Velká čínská zeď - recenze

4. 1. 2017 - 16:18 | Recenze | František Fuka

Velká čínská zeď - recenze zdroj: tisková zpráva

Někdy přibližně před 1000 lety dva evropští žoldáci (z nichž jeden je Matt Damon) náhodou narazí na Velkou čínskou zeď a jsou zajati čínskou armádou.

Záhy vychází najevo, že Zeď existuje především proto, aby chránila Čínu před útoky Zergů (tedy, ve skutečnosti se jmenuji nějak jako "čan čin čun", ale víte, jak to myslím), kteří se objevují každých 60 let, protože před 900 lety dopadl meteor, který zhmotnil lidskou chamtivost. Nebo něco podobně logického.

Zbytek filmu pak spočívá především v tom, že Číňané s pomocí Damona (který je špičkový lučištník) Zergy odrážejí v megalomanských bitvách na zdi a později v hlavním městě. Což je super.

A v tom, že se Damon sbližuje s Číňany (především se sexy generálkou, ale platonicky) a poznává, že je lepší bojovat za vyšší princip, než za mrzký peníz. Což je méně super.

Po zhlédnutí traileru si jistě snadno vyvodíte (správně), že film Velká čínská zeď se realitou inspiruje jen velmi volně a ze všeho nejvíc připomíná směs filmů Warcraft (fantasy, kostýmy, akrobatické boje) a Hvězdná pěchota (militarismus, hromady monster a jejich likvidace, včetně hlavního mozkouna).

Jde o drahou čínsko-americkou koprodukci, kterou režíroval Zhang Yimou, ale výsledek má pramálo společného s poetikou jeho Hrdiny nebo Klanu létajících dýk. Je to především efektní, řvavě digitální videoherní řežba s šílenými kamerovými prostocviky, ve které jde mnohem více o kvantitu, než o kvalitu. A to nemyslím nutně jako kritiku. Rád se podívám na film, jehož značná část působí nějak takhle, ale v o něco lepší grafice a s o něco méně elektrickými kytarami (Ramin Djawadi).

Celá struktura filmu opravdu působí především jako videohra, ve které jsou typy jednotek a jejich velitelů jasně barevně rozlišeny (aby se nám Číňani nepletli) a splývají v anonymní barevné zástupy, ze kterých nikdo pořádně nevybočuje (ani generálové). A proti nim digitální zástupy low-level mobů, s občasným bossem. A do toho Damon jako hráčova postava, která se zprvů jen diví a plní tutorialy, a později se vyleveluje na max. A zdálky mu trochu přicmrndává ještě jeden Španěl a Willem Dafoe, který vypadá poněkud zmatený z toho, v jakém filmu se to ocitl.

Takže ano, tímto stylem to docela funguje. Jen škoda, že nejdou přeskočit nudné cutscény, ve kterých se mluví o spravedlnosti a smyslu života. Ale opravdu jich není moc a brzy opět začne něco příjemně ratardovaného akčního.

Film je zaplaťpánbůh překvapivě krátký (asi 100 minut), takže všechno poměrně rychle odsýpá, moc se nebudete nudit, ale rozhodně z toho nebudete mít nějaký dlouhodobý nezapomenutelný zážitek.

P.S: Viděl jsem 2D titulkovanou verzi.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.