Clint Eastwood a další hvězdy bojují proti zrušení britské rady dotující filmy

11. 8. 2010 - 19:55 | Téma | red

Clint Eastwood a další hvězdy bojují proti zrušení britské rady dotující filmy zdroj: tisková zpráva

Hollywoodský herec a režisér Clint Eastwood vyzval britského ministra financí George Osbornea, aby znovu zvážil záměr zrušit Britskou filmovou radu (UKFC), která podporuje natáčení domácích filmů. Nová britská koaliční vláda oznámila její zrušení minulý měsíc v rámci rozpočtových škrtů. Napsala o tom agentura Reuters.

Dopis od několikanásobného držitele prestižního filmařského ocenění Oscar je nejnovější salvou v kampani filmařů a celebrit za zachování UKFC, která lobbuje za britský filmový průmysl a do lokálních filmových počinů ročně investuje 15 milionů liber (téměř 445 milionů korun).

Eastwood v dopise mimo jiné napsal, že díky informacím UKFC se mohl definitivně rozhodnout pro natáčení jednoho z jeho nejnovějších filmů, thrilleru Hereafter s Mattem Damonem ve Velké Británii. Bez její pomoci by prý "pravděpodobnost natáčení v Londýně byla podstatně nižší".

Podobnou výzvu s podpisem více než 50 herců včetně Jamese McAvoye nebo Emily Blunt minulý týden zveřejnil britský deník The Telegraph.

Britská filmová rada byla založena v roce 2000 na podporu britského filmového průmyslu. Od té doby rozdělila asi 160 milionů liber (4,8 miliardy korun) z Národní loterie mezi 900 filmů, které vydělaly kolem 700 milionů liber. Přispěla třeba na natočení filmů Blafuj jako Beckham, Poslední skotský král nebo Nepohodlný.

Ministr kultury Jeremy Hunt již dříve oznámil, že peníze na podporu filmu budou rozdělovány jiným, zatím neurčeným způsobem. Putovat by k filmařům mohly například přes Britský filmový ústav (BFI).

Rozhodnutí zrušit radu Hunt komentoval i v posledním vydání nedělníku The Observer. Upozornil mimo jiné na mzdy některých z 75 zaměstnanců UKFC, kde nejméně osm nejvyšších manažerů prý ročně bere více než 100.000 liber (takřka tři miliony korun). Nový premiér David Cameron se nedávno rozhodl si svůj plat snížit o pět procent na 142.500 liber. Financovat organizaci jako UKFC je podle Hunta "v dnešní době prostě nepřijatelné".

Rozhodnutí ministerstva na konci července kritizoval například režisér Mike Leigh, jehož filmy Vera Drake - žena dvou tváří a Happy-Go-Lucky dostaly podporu rady, nebo producent filmů jako Mona Lisa a Hra na pláč Stephen Woolley. Podle šéfa rušené rady Tima Bevana je vládní rozhodnutí "motivováno krátkodobým uvažováním a politickým prospěchem".

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.