Matka (The Mother)

8. 6. 2004 - 13:18 | Téma | red

Matka (The Mother) zdroj: tisková zpráva

Podle scénáře Hanifa Kureishiho (kdysi na sebe upozornil citlivými průzkumy vztahů mezi přistěhovalci a Brity) vznikl snímek, který přinejmenším celou první třetinu předkládá citlivý, civilně nasnímaný portrét ovdovělé ženy, která překonává stresující životní situaci. Vypráví o zestárlé May (Anne Reidová), kterou manželova smrt vyvedla z rovnováhy. Marně hledá větší pochopení u svých dospělých dětí.

Obě bydlí v Londýně - syn se stal úspěšným podnikatelem, dceru naopak potápí rozháraný osobní život. Obě se matce odcizily. Výmluvné je to ve scéně setkání se snachou, která ženu v prvním okamžiku snad ani nepozná a později netají, že její přítomnost je pro ni přítěží. Ještě zřetelnější je to v případě rozhárané dcery, u níž nalezne dočasný azyl - při jedné z hádek ji dcera obviní, že ji nikdy nepodpořila, nikdy nedodávala sebedůvěru, nikdy snad ani nepohladila...

Inscenační pojetí je v těchto pasážích velice střídmé. Režiséru Rogeru Michellovi patří zásluha na jednoduchém, avšak dramaticky účinném zpodobnění zcela prostých, prvotních vnitrorodinných vztahů. Anna Reidová vylíčila dosud usedle žijící matku jako ženu smířenou s úlohou hospodyně, která se stará o svého muže. Jistě by ani na okamžik nepomyslela, že by zklamala ve výchově svých potomků. Vidíme ji jako shrbenou pod tíhou osudu, uzavřenou do sebe a jakoby oněmělou, oblečenou do šedavých svršků.

Do této chvíle tvůrci nabízejí sice citlivý, nicméně nijak objevný pohled na rodinné vztahy (řekněme v intencích Leighova dramatu Tajnosti a lži). Přelomem se stává okamžik, kdy May podlehne kouzlu dceřina ženatého milence Darrena (Daniel Craig). Urostlému muži není tato avantýra proti mysli. Zůstala by i utajena, kdyby pohoršené děti nenalezly matčiny kresby, které s otevřeností je šokující dokumentují její náhle probuzenou zálibu. Vyprávění se mění v propletenec extrémních zápletek, které se pasou na většinou tabuizovaném stařeckém sexu. May se vášnivé oddává nejen mnohem mladšímu milenci, ale nakonec přitaká i stejně věkovitému nápadníku, kterého jí téměř vnutí naštvaná dcera. Sex s ním však zhrubne do hrůzně bizarního zážitku s mužovým sinalým obličejem, po souloži lapajícím po dechu.

Věrohodně načrtnuté portréty postav i rozehrané situace v takové konstelaci rychle roztávají. Jednosměrný zájem o efektní téma není totiž vyvážen jeho přiměřeným vykreslením. Reidová postihuje hrdinčinu proměnu, doslovné omládnutí, nejen v náhle mladistvějším výrazu obličeje, ale také v druhu ležérnějšího oblečení a jeho barevných kombinacích. Avšak vnitřní proměna zůstává převážně u verbálních frází (vysvětluje, že za jejího mládí se uplatňovaly odlišné představy o úloze ženy, po feminismu - zejména na maloměstě - nebylo ani stopy). Do aktivního života probuzená žena nakonec odchází ze svého domu s malým zavazadlem a pasem v ruce. Nepochybně rozhodnuta užít si slastných požitků, které dosud nepoznala, nebo na ně dávno rezignovala. Však již dávno předtím upozorňovala, že není připravena na stárnutí.

Potíž nespočívá ve volbě tematické zacílení. I sex v důchodovém věku jistě existuje, stejně jako milostné svazky věkově rozdílných partnerů (i když postarší milenka muže o polovinu mladšího nepatří k běžným úkazům). Problém bych spatřoval v dosti unylém přiblížení tohoto životního obratu, v psychologicky mělkém ponoru do ožehavého námětu. May si totiž rychle osvojuje nejen jí nezvyklé praktiky (např. felaci), ale stačí partnerův náznak, aby k nim byla sama nachystána.

Autoři naznačují stařenčinu až pubertálně bezhlavou zamilovanost a snad i očekávání nového partnerství. May dokonce milenci nabízí úspory do začátku společného žití. Takové poblouznění je však nejasné, stejně jako postava nerozhodného a dosti primitivního milence, jenž se naléháním žen (matky i dcery) cítí omezován a frustrován a nakonec je v hysterickém výbuchu obviní z omezování svobody.

Postavy přicházejí o svou plasticitu, zmatňují své obrysy. Postupně se vytrácí řada důležitých motivů, které byly zprvu, aspoň v náznaku, akcentovány - třeba rozjívené děti, znechucené babiččinou přítomností. K bezobsažnému klišé se propadají náčrtkovitě nadhozené motivy (věčná synova zaneprázdněnost, odmítavé postoje snachy, dceřina bezúspěšná terapeutická sezení atd.).

V takovém kontextu ztrácejí výmluvnost i metaforicky zamýšlené výjevy, snažící se doložit citovou vyprahlost ovládající zejména synovu rodinu. Když May odchází (v dlouhé jízdě kamery místnostmi), loučení se odehrává ryze formálně - aniž by se kdo obtěžoval podáním ruky. Nanejvýš zazní pouhý verbální pozdrav na půl úst, na dálku. Ale již předtím vyřešila nervní, věčně vyčítající dcera své výhrady pádnou ranou pěstí, a matka neprotestovala.

Slibné počáteční náznaky psychologického dramatu tak nezískávají konečné zakotvení, rozbíjejí se o degradaci příběhu na pouhé melodrama, jakkoli provokující svým zaměřením. Odpovídají tomu dialogy i inscenační úroveň, která rychle rezignovala na závažnost. Vytrácí se spontánní prolnutí komorního příběhu do dokumentárně pojednaných pouličních výjevů, do reality všedního dne. Převážují zjednodušující spekulace, vzdálené bezprostřednosti přesně a výstižně formulovaného postřehu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.