Wolf Creek

10. 2. 2006 - 11:31 | Téma | red

Wolf Creek zdroj: tisková zpráva

Trojice výletníků přijme pomoc od žoviálního domorodce. Brutální horror Grega McLeana z australského vnitrozemí. Zdá se, že nejjistější cestou, jak s malými penězi dneska oslovit široké publikum, je žánrovka a nejspíše horror: Saw, Otevřené moře (Open Water), Hostel i Noc s nabroušenou břitvou (Haute tension) budiž nejaktuálnějšími příklady

Zdá se, že nejjistější cestou, jak s malými penězi dneska oslovit široké publikum, je žánrovka a nejspíše horror: Saw, Otevřené moře (Open Water), Hostel i Noc s nabroušenou břitvou (Haute tension) budiž nejaktuálnějšími příklady. Australský debutant Greg McLean do téhle ligy přispívá snímkem Wolf Creek. Pochmurný film vyniká stylovou kamerou ve službách pomalé a bolestné podívané. Wolf Creek není krvavá sprcha. Je to teror ostrý jako břitva a místy čistá zvrácenost. Na Wolf Creek jednoduše sotva zapomenete - pokud jej vůbec dokoukáte.

Wolf Creek Trojice mladých kamarádů, Australan Ben (Nathan Phillips) a dvě Angličanky, Liz (Cassandra Magrath) a Kristy (Kestie Morassi) vyrážejí v laciném autě na dobrodružnou cestu po Austrálii. Užívají si svobody, objevují krásy přírody a spí pod širou oblohou. Po nějaké době je klikatá silnice zavede ke kráteru Wolf Creek (ve skutečnosti se jmenuje Wolfe Creek). Tady se pokazí počasí a především auto, které ne a ne chytnout. Hrdinové se rozhodnou přenocovat u kráteru, když hlubokou noc v divočině proříznou bílá světla. Je to jeep místního lovce Micka Taylora (John Jaratt). Tenhle zarostlý chlápek v kovbojském klobouku, s třiceticentimetrovým nožem za pasem, a pažemi posetými tetováním, je symbolem a zároveň výstižnou karikaturou australského zálesáka. Mickovo vystupování dokresluje mečivý přízvuk a svérázné, ale dobrosrdečné fóry. Mick nabídne hrdinům pomoc s autem. Oni přijmou a nechají se odtáhnout k opuštěnému dolu, kde má domorodec základnu. Vypadá to tu děsivě, ale to ještě Ben s kamarádkami netuší, co si na ně Mick nachystal.
Než začne tato i jakákoli jiná hrůza, uplyne z Wolf Creek téměř hodina. McLean těží v první řadě z bezstarostné jízdy na plátně, ostře hraničící s divákovým očekáváním teroru za každým dalším patníkem.
Wolf Creek Scénárista i režisér McLean využil starý známý příběhový model Texas Chain Saw Massacre: parta městských dětí se na venkově ocitá ve spárech místního devianta. Nověji jej využil a pozměnil Alexandre Aja v Noci s nabrošenou břitvou. Originalita McLeanova filmu spočívá přístupu k tématu. V pomalé expozici, kdy se režisérovi daří postavit z postav charaktery, s jejichž starostmi a reakcemi se může divák ztotožnit – Ben, Liz a Kristy nejsou obvyklé „maso na porážku“… a nejenom proto, že hodně vydrží.

Mistrovskou práci odvedl kameraman Will Gibson. Wolf Creek je snímaný na HD a Gibson užívá ruční, téměř blairwitchovsky dokumentární kameru, jež zvyšuje napětí a navozuje dojem autenticity. Barvy oscilují mezi syrovým blátem a magicky prosluněnými celky australské divočiny.
Frank Tetaz doplnil obraz náladovou hudbou, která nepředbíhá děj ani o píď.

Wolf Creek Mladí herci zvládli své role bezchybně, snímku však vévodí John Jaratt. V jeho rukou se stal z Micka Taylora symbol. Nejenže nahání děs svou obrovskou figurou a zvrácenými zvyky. Svým způsobem by mohl být Mick symbolem mizejícího času divočiny a tím, který na rozdíl od kolegů vesničanů vrací přicházejícím měšťákům úder. Poslední záběr naznačuje, že přesah k legendě a mýtu je i režisérovým záměrem.

Slabiny má Wolf Creek snad jenom dvě. V jednom momentě jako kdyby ve scénáři chybělo pár stránek a souvislost historky chytí silnou facku. Druhým problémem je síla drastiky. Ne, že by to nenahánělo hrůzu, naopak, ale Mick si na pár místech počíná tak, že to zavání prvoplánovou a nesmyslnou deviací, proti které je pranýřovaná scéna ze Zvráceného (Irreversible) ranní čaj.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.