Kino Lucerna uvedlo v předpremiéře film Imaginarium dr. Parnasse

1. 1. 2010 - 21:00 | Téma | red

Kino Lucerna uvedlo v předpremiéře film Imaginarium dr. Parnasse zdroj: tisková zpráva

Nový film Imaginarium dr. Parnasse od britského režiséra Terryho Gilliama dnes odvysílalo pražské kino Lucerna, které tak oficiálně zahájilo 101. sezonu své existence. Film uvedou česká kina na konci ledna.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nový snímek člena legendární britské komediální skupiny Monty Python zůstal téměř nedokončen. V průběhu filmování, na konci ledna 2008, zemřel na předávkování léky mladý australský herec Heath Ledger, který ve filmu ztvárňuje postavu Tonyho. "Myslel jsem, že je prostě konec a jedeme domů, lidé kolem mě ale řekli, že film musíme dokončit. Vymysleli jsme, že když postava projde zrcadlem, změní se její tvář, proto roli dokončili další herci." uvedl Gilliam. Ve filmu tak postavu Tonyho nakonec postupně představují hvězdy Johnny Depp, Jude Law a Colin Farrell.

Děj Imaginarium dr. Parnasse vypráví příběh doktora Parnasse (Christopher Plummer), který vyhrál nesmrtelnost v sázce s ďáblem panem Nickem. O mnoho století později našel pravou lásku a s ďáblem podepsal novou smlouvu. V ní stálo, že se vzdává své nesmrtelnosti výměnou za mládí, ale jeho prvorozené dítě se v den svých 16. narozenin stane majetkem pana Nicka.

Předpremiáru si nenechalo ujít několik známých osobností, např. herci Pavel Liška nebo Jiří Lábus. "Čekám, že to bude v podobném duchu jako předchozí Gilliamovy filmy, čekám podobnou imaginativní záležitost, zajímavý už je jen ten název," řekl ČTK Lábus.

Snímek Imaginarium dr. Parnasse měl být tuzemským divákům představen loni na začátku srpna. Režisér a scenárista Gilliam se tehdy zúčastnil slavnostního zahájení Festivalu nad řekou v Písku, kde se stal prvním držitelem Ceny Miroslava Ondříčka za celoživotní přínos světové kinematografii. Film nakonec nemohl být v Písku uveden kvůli zásahům distributora. Obrázek zdroj: tisková zpráva

Terry Gilliam je znám svým pozitivním vztahem k České republice. V roce 2006 například na karlovarském festivalu představil svůj snímek Krajina přílivu a zdůraznil, že jeho inspirací byl český surrealistický filmař Jan Švankmajer. "Viděl jsem Alenku i Fausta, je to návykové, když vidíte, jak maso leze po scéně, Švankmajer je úžasný, brilantní člověk," složil poklonu Švankmajerovi.

Častý host festivalů v Česku včetně Letní filmové školy v Uherském Hradišti před časem v Praze osobně představil snímek Kletba bratří Grimmů.

Člen populární skupiny Monty Python John Cleese loni v říjnu při přebírání ceny za celoživotní dílo od Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) v žertu prohlásil, že jméno Terry je zřejmě "československého původu".

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.