XI. DNY EVROPSKÉHO FILMU

29. 1. 2008 - 13:36 | Téma | red

XI. DNY EVROPSKÉHO FILMU zdroj: tisková zpráva

DEF 2004: 11.–21. března v Praze a 22.–30. března v Brně. Ve dnech 11 . až 21. března 2004 v Praze a 22. až 30. března 2004 v Brně se uskuteční jedenáctý ročník festivalu současných evropských filmů – DNY EVROPSKÉHO FILMU

Má kamera a já Ve dnech 11. až 21. března 2004 v Praze a 22. až 30. března 2004 v Brně se uskuteční jedenáctý ročník festivalu současných evropských filmů – DNY EVROPSKÉHO FILMU. Pražská kina Lucerna a Aero a brněnský Sál. B. Bakaly a nově Scala představí 43 celovečerních a 16 krátkých filmů ze všech koutů Evropy. Celkem se na produkci uváděných filmů podílelo 29 zemí. Po loňském úspěchu "Ozvěn" budou mít i tentokrát diváci v Olomouci, Chebu a Plzni možnost vidět alespoň část letošní filmové nabídky.

Festival slavnostně zahájil 11. března v Lucerně předpremiérou francouzského snímku Má kamera a já (Ma camera et moi, 2002), který uvedl režisér Christoph Loizillon. 21. března (opět v Lucerně) XI."Dny" slavnostně zakončila předpremiéra norsko-švédského filmu Povídky z kuchyně (Salmer fra kjokkenet, 2002). Film přijel představit norský režisér Bent Hamer.

Své filmy přijeli uvést i další hosté:

rež. Zita Fureková a herci Jozef Vajda a Ester Geislerová (Jesenná (zato) silná láska, Slovensko, 2002), producent Čestmír Kopecký (Nuda v Brně, rež. Vladimír Morávek, ČR, 2003), režisérka Ruth Maderová (Boj, Rakousko, 2003), režisér Ivan Nichev (Cesta do Jeruzaléma, Bulharsko, Německo, 2003), režisér Pieter Verhoeff (Nynke, Nizozemsko, 2001).

29 z uváděných filmů je oceněno národními a mezinárodními cenami, v programu byli nizozemský snímek Dvojčata (De Tweeling, rež. Ben Sombogaart), který byl nominován na Oscara. A mezi krátkými filmy byli hned dva, které byly nominovány na Oscara v kategorii krátký animovaný film: Katedrála (rež. Tomasz Bagiński, Polsko, 2002) a Kolo (rež. Chris Stenner, Arvid Uibel, Heidi Wittlinger, Německo 2003).

V rámci festivalu se uskutečnlia tradiční beseda u kulatého stolu: v Praze se 15. března v 10 hodin v ICEU, Rytířská 31 za účasti domácích i zahraničních hostů na téma “Povolání: Filmový kritik".

V Brně v Sále B. Bakaly – dne 24. 3. v 10 hodin workshop "Projekt Film a škola” – navazuje na loňskou besedu o filmové výchově. Workshop organizuje festivalový sekretariát ve spolupráci s Asociací českých filmových klubů a Kulturním a informačním centrem města Brno.

V programu XI. DEF nechyběla ani oblíbená specialita - Maraton evropského filmu, celonoční víkendové promítání pro nenasytné filmové fanoušky. Pro velký zájem diváků byly letos Maratony hned dva.

První víkend (13.března) v Aeru (Science Fiction – Německo, Pásmo reklam slavných režisérů, Těžké loučení s otcem – Řecko, Německo a Šestnáct let s alkoholem – Velká Británie).

Druhý víkend (19.března) v Lucerně (Funny Games – Rakousko, Intermission – Velká Británie, Rapsodie v bílém – Bulharsko a Elzin život – Litva, Německo). “Maraton” odstartoval minutu před půlnocí a skončil v ranních hodinách následujicího dne. Žízeň maratonských diváků zdarma haily nealkoholické nápoje.

Předprodej vstupenek (70 Kč na všechna představení kromě ”Maratonů”, které budou za 130 Kč) probíhal v obou kinech od 19. února 2004. Všechny filmy (kromě ”Maratonu”) mohli diváci slyšet přes sluchátka tlumočené do češtiny, většina z filmů má anglické podtitulky.

XI. DNY EVROPSKÉHO FILMU pořádají velvyslanectví a kulturní instituty současných a budoucích členských zemí EU, Delegace Evropské komise v České republice, Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury ČR za podpory těchto institucí: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Kulturní a informační centrum města Brna, Magistrát statutárního města Brna, Multikino 93, Lucerna-Barrandov s.r.o. a Eurimages.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.