Harry Potter a Princ dvojí krve

20. 7. 2009 - 9:09 | Téma | red

Harry Potter a Princ dvojí krve zdroj: tisková zpráva

V šestém dílu Harryho Potterra (kterého hraje samozřejmě opět Daniel Radcliffe) jsou postavy i jejich představitelé dorostlejší, heslo se mění na „temno vzrůstá “ a bezpečí již nelze nalézt nikde

V šestém dílu Harryho Potterra (kterého hraje samozřejmě opět Daniel Radcliffe) jsou postavy i jejich představitelé dorostlejší, heslo se mění na „temno vzrůstá “ a bezpečí již nelze nalézt nikde. Harryho totožnost jako „vyvoleného“ je potvrzena, ukáže se část minulosti Lorda Voldemorta a Draco Malfoy (Tom Felton) od něho přijme první poslání. Svět lidí a čarodějů se nemile střetne. Na začátku filmu profesor Brumbál (Michael Gambon) vytáhne Harryho z náhodného rande ve stanici metra, aby mu pomohl v nadcházejícím nebezpečí. Jejich zastávka ve světě obyčejných smrtelníků představí novou postavu – Horace Křiklana (Jim Broadbent), bývalého profesora lektvarů. Brumbálovi se ho podaří znovu získat pro Bradavice jako učitele. Dozvíme se o kdysi velmi úspěšném bradavickém žákovi jménem Tom Riddle.

Ve škole v Bradavicích dorůstající čarodějnická mládež propadá normálním hormonálním změnám, zamilovávání je jejich hlavní činností. Film tím získal některé komické momenty, z nichž většina je spojena s postavou Rona Weasleyho (Rupert Grint). Ten si z hlavních postav zachoval nejvíc původních osobních vlastností a představuje opět chytrého smolaře. Trápení z prvních lásek postihuje především jeho. Dotírá na něho s pomocí čokolády Lavendera Brownová (Jessie Caveová), zatímco Hermiona (Emma Watsonová) žárlí. Tato sebevědomá premiantka a dobrá kamarádka je stále milá a chytrá, ale ve filmu se objevuje méně než v předchozích dílech. (Má děsný vkus pokud jde o večerní šaty, které si vezme na ples.) Z rozcuchané, prostořeké holky se stala slečna, která přitahuje ten druh mladíků, který si představíte jako vítěze na sportovním hřišti (ano, je tu obvyklý zápas ve famfrpálu a jeden z borců o Hermionu usiluje). Mezitím je Harry zřetelně přitahován ke Ginny Weasleyové (Bonnie Wrightová) ale ta je, zdá se, již zadaná.

Nebezpečí se v Bradavicích objeví jednak přímo, když Draco Malfoy začne spřádat své tajné plány inspirované Voldemortem, jednak nepřímo v lekcích, které dává o historii Bradavic Harrymu Brumbál. Ukáže mu zkumavku a v ní zachycenou dávnou vzpomínku na dítě Toma Riddlea (Hero Fiennes-Tiffin), kterého on sám kdysi přivedl ze sirotčince do bradavické školy. Další ze vzpomínek na Toma pochází od Horáce Křiklana. Ale je to opravdová vzpomínka? Paměť může klamat, svědectví může být falešné nebo popletené, ba i podvržené. Spojte tuto výstrahu se složitým vztahem mezi učitelem a žákem a najednou uvidíte zcela nové nebezpečí.

Úkol zadaný Dracovi Voldemortem souvisí s Kabinetem ztrát. Je tak složitý, že Dracova matka požádá o pomoc Snapea (Alan Rickman). Snape se tradičně zaškaredí, na což je Rickman skvělý. Z dalších postav je tu opět Lenka Láskorádová (Evanna Lynchová je moc milá). Objeví se ve Lví hlavě a povídá, jako ostatně často, nesmysly. Její postava zůstanej ale jen na okraji příběhu a její setkání s Harrym k ničemu nevedou. Minerva McGonagallová (Maggie Smithová) a Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) se filmem tentokrát doslova jen mihnou.

Myslela jsem, že spisovatelský um J. K. Rowlingové je soustředěn spíš v popisech než v akcích a dialogu. Akčníxch scén se tu ale vyskytuje hodně. Kromě toho se její knihy střídavě věnují hlavnímu příběhu, vedlejšímu ději a navíc ještě okrajovým zápletkám. Vystižení prostředí se ve filmu zdařilo, slabiny jsou ale patrné v rozpracování zápletky. Předchozí dva potterovské filmy vsadily více na emoce, tento se soustřeďuje spíš na akci a atmosféru strachu. Ten se natáčí obtížně. Guillermo de Torro, který je na to expert, režii odmítl. Režisér David Yates nechal na plátně předvádět ničivé akce, ale mnohdy bez zařazení do širších souvislostí potterovské ságy. Úvodní zhroucení mostu Millenium a ničení Londýna by jistě vyvolalo silné reakce, i kdyby diváci neviděli letové stopy, které emitují Smrtijedi. Když je Ron otráven, Harry prostě prohrábne šuplík, vytáhne něco podivného a Rona okamžitě zachrání. Brumbál to komentuje pouze jako: Dobře, že jsi použil právě toto (nevyslovitelné). A je to...

Princ dvojí krve je dlouhý film, v první polovině jaksi do prázdnoty oholený. Až v druhé půli se objeví Tom Riddle a je odhalena jeho skutečná identita. Brumbál a Harry se vydají do hluboké děsivé jeskyně hledat viteály a nastane první, předčasné vyvrcholení filmu. Není to ale ještě konec. Ten se odehraje až mezi Brumbálem, Malfoyem a Severusem.

Ve filmu jsou na vysoké úrovni trikové záběry. Kouzla se objevují jako deus ex machina, také vždy včas. Helena Bonham Carterová v roli Bellatrix Lestrangeové s gustem hraje zosobněné zlo, které povstane z plamenů. Prohání velmi dobře animované (též v 3D) Smrtijedy, temné, oslizlé ničitele všeho šťastného. Napětí z očekávávání konečné bitvy mezi Zlem a Dobrem posiluje především díky dobře zvládnutým trikům. Vizuálně film nezklamal, kameraman Bruno Delbonnel a architekt Stuart Craig (ale i hudební skladatel Nicholas Hooper) odvedli dobrou práci. Všichni víme, že toto není poslední díl, budou ještě dva, protože poslední kniha byla pro film rozdělena na dvě části. Udržet napětí tak daleko před skutečným koncem se ukázalo obtížné a režisér a jeho tým jen připravili ctitelům Harryho Pottera můstek k nadcházejícím závěrečným dobrodružstvím. Nicméně pokud jste Potterovi zapřísáhlí fandové, Harry je opět tu a jistě najdete ve filmu mnoho zábavného a příjemného. Pokud chcete jen vidět dobrý film, pak také něco najdete, ale celkově nijak moc nadšeni asi nebudete.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.