Meryl Streepová dostane na Berlinale čestného Zlatého medvěda

3. 1. 2012 - 8:23 | Téma | red

Meryl Streepová dostane na Berlinale čestného Zlatého medvěda zdroj: Profimedia

Letošního čestného Zlatého medvěda, který se každoročně uděluje na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale jako ocenění za celoživotní dílo, dostane americká herečka Meryl Streepová. Převezme ho 14. února při příležitosti promítání svého nejnovějšího životopisného filmu Železná lady, který vypráví příběh bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové.

"Její talent má rozmanité polohy, takže může s naprostou lehkostí přecházet z dramatických rolí do komediálních," vysvětlil volbu jejího jména ředitel festivalu Dieter Kosslick.

Kromě dramatu Železná lady, za nějž už byla Streepová nominována na letošní Zlaté glóby, uvede Berlinale v retrospektivě i některé další důležité snímky z její pestré filmografie.

Promítat se budou například filmy Kramerová versus Kramer nebo Sofiina volba, za něž Streepová jako představitelka hlavních rolí získala dvakrát Oscara.

Mezinárodní filmový festival v Berlíně se bude konat od 9. do 19. února. Letos se uskuteční už jeho 62. ročník. Vedení festivalu zatím zveřejnilo jen částečný program: je například jasné, že v hlavní soutěži se bude promítat americká adaptace bestselleru Jonathana Safrana Foera Příšerně nahlas a k nevíře blízko. Film o atentátech v New Yorku režíroval Stephen Daldry a hrají v něm například Tom Hanks nebo Sandra Bullocková.

Meryl Streep - Nějak se to komplikuje

Berlinale je spolu s festivaly v Cannes a Benátkách nejvýznamnější přehlídkou filmů v Evropě. Porotě letošního ročníku bude předsedat britský režisér Mike Leigh a o vítězi cen budou rozhodovat také americký herec Jake Gyllenhaal, francouzský režisér François Ozon nebo nizozemský fotograf a filmař Anton Corbijn.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.