Víno roku

27. 5. 2009 - 10:59 | Téma | red

Víno roku zdroj: tisková zpráva

V roce 1976 bylo filmové údolí Napa v Kalifornii plné slunce, vinohradů a těžké práce. Kalifornská vína byla na světě téměř neznámá, přestože některé nejlepší značky rostou právě tady

V roce 1976 bylo filmové údolí Napa v Kalifornii plné slunce, vinohradů a těžké práce. Kalifornská vína byla na světě téměř neznámá, přestože některé nejlepší značky rostou právě tady.

Na vinici Chateau Montelena pracují na novém Chardoney. Vinice patří rozvedenému bývalému právníkovi Jimu Barrettovi (a bance). Jeho syn Bo Barrett (Bill Pullman a Chris Pine) netrpí žádnou touhou po kariéře, ale jejich zaměstnanec Gustavo (Freddy Rodríguez) po večerech usiluje o slušný Cabernet na vlastní malé rodinné vinici. Slečna stážistka jménem Sam (Rachael Taylorová) je všechny okouzluje.

Na jiném kontinentě, za oceánem, ve vinařsky zkušené Paříži zas anglický eonophile Steven Spurrier (skvělý Alan Rickman) vede obchod s víny, pojmenovaný gradiózně Vinná akademie. Prodává však pozoruhodně málo lahví vína a je za to popichován sousedem z cestovní kanceláře, rodákem z Milwaukee Mauricem Cantavale (Dennis Farina ho hraje jako chlapa oplývajícího milým, suchým humorem). Spurrier se rozhodne vydat do Kalifornie a vyzkoušet nová, nefrancouzská vína. Hodlá je, pokud za to budou stát, prodávat ve svém obchodě.

Kalifornie ho překvapí: ošumělí muži ve starých dodávkách produkují skvělá vína, vinaři dělají bezplatné ochutnávky (dnes už ne, ale měli) a jejich kuchyně servíruje taková jídla jako Kentucky Fried Chicken, guacamole a tortilla chips. Ač jsou si navzájem konkurenty, místní vinaři spolupracují na možném společném úspěchu (to už je také dávno). Jsou to podivíni, ale vyrábějí dobrá vína.*)

Film ukazuje trochu jiný portrét Kalifornie než je běžné, vidíme zde vrozené společenské a sociální rozdíly mezi blonďatými privilegovanými dobyvateli a tmavovlasými, tvrdě pracujícími chudými domorodci. V jistém smyslu film ukazuje i nejistotu doby osm let po Woodstocku, kdy si lidé nebyli jistí, pro jakou se mají rozhodnout budoucnost. Ale především je to o víně, kvalitním víně, které Steven Spurrier najde v Severní Kalifornii a přiveze do Francie. A teprve tam je poprvé bráno vážně…

Příběh má jednoduchou zápletku o otci a synovi, který vlastnímu otci připravuje stálá zklamání. Syn se uprostřed této krajiny plné světla, vína a vinařů jednoho léta plného slunce a lásky zamiluje, a svět se pro něj náhle změní. Hlavní událostí filmu je soutěž mezi francouzskými a kalifornskými víny, kterou ve Francii sponzoroval Steven Spurrier a kde vína z Napy vyhrají nad víny francouzskými.

Film vznikl spoluprací scenáristy a režiséra Randalla Millera a jeho manželky Jody Savinové (scénář). Je v něm dávka nostalgie po časech, kdy se údolím Napa neproháněly autobusy přetékající turisty, horlivě ochutnávajícími místní vína, a kdy vinaři bydleli na vlastních vinících, místo aby je pronajímali za těžký peníz cestovkám.

Ve filmu je plno drobných postranních epizod; některé jsou komické, jiné velmi lidské. Kamera velkolepě předvádí krajinu zalitou sluncem a krásu vinohradů pod horami. Ale nakonec blonďáci vyhrají a domorodci jsou zapomenuti, stejně jako nedávná historie. Nicméně Víno roku je lehká, barvitá komedie s trochou trpké příchuti reality. Velké umění to není, jenom odpolední sklenička dobrého vína.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.