Důvěrní cizinci (Intimate Strangers/ Confidences trop intimes)

19. 2. 2004 - 3:24 | Téma | red

Důvěrní cizinci (Intimate Strangers/ Confidences trop intimes) zdroj: tisková zpráva

Berlinale 2004- soutěž: Anna si splete daňového poradce s psychologem a zadělá si na neobyčejně zvláštní vztah. Ostrý vtip Patrice Leconta a šarm Sandrine Bonnaire. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie Patrice Leconte (Poloviční šance (Un chance sur deux), Mounsieur Hire) byl do berlínské soutěže vybrán již počtvrté

Patrice Leconte (Poloviční šance (Un chance sur deux), Mounsieur Hire) byl do berlínské soutěže vybrán již počtvrté. S komorním sentimentálním thrillerem Intimate Strangers (Confidences trop intimes) sice nemá šance největší, ale rozhodně slušné. Poprvé se totiž v sále ozval potlesk a dostal i velmi slušné známky od mezinárodní kritiky.

Pan Faber (Fabrice Luchini) je daňový poradce. Živnost, sekretářku i byt s kanceláří zdědil po otci. Chodí obleku s kravatou a co se vztahů týče, rozhodně není žádný odvaha.
Jednoho odpoledne mu na dveře zaklepe Anna (Sandrine Bonnaire). Skrze její zmatečné jednání zjistíme, že si Fabera spletla s psychologem Dr. Monnierem (Michel Duchaussoy), který sídlí ve druhém křídle chodby ponurého činžáku.
Faber ale nemá šanci energickou ženu zastavit. A navíc se do ní zamiluje. Omyl vyjde zanedlouho najevo, nicméně Anna k Faberovi dochází dál. Vypovídává se mu ze svých problémů s manželem, který už s ní nespí, protože spí s chlápky a chce, aby si i ona někoho našla, a mezi hlavní dvojicí vzniká svým způsobem velmi erotický vztah.
Faberovo pozadí tvoří schůzky s bývalou přítelkyní a setkání s jejím novým chlápkem z posilovny. Sbor vedlejších postav pak doplňuje Faberová tichá, ale suverénní asistentka.

Intimate Strangers Film se z velké většiny odehrává v kanceláři, kterou sice kameraman Eduardo Serra pochystává vynalézavě, ale i tak stojí Intimate Strangers především na výkonu obou herců. Bonnaire je nepřekonatelná. Ovládá nejdrobnější výrazové nuance a dává naplno vyniknout Annině potenciálu. Anna je mnohem propracovanější, než Faber a připomíná Isabelle z Bertolucciho Snílků.
Faber je na můj vkus až příliš uťápnutý, což působí nedůvěryhodně zejména v momentech, kdy je tak říkajíc všechno na talíři.
Scénář zdobí vynikající postřehy, vtipy a typická francouzská ironie v dialozích.

Ke konci Leconte trošičku ztrácí glanc, když nechá Annu odjet, načež ji Faber odjede hledat a neomylně najde.
Na druhou stranu je třeba přiznat, že ohromný režisérský šarm, emoce hrané v hlubších a nižších tónech, šerosvitná kameru a decentní hudba dělají z „Důvěrných cizinců“ nepříliš častý zážitek.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.