Pamětnice

5. 11. 2009 - 9:09 | Téma | red

Pamětnice zdroj: tisková zpráva

Film Pamětnice je o životě seniorů ve 21. století, o vztazích, o tom jak prožívají své stáří a jak prožili minulost

Film Pamětnice je o životě seniorů ve 21. století, o vztazích, o tom jak prožívají své stáří a jak prožili minulost. Diváci zjístí až na samotném konci příběhu co se vlastně odehrálo v roce 1949.

Hlavní hrdinkou je devatenáctiletá Miluše Bínová, dcera sedláka a představitele Lidové strany v kraji. V roce 1949 má maturovat na gymnáziu v Náchodě. Je oblíbenou studentkou, jak mezi spolužáky, tak mezi učiteli. V období svaťáku se rozhodne uspořádat na statku svého otce malé přátelské posezení. Jeden z jejich spolužáků najde v seníku schovanou brokovnici jejího otce pana Bíny. Aniž by si studenti uvědomili důsledky svého chování, začnou se zbraní velmi neopatrně manipulovat. Hned druhý den přijde policie a pana Bínu zatknou a o několik měsíců později je popraven. Miluši Bínové je poté zakázano maturovat.

Celý příběh, který se odehrává v současnosti, vyvrcholí na školním srazu, kde se celý případ rozhřeší. Bývalí spolužáci chystají sraz po 60. letech a proto, že bude možná jejich poslední, by chtěli pozvat také Miluši Bínovou, která s nimi tenkrát nemohla maturovat. Rozhodnout se oslovit vnuka Bínové, pana Čížka, který na gymnáziu, kde všichni v roce 1949 maturovali, učí. Vnuk Čížek se rozhodne pomoci spolužákům zorganizovat sraz a také se pokusí přesvědčit svou babičku, aby se srazu zůčastnila.

Bínová se rozhodne na sraz přijít. Je to její poslední a jediná možnost, jak zjistit, který z jejich spolužáků ji tenkrát zradil a zničil jí tak celý život. A tak se Miluše Bínová vrací po letech do svého rodného města, kde potkává nejen své spolužáky, ale také se pokouší sblížit se svou rodinou a hlavně se svým vnukem.

Snímek Pamětnice režiséra Vlady Štancela je určen všem věkovým kategoriím, především však středním generacím a seniorům.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.