Zázraky se dějí?

3. 7. 2009 - 8:06 | Téma | red

Zázraky se dějí? zdroj: tisková zpráva

Zájem o mystické a mysteriózní příběhy provází filmaře od počátků kinematografie. Zpočátku převažovaly biblické náměty (zejména pašije) a jen pozvolna pronikalo nadpřirozeno i do všedních dnů

Zájem o mystické a mysteriózní příběhy provází filmaře od počátků kinematografie. Zpočátku převažovaly biblické náměty (zejména pašije) a jen pozvolna pronikalo nadpřirozeno i do všedních dnů. Zjevení Ježíše Krista, častěji však Panny Marie, našla své místo i v kinematografii.

Konkrétní popisy zjevení se vyskytují ve filemech spojených hlavně s proslulými poutními místy. Jedná se např. o Medžugorji, Fatimu – a především o Lourdy. Osud mladičké Bernadetty, která svými mariánskými zjeveními založila věhlas Lourd, se dočkal řady vážně míněných zpracování: připomínám snímky Záračná noc (Pallu, 1932), Píseň o Bernadettě (King, 1943) a Bernadetta (Delannoy, 1987). Motiv zázraků proniká i do ryze komerčních projektů, často s apokylapticky hororovým laděním, jak je tomu v americkém thrilleru Stigmata (1999).

Johanka z Arku Dopady zjevení na společnost skrze vyvoleného jedince nejvýstižněji popisuje řada filmů o Johance z Arku, například slavné Dreyerovo Utrpení Panny Orelánské z roku 1927, nověji pak například film Luka Bessona Johanka z Arku (1999).

Ve světové poválečné kinematografii se často vyskytovaly i jiné modelové postavičky „prosťáčků božích“, kteří se beze zbytku podřídili Božímu úradku. Mnohdy navazovali na příklad svatého Františka z Assisi, jenž ostatně sám mnohokrát pronikl na filmové plátno. Pozoruhodný je v tomto kontextu kněz chudých v Buňuelově filmu Nazarin (1958), zcela ojedinělý a unikátní je průhled do japonské křesťanské komunity v Gošově snímku Marie z Mravenčí ulice (1958).

Slovo (1954) Severští tvůrci dospěli často k oduševnělým výpovědím, v nichž náboženská víra pomáhala váhajícím či trpícím hrdinům prožít dotyk zázračna. Platí to zejména pro dvojí zpracování filmu Slovo (1943 a 1955), ve francouzském kontextu též pro Bressonův Deník venkovského faráře (1950). Později ovšem převládla skepse, zosobněná marným očekáváním Božího pokynu. Ingmar Bergman proslul v první půli šedesátých let úvahami o „mlčení Boha“, tíživě dopadajícím zvláště na duchovní (Hosté Večeře Páně, 1963). Sarkastický pohled na zjevení Panny Marie nabízí Buňuel ve filmu Mléčná dráha (1967).

Spiritualitu se zjevně náboženskými kořeny lze vystopovat u ruského režiséra Andreje Tarkovského a jeho následovníků, byť nikoli ve sféře prvoplánového příběhu, ale jaksi pod jeho povrchem, skrývají se v dikci vyprávění, v jeho symbolice.

Dekalog Nepozorované zázračno, které lze vnímat i jako souhru náhod, často ovlivňovalo běžné dění i zcela obyčejné hrdiny, někdy dokonce i proti jejich vůli či navzdory jejich přáním: vedle Kadárova filmu Anděl Levine (1970) sem v první řadě patří polské průzkumy: Kieślowského seriál Dekalog (1989–1990), některé Zanussiho filmy či nejnověji drama režiséra Wiszniewského Všechno bude v pořádku (2007). V českém kontextu je důležitý Zábranského Dům pro dva (1987). Zařadit lze rovněž řadu děl z Latinské Ameriky.

In Nomine Patris Do české kinematografie se zapsal tzv. čihošťský zázrak, dosud ne zcela objasněný pohyb křížku na oltáři. Nejprve v něm stalinistický pseudodokument Běda tomu, skrze koho pohoršení přichází (1950) odhalil temné rejdy Vatikánu. Po pádu komunistického režimu se k tématu s odsouzením někdejších zločinných machinací, vrátil dokument Čihošťský zázrak (1991). Navíc vznikla volná rekonstrukce dávných událostí, jak je sestavil Jaromír Polišenský v hraném filmu In Nomine Patris (2004).

Údajné zjevení Panny Marie ve slovenské vsi a následující osudy jedné z dívek zachycuje dokument Ivetka a hora (2008). Ostatně ve většině případů nadpozemské komunikace byly Pannou Marií osloveny duchovně čisté, neposkvrněné děti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.