Hlava, ruce, srdce: Nový film Davida Jařaba má premiéru 6. května

25. 1. 2010 - 13:00 | Téma | red

Hlava, ruce, srdce: Nový film Davida Jařaba má premiéru 6. května Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Začátkem května bude mít premiéru snímek Hlava, ruce, srdce, který se odehrává na pozadí první světové války. Podle režiséra a scenáristy Davida Jařaba se v něm objeví i humorné, tajemné a kriminální prvky.

Druhým projektem, jehož scénář před časem podpořila filmová nadace RWE & Barrandov Studio a o jehož realizaci je rozhodnuto, je celovečerní film K moři autorky Petry Soukupové. Ještě letos ho má začít natáčet režisérka Karin Babinská v produkci společnosti Evolution Films.

Na setkání se zástupci nadace v Praze získalo dalších šest autorů příspěvky v celkové výši půl milionu korun. Výbor nadace se rozhodoval mezi 51 pracemi přijatými do druhého kola výběrového řízení roku 2009. V nové kategorii zaměřené na literární přípravu televizní dramatické tvorby zvítězily Karla Kubíková s dílem Dvě Františky a Sabina Bočanová s projektem nazvaným Pohroma. V kategorii Literární příprava celovečerních hraných filmů byla oceněna díla Svědectví Petra Kersche, Estráda praživlů Romana Kozáka, Přítomnost Davida Slámy a Salón Gruber Jiřího Hubače. Loni rozdělila nadace mezi autory přes milion korun.

"Do kategorie televizní tvorby se přihlásila více než třetina žadatelů," řekla předsedkyně správní rady Zuzana Horová. Podle ní se stále hledají producenti k převedení oceněných děl na plátna kin. Například projekt Daniely Fischerové o siamských dvojčatech nazvaný Spolu, jehož realizace je finančně náročná, zaslali Miloši Formanovi, právě ho čte.

Podle předsedy výboru nadace Iva Mathého byly předkládané práce na kvalitativně vyšší úrovni než na počátku její činnosti. "Témata, na která se většina autorů soustřeďuje, se příliš nemění. Dominují mezilidské vztahy a příběhy z druhé světové války, období těsně po ní a následujících třiceti let," uvedl.

Pro skupinu RWE je podpora filmové nadace součástí projektu "energie českého filmu". Letos do podpory filmové tvorby vloží přes 25 milionů korun. "Jako koproducenti uvedeme letos do kin pět novinek. Tři snímky jsou nové - fantasy příběh Jana Svěráka Kuky se vrací, Román pro muže od režiséra Tomáše Bařiny a komedie Ženy v pokušení Jiřího Vejdělka. Odložených premiér z roku 2009 se dočkají časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka a Nickyho rodina Mateje Mináče," uvedl ředitel komunikace RWE Transgas Martin Chalupský.

"Na Barrandově vloni vznikaly čtyři české filmy Alois Nebel, Doktor od Jezera hrochů, Kuky se vrací a poslední Děti z Aporveru," uvedla generální ředitelka této společnosti Janka Vozárová. Upozornila na připravovanou koprodukci filmu Davida Ondříčka Ve stínu koně, která by se mohla začít natáčet na jaře.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.