu Man Bites Dog).

Hlavní postavy Paniky Kovboj, Indián a Kůň si žili v neklidném sousedství farmáře Stevena a jeho ženy Janine už v dřívějších krátkých snímcích. V celovečerním filmu se k nim připojuje zbrusu nová postava Madam Longray – šarmantní sexy kobyla, učitelka hudby na místní konzervatoři – a partička podvodních příšer, které jsou schopné zničit, na co v suchozemském paralelním vesmíru přijdou.

Myšlenka oživit figurku koně z prosté vesnice dřímala u Aubiera a Panika v městečku zdroj: tisková zpráva Patara už v osmdesátých letech v době studií na belgické Akademii umění. Vyzkoušeli různé papírkové i kreslené techniky, až je napadlo rozpohybovat obyčejné malé plastové hračky. „Panika“ byla na světě. Kovboj a Indián – neúnavní strůjci pohrom ve zcela běžných každodenních situacích – se přidali k původnímu obyvatelstvu a proměnili vísku v epicentrum zkázy.

Panika se může vskutku honosit svým jedinečným energickým nábojem, který vyzařuje z figurek na hraní, nostalgicky evokujících naše dětství, z absurdních dialogů a nezaměnitelných křepčivých hlasů. Pod stejným názvem se zároveň skrývá i kultovní dvacetidílný televizní seriál odvysílaný v roce 2003 na programu Canal+ (ve Francii a Belgii) a později nadabovaný do angličtiny studiem Aardman Animations.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.