Kód 46 (Code 46)

23. 6. 2004 - 3:41 | Téma | red

Kód 46 (Code 46) zdroj: tisková zpráva

Připravte se na Vary: Tim Robbins a Samantha Morton v obrazově stylové milostné sci-fi ze světa uzavřených megapolí, výjezdních doložek a klonovaných jedinců. Srovnáváno s Blade Runnerem. Režie: Michael Winterbottom (Na tomto světě, Nonstop párty, The Claim). + Fotogalerie. Michael Winterbottom, který zvítězil loni v Berlíně s uprchlickým dramatem Na tomto světě, se v Karlových Varech představí svým nejnovějším bijákem, milostnou a vizuálně téměř videoartovou sci-fi Kód 46 (Code 46)

Michael Winterbottom, který zvítězil loni v Berlíně s uprchlickým dramatem Na tomto světě, se v Karlových Varech představí svým nejnovějším bijákem, milostnou a vizuálně téměř videoartovou sci-fi Kód 46 (Code 46).

Odehrává se v budoucnosti na dosah ruky. Lidstvo funguje v přísně chráněných megapolích. Cestovat se dá jenom s doložkou speciálního cestovního pojištění. Mimo města jsou pouště a lidé tu žijí ve slumech a bez většiny práv.
Kód 46 Hlavní hrdina William (Tim Robbins) vyšetřuje případy falešných pojištění. Tak se také setká s padělatelkou Marií (Samantha Morton). Oproti všem předpokladům se do ní zamiluje. Aférka sice nemá dlouhého trvání – William sám má pojištění na 24 hodin, avšak i po návratu domů dívka hrdinu fascinuje. A když další výjezdní povolení William nedostane, poruší kvůli Marii zákon.
Maria ale není pouze padělatelka pojištění – překročila celosvětově platné nařízení „Kód 46“. Tento zákon vznikl jako obrana proti šířícímu se klonování a zapovídá svatbu mezi dvěma lidmi s příbuznými geny.

Kód 46 Tim Robbins dostal letos Oscara za Eastwoodovu Tajemnou řeku (Mystic River), Samantha Morton se blýskla ve Spielbergově sci-fi Minority Report, či Sharidanově In America.

Britský režisér Winterbottom ani v Kódu 46 neopouští svou oblíbenou lyrickou polohu, která mu zejména v žánrovkách, jako byl western The Claim, funguje velmi pěkně. Vždyť i scénář psal Winterbottomův dlouholetý parťák Frank Cottrell Boyce, autor Nonstop párty (24 Hour Party People) a právě The Claim.
Kód 46 je srovnáván se Scottovým Blade Runnerem. K tomu evidentně svádí atmosféra a Kód 46 nálady, Winterbottomovy tradičně silné stránky. Ostatně i na právě zveřejněné (a velmi pěkně střižené) upoutávce ihned zaujme prolínání vrstev, kompozice a grafické zpracování. Funguje i obvyklé „tepelné“ ladění světla – studené městské interiéry kontra agresivně žhavé „tam venku“. Zaujme i volba kulis. Díky (relativně) mizivému rozpočtu neměli autoři na CGI efekty, a proto se natáčelo v reálech - v Šanghaji, v poušti a v londýnském metru. Za filmovými i DV kamerami se sešli dva mužové, kteří Winterbottomovi „kropili“ shora jmenované předchozí snímky - Alwin H. Kuchler dělal The Claim, Marcel Zyskind Na tomto světě. Hudbu natřel David Holmes, dj a skladatel z Dannyho parťáků (Ocean’s Eleven).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.