Velká ryba (Big Fish)

10. 2. 2004 - 2:44 | Téma | red

Velká ryba (Big Fish) zdroj: tisková zpráva

Ewan McGregor jako Ed Bloom - vypravěč, snílek a fantasta - v spektakulárním příběhu Tima Burtona (Ospalá díra). V dalších rolích: Albert Finney, Jessica Lange a Steve Buscemi. Napsal: JINDŘICH GÖTH. Někdo je šťastný, až když se obklopí dostatečným množstvím statků, ať už hmotných, či nehmotných

Někdo je šťastný, až když se obklopí dostatečným množstvím statků, ať už hmotných, či nehmotných. Jiný hledá štěstí v práci, druhý zase v rodinném kruhu. Mladému Edu Bloomovi stačilo ke spokojenosti jediné – chytit velkou rybu.

Říci, že Ed Bloom byl dobrý vypravěč, by bylo poněkud nepřesné. Ed Bloom byl výtečný vypravěč, snílek, fantasta. Jeho svět byly historky, kterými zásoboval všechny kolem sebe. Ne každému jsou však omamné a fantaskní vyprávěnky po chuti. Edův syn Will, který si v dětství otce příliš neužil, při nich neskutečně trpí a považuje je za blábolení lehce senilního staříka. Když se však prášilovský tatík začne zčistajasna hotovit k odchodu na onen svět, je na Willovi, aby k němu znovu našel cestu.

Velká ryba To je panečku námět, co říkáte? Ideální Hollywood, klasická dojemná story o sbližování otce se synem. Moře patosu, potoky cukru z plátna a samozřejmě nutný hepáč. Inu, tak jednoduché to zase nebude, režijní taktovku filmu Velká ryba třímal bubák Tim Burton (Střihoruký Edward, Ed Wood,Ospalá díra). Od něj můžeme jen těžko očekávat nějakou tuctovou limonádu.
Burtonovo vyprávění se nese ve dvou rovinách. První je běžná, šedivá a nijak zajímavá okolní realita. Druhá se dostane ke slovu pokaždé, když začne Ed vyprávět svou historku. Tu pak režisér ožívá a rozehrává neuvěřitelně barevný a poutavý svět figur, jaké by si snad nikdo ani nedokázal vymyslet. Bez problémů v něm vystupují pohádkoví obři, odvážný mladík si získá srdce své vytoužené princezny, všechno je v něm krásné, úhledné, barevné a také vtipné.
Při sledování Velké ryby si nelze nepovšimnout paralely mezi osobou Eda Blooma a samotného Burtona. Oba dva totiž shledávají okolní svět neskutečně nudným, fádním a v podstatě opovrženíhodným. Lze se s ním vypořádat jediným způsobem, totiž útěkem do fantazie. Proto Bloom na potkání chrlí jednu historku za druhou, proto Burton točí jeden hravý a pohádkovou fantazii velebící film za druhým. Ed Bloom by si určitě náramně rozuměl s entuziastickým režisérem-břídilem Edem Woodem ze stejnojmenného, Burtonova asi nejzdařilejšího filmu.
Velká ryba Pokud jde o herecký ansámbl, měl Burton mimořádně šťastnou ruku při výběru. Výhrou bylo obsazení Ewana McGregora do role mladého Eda. Jeho bezstarostný a rošťácký úsměv mu zaručuje stoprocentní divácké sympatie. Pozoruhodný výkon podal rovněž Matthew McGrory v roli obra Karla (kde jen Burton našel tuhle figuru?) a naprosto okouzlující je Steve Buscemi coby „básník“ Norther Winslow. Proč je slovo básník v uvozovkách pochopíte, až vám na plátně poprvé zarecituje své verše.
Tim Burton je nepochybně velmi nadaný režisér s ohromnou představivostí. Hází-li něco klacky pod nohy jeho snažení, pak to jsou mnohdy poněkud chatrné scénáře. Má-li ovšem v ruce dobře vystavěný a silný příběh, je okouzlující. V případě Velké ryby to platí bezezbytku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.