Mezi nimi: snímek varující mladé lidi před HIV a AIDS

23. 6. 2010 - 19:00 | Téma | red

Mezi nimi: snímek varující mladé lidi před HIV a AIDS zdroj: tisková zpráva

Přimět mladé lidi k zodpovědnému chování v oblasti sexu a varovat před nebezpečím HIV a AIDS si klade za cíl film Mezi nimi. Středometrážní hraný snímek režiséra Davida Vignera sleduje osudy několika mladých lidí, do jejichž života zasáhne pozitivní test na HIV. Film bude po dnešní premiéře nabízen jako učební pomůcka pro střední školy a tvůrci jej plánují nabídnout volně ke stažení na internetu.

"HIV a AIDS patří mezi problematiku, které se na rozdíl třeba od drog věnuje menší pozornost. Chtěli bychom, aby náš snímek vyprovokoval studenty ve třídě k následné diskusi," řekl dnes ČTK režisér Vigner. "Pokud jsou lidé k tomuto tématu lhostejní, tak s nimi tento film neudělá nic. Pokud se diváci zamyslí, že se sami mohli v životě v podobných situacích ocitnout, a že by také mohli dostat dopis z AIDS centra, jaký přišel hlavnímu hrdinovi, tak dílo splnilo účel," dodal.

Hrdinové snímku prožívají první lásky a získávají první milostné zkušenosti. Jejich dosud bezstarostný život, v němž nechybějí nevěry a nezávazný sex, se však zcela změní po zjištění, že jeden z nich je HIV pozitivní. Tvůrci se pokoušejí odkrýt pocity hlavních postav, ale také jejich rodičů a okolí. V titulních rolích se objevují začínající herci Tomáš Váhala, Veronika Tkaczyková a Vanda Chaloupková, které svými výkony podpořili zkušenější kolegové Veronika Freimanová a Vladimír Javorský. Menší roli gynekologa si zahrál i známý sexuolog Radim Uzel.

Mezi nimi, Aneta Vígnerová zdroj: tisková zpráva

"Je to unikátní projekt, protože osvěta o HIV se zatím dělala jen prostřednictvím různých přednášek, brožurek, letáků, ale hraný film je tady podle mne poprvé. Je přitom sdělný i pro mladé lidi," řekl ČTK Uzel.

Tvůrci usilují o získání doporučení ministerstva školství, které by filmu poskytlo statut pomůcky vhodné pro výuku. V současnosti také vedou jednání s Českou televizí, jež rozhodnou o případném uvedení Mezi nimi na televizní obrazovky. Snímek by měl být v nejbližších dnech také volně přístupný ke stažení na webu www.mezi-nimi.cz.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.