Jim Carrey

13. 1. 2009 - 9:51 | Téma | red

Jim Carrey zdroj: tisková zpráva

Tento komik v posledních letech dokázal své herecké kvality i ve vážnějších rolích. Tento komik s gumovou tváří byl dlouho opomíjen publikem, které má raději dramata než bláznivé komedie

Tento komik s gumovou tváří byl dlouho opomíjen publikem, které má raději dramata než bláznivé komedie. V posledních několika letech však Jim Carrey dokázal, že není dobrý jen v pitvoření se, ale i ve vážné roli. Jen obtížně se však zbavuje škatulky bláznivého komika. Pokouší se o to například i ve snímku Věčný svit neposkvrněné mysli, jehož scénář napsal Charlie Kaufman.

Jim Carrey James Eugene Carrey se narodil 17. ledna 1962 v Newmarketu v kanadském Ontariu. Není asi náhodou, že se narodil v stejný den a měsíc jako slavný komik Andy Kaufman. Komediální talent projevil už v raném dětství, bavil všechny, kdo se dostali do jeho blízkosti. Nebylo tedy žádným překvapením, když se šestnáctiletý Jimmy rozhodl opustit střední školu a začít s herectvím. Jeho první kroky vedly do klubů. Netrvalo dlouho a talentovaný mladík zamířil do Los Angeles, kde se uchytil v The Comedy Store. Poznal zde svou první manželku a brzy se dočkal i potomka.

Počátkem osmdesátých let se Carrey objevil v televizi (seriál The Duck Factory) a natočil své první filmy (Introducing… Janet, Copper Mountain), zatím spíše bezvýznamné. I v lepších snímcích Co jsem našel, to je moje, Once Bitten či komedii Francise Forda Coppoly Peggy Sue se vdává byly jeho role jen malé. Stejně i v dalším filmu s Dirty Harrym Sázka na smrt a komedie Pozemšťanky jsou lehce k mání či v další eastwoodovce Růžový cadillac. Na lepší časy se zablýsklo až počátkem devadesátých let. Bratři Wayansové mu dali příležitost v komediálním seriálu In Living Color. A Carrey zde pořádně rozjel své komediální vlohy v nejrůznějších postavách.

Jim Carrey Božský Bruce O dva roky později přišel zásadní zlom v podobě snímku Ace Ventura: Zvířecí detektiv. Carrey zde poprvé uplatnil svou specifickou komiku založenou na neuvěřitelně „gumovém“ obličeji. Tentýž rok se objevil i v comicsově pojaté Masce, zároveň hraje „blbečka“ v komedii Blbý a blbější. Stává se z něj hvězda a je mu nabídnuta vedlejší role v další comicsové adaptaci Batman navždy. Diváci se rozdělili na dva tábory - jedni jsou z jeho komických výkonů nadšení, druzí mu nemohou přijít na jméno. Těm prvním udělalo radost pokračování Ace Ventury s názvem Ace Ventura 2: Volání divočiny i bláznivá komedie Bena Stillera Cable Guy. Během natáčení filmu Blbý a blbější se Carrey sblížil s hereckou partnerkou Lauren Hollyovou. S dosavadní manželkou se rozvedl a vzal si Lauren, jejich vztah však trval pouhý rok.

Jim Carrey Maska Po komedii Lhář, lhář se Jim Carrey chtěl vyhnout zaškatulkování do jednoho typu rolí a přijal nabídku režiséra Petera Weira v komedii Truman Show. Kritici byli nadšeni a diváci, kteří doposud odmítali uznat Carreyovy herecké kvality, museli svůj názor přehodnotit. Po dvou nominacích na Zlatý globus za komedie Maska a Lhář, lhář byl Carrey nominován poprvé i za dramatickou roli – a prestižní ocenění také získal. Akademici udělující Oscary jej však do svých nominací nezařadili. A to ani následují rok, kdy opominuli jeho excelentní výkon ve Formanově snímku Muž na Měsíci. Carrey zde ztvárnil slavného komika Andyho Kaufmana. Za svůj zatím nejlepší výkon si odnesl „jen“ Zlatý globus.

Po dvou výtečných dramatických výkonech se Carrey opět vrací ke komediím. A tak vznikla buranská komedie Já, mé druhé já a Irena, v níž se sešel s Renée Zellwegerovou (ta se pro příštích několik let stala jeho životní partnerkou, dokonce se zasnoubili, ale ze svatby sešlo). Následoval film Grinch, kde byl po celou dobu namaskován, ale i tak byly snadno rozeznatelné jeho gumové grimasy a byla z toho další nominace na Zlatý globus. Další dramatickou roli získal ve filmu Majestic Franka Darabonta. Výborné výkony v charakterní roli podal Carrey ve snímku Věčný svit neposkvrněné mysli, natočeném podle scénáře Charlieho Kaufmana, anebo v dvojroli v thrilleru "23" (2007). V roce 2003 si zahrál v obrovském komediálním hitu Božský Bruce, za který inkasoval 25 milionů dolarů. Tvůrci dětského dobrodružného snímku Řada nešťastných příhod (2004) vzápětí nabídli Carreymu grinchovsky zápornou úlohu zlotřilého hraběte Olafa. Film se však nestal takovým hitem, jak tomu bylo u jeho předchozích titulů. Na bláznivě komediální období navazuje Carrey také v kriminální veselohrou Finty Dicka a Jane (2005), ke svým typickým bláznivinám se vrátil v komedii Yes Man (2008).

Svérázný komik diváky překvapuje i mimo filmové plátno, například svými kousky na MTV Movie Awards, kde je takřka každý rok oceňován. Jim Carrey je největší komediální hvězdou současného Hollywoodu a v posledních letech svými výtečnými výkony v dramatických rolích dokazuje, že patří k herecké špičce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.