Film Protektor se stal nejlepším snímkem roku 2009

7. 3. 2010 - 13:15 | Téma | red

Film Protektor se stal nejlepším snímkem roku 2009 zdroj: tisková zpráva

Nejlepším českým snímkem za rok 2009 byl včera v prážské Lucerně vyhlášen film režiséra Marka Najbrta Protektor. Získal celkem šest cen České filmové a televizní akademie Český lev. Kromě ocenění nejlepší film mu náleží i cena za režii, scénář, střih, hudbu a hlavní ženský herecký výkon.

V hlavních hereckých kategoriích obdrželi prestižní ocenění Kryštof Hádek za roli ve filmu režiséra Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle a Jana Plodková právě za film Protektor. Mašínův snímek 3 sezóny v pekle slavil úspěch i v kategoriích zvuk a kamera.

Křišťálovou sošku za dlouholetý umělecký přínos českému filmu získala herečka Jana Brejchová. Cenu ve Velkém sále Lucerny převzala její dcera Tereza Brodská. Viróza a vysoké horečky nedovolily její matce přijít si pro cenu osobně.

"Byla velmi dojatá, překvapená a šťastná," tlumočila její reakci. Obecenstvu v sále, ve kterém byla řada filmových tvůrců, pak prý Brejchová vzkázala, aby na ni nezapomněli, "že by si ráda natočila nějaký biják".

Film Protektor popisuje příběh manželské dvojice během druhé světové války. Zatímco hlavní hrdinku, židovskou filmovou herečku, nacisté perzekvovali, její manžel se stal rádiovým hlasem německé propagandy.

Českého lva za nejlepší scénář vynesl Robertu Geislerovi, Benjaminu Tučkovi a Marku Najbrtovi. Najbrt obdržel rovněž cenu za režii. Už před pěti lety byl přitom nominován za svůj snímek Mistři.

Nadšen byl tím, že Protektor získal z jedenácti nominací šest Českých lvů. Zdůrazňoval, že film je kolektivním dílem a radost měl i z ceny za scénář. "V trojici se nám pracuje kupodivu dobře. Já se třeba víc starám o strukturu příběhu, kluci víc řeší dialogy a akci," řekl novinářům. Za střih filmu Protektor byl oceněn Pavel Hrdlička, za hudbu převzali lva členové skupiny Midi Lidi.

Snímek 3 sezóny v pekle vynesl cenu za nejlepší kameru Carlu Oskarssonovi a dvojici Pavlu Rejholcovi a Jakubu Čechovi za nejlepší zvuk.

Za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli převzala cenu Daniela Kolářová, která si zahrála ve filmu Kawasakiho růže. Ve stejném filmu byl nejvíce oceněn i mužský herecký výkon ve vedlejší roli, za který si sošku odnesl slovenský herec Ladislav Chudík. V sále si vysloužil velký potlesk. "Jsem dojatý. Nečekal jsem filmovou nabídku ve svých 86 letech," řekl.

Kawasakiho růže

"Ve Slovenském národním divadle hraju už 65. sezónu. Když mě režisér oslovil, byl jsem schopen hrát, ale natrápili se se mnou dost. A měli se mnou trpělivost. Jsem sběračem zážitků a tento byl jeden z nejkrásnějších," přiznal.

"Mám z toho opravdu radost. Už proto, že téma Kawasakiho růží je dost nepříjemné, není to divácký film," řekla ČTK herečka Kolářová, nominovaná před dvěma lety za Vratné lahve režiséra Jana Svěráka. "Mám z toho příjemný pocit, že tomu všichni odevzdali maximum. Dost si přitom lámali hlavu, aby to vyznělo věrohodně," podotkla.

Oceněn byl v sedmnáctém ročníku Českého lva také nejlepší dokumentární film, kterým se stal snímek Zapomenuté transporty do Polska režiséra Lukáše Přibyla. O nejlepší výtvarný počin se pak podle akademie zasloužil Jiří Barta za film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?.

"Nechci říkat, že jsem cenu nečekal, ale přesto je příjemným překvapením a patří i mnoha mým kolegům, kteří na tom nechali kus života," řekl ČTK. Připomněl, že jeho animovaný projekt vznikal za velice těžkých podmínek; je rád, že ho vůbec mohl dokončit.

Cenu za divácky nejúspěšnější film získal snímek Líbáš jako bůh Marie Poledňákové. Loni mělo v Česku premiéru 34 českých nebo koprodukčních hraných snímků, do nominací na České lvy se jich dostalo šest.

Program moderovali herci Bolek Polívka a Pavel Liška a zcela zaplněnou Lucernu skvěle bavili. Ač se spolu setkali ve třech celovečerních snímcích (Pupendo, Vyhnání z ráje, Štěstí), snažili se ve filmových ukázkách přesvědčit diváky, že jich ve skutečnosti bylo víc. Stihli vyhlásit i výsledky ankety o nejoblíbenějšího herce a herečku podle hlasování uživatelů internetu, jimiž se stali Ivan Trojan a Eva Holubová.

Novinkou letošního ročníku byla rovněž na portálu www.ceskylev.cz "hláška roku". Z dvacítky těch nejlepších, které vybral režisér Jiří Menzel, zvítězila známá slova Jiřího Kodeta z filmu Pelíšky: Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.