V soudní síni č. 10

29. 1. 2008 - 13:17 | Téma | red

V soudní síni č. 10 zdroj: tisková zpráva

FFF 2004 Režie: Raymond Depardon Dokument Francie, 2003, 105 min Premiéra ve Francii: 2. 6. 2004 Prodej do zahraničí: Télé Images International Synopse: Od května do července 2003 dostal Raymond Depardon zvláštní povolení natáčet soudní slyšení u městského soudu v Paříži

Režie: Raymond Depardon
Dokument
Francie, 2003, 105 min
Premiéra ve Francii: 2. 6. 2004
Prodej do zahraničí: Télé Images International

Synopse:
Od května do července 2003 dostal Raymond Depardon zvláštní povolení natáčet soudní slyšení u městského soudu v Paříži. Deset let po dokumentu Delits flagrants režisér pokračuje ve snaze podat nevyřčené svědectví o fungování soudní mašinérie v novém dokumentu V soudní síni č. 10. Od drobných přestupků (jízda za volantem v podnapilém stavu) až po tresty vážného charakteru sledujeme V soudní síni č. 10 dvanáct případů, dvanáct příběhů mužů a žen, kteří se jednoho dne ocitli tváří v tvář spravedlnosti.

«Depardon pouze nezaznamenává, je velkým filmařem. (...) Jeho kamera zachytí mnohem víc, než to čeho se soudce jen z lehka dotkne. Kamera zde zcela plní svou zásadní objevnou funkci. Je to velký film.» – Olivier De Bruyn, Premiere

Depardon Raymond Depardon

Raymond Depardon začal svou profesionální kariéru fotografováním. V roce 1958 se přestěhoval do Paříže, kde se stal asistentem fotografa Luise Foucheranda. Později pracoval jako fotograf pro agentury Dallas, Gamma a Magnum. Depardon se přes fotografii postupně dostal k dokumentaristice. Svůj první dokumentární krátkometrážní snímek natočil v Praze v roce 1969 při pohřbu Jana Palacha. Jeho dokumentaristický styl je ovlivněn cinéma verité, stává se skutečným mistrem dokumentu bez komentáře. V roce 1974 dokumentoval kampaň prezidenta Valéryho Giscarda d'Estainga. Za celovečerní dokumetny Reporters a Délits flagrants získal Césara za nejlepší dokument. Hraný film La Captive du désert se Sandrine Bonnaire v hlavní roli byl vybrán do hlavní soutěže MFF Cannes 1990.

Filmografie:
- celovečerní filmy:
1984 Les années déclic
1985 Empty quarter
1988 Urgences
1990 Zajatkyně pouště (La captive du désert)
1994 Délits flagrants
1995 A propos de Nice, la suite (spolurežíroval s dalšími pěti tvůrci)
1996 Afriques: comment ça va avec la douleur?
1998 Paris
1998 Muriel Leferle
2001 Profils paysans: l’approche
2002 Un homme sans l’Occident
2003 V soudní síní č. 10 (10e Chambre instants d’audiences)

- krátokometrážní filmy:
1985 New York, New York
1994 Montage
1995 Sida propos
1997 Amour
1998 Bolivie
2000 Désert

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Liam Neeson si zahraje zabijáka trpícího ztrátou paměti

Liam Neeson si zahraje zabijáka trpícího ztrátou paměti

16. 4. 2021 | Novinky | Adam Homola

Liam Neeson se akčních thrillerů nevzdává, ostatně proč taky. Je to žánr, ve kterém se na stará kolena našel.
Vesmír, magnety a vzkříšení Hana, taková je nová ukázka na Rychle a zběsile 9

Vesmír, magnety a vzkříšení Hana, taková je nová ukázka na Rychle a zběsile 9

15. 4. 2021 | Trailery | Adam Homola

Další díl Rychle a zběsile měl být sice dávno za námi, ale z loňské premiéry kvůli covidu sešlo a filmu se tak dočkáme letos.
Armáda mrtvých: Bautistovi stojí v cestě ke 200 milionům dolarů horda zombíků

Armáda mrtvých: Bautistovi stojí v cestě ke 200 milionům dolarů horda zombíků

14. 4. 2021 | Trailery | Adam Homola

Las Vegas je plné peněz i zombíků a Dave Bautista se s tím pokusí něco udělat.
Jednu ze záporných postav si v novém Shazam zahraje Lucy Liu

Jednu ze záporných postav si v novém Shazam zahraje Lucy Liu

13. 4. 2021 | Novinky | Adam Homola

Do připravovaného pokračování komiksárny Shazam! se přidává Lucy Liu.