Úsměv Mony Lisy

28. 5. 2007 - 10:29 | Téma | red

Úsměv Mony Lisy zdroj: tisková zpráva

Takhle má vypadat mainstream! Úsměv Mony Lisy mezi těmi haldami strusky, které mají člověka přinutit zaplatit za vstupenku a pak ho ukecat, že se vlastně skvěle baví, září jako malý diamant

Takhle má vypadat mainstream! Úsměv Mony Lisy mezi těmi haldami strusky, které mají člověka přinutit zaplatit za vstupenku a pak ho ukecat, že se vlastně skvěle baví, září jako malý diamant. Je to chytré, je to kultivované, je to decentní, nevtíravé, vtipné, dobře napsané, skvěle zahrané, tak akorát poučné... Asi je na tom mainstream opravdu špatně, když jsem tak unešený z věcí, které by přece měly být samozřejmostí.

Film pokrývá akademický rok 1953/54 ve Wellesley College, elitní univerzitě, kde studuje dívčí výkvět Nové Anglie. Jako taková je Wellesley značně konzervativním místem –a když tam z daleko uvolněnější kalifornské univerzity v Berkeley dorazí nová profesorka dějin umění Katherine Watson (Julia Robertsovámusí zákonitě narazit. Nejenže neučí podle učebnice a nepovažuje sňatek za nutný životní cíl každé mladé ženy; ona si dokonce dovoluje povzbuzovat své studentky k tomu, aby se rozhodovaly samostatně a myslely samy za sebe. A to se přece nedělá.

Úsměv Mony Lisy Úsměv Mony Lisy se trefuje do zvláštní doby. Americké ženy tehdy za sebou měly zkušenost z druhé světové války, kdy musely své bojující muže plnohodnotně zastoupit ve fabrikách a jiných náročných pozicích. Po válce se však od nich neočekávalo nic jiného než podřídit se opět rodině, obětovat své sny mužově kariéře a stát se dokonalou "profesionální" manželkou. Ve vypucovaných domácnostech takhle končily i ženy se špičkovým vzděláním a skvělou kvalifikací pro zářivou profesní dráhu –a pod vlivem svazující výchovy to tak dokonce chtěly. V téhle situaci na Wellesley nastupuje Katherine W. Ve svých třiceti je svobodná a svobodomyslná; to první z ní podle studentek dělá polovičního invalidu, to druhé zase představuje nebezpečí v očích vedení univerzity.

Úsměv Mony Lisy Úsměv Mony Lisy ale není žádnou sociální agitkou ani dějinným exkurzem do protofeminismu. Nebo ne jenom tím. Jak už bylo řečeno, je mainstreamem, a to mainstreamem vynikajícím. To znamená v první řadě zábavu, nicméně ne tupou a ne za každou cenu; zábavu prokládanou významy. Tady nelze neocenit skvěle napsaný scénář dua Lawrence Konner a Mark Rosenthal (Honba za klenotem Nilu, nová Planeta opic) a zejména neochvějně zkušenou režii Mikea Newella (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Krycí jméno Donnie Brasco). Newell přesně ví, kolik čeho kdy divákovi naservírovat, a tak se suverénní jistotou střídá dramatické výstupy s idylickými výjevy ze života campusu (například po Katherinině konfliktu se studentkou následuje bujaré sáňkování), zvážnění prostříhává komickými momenty (Katherinin pád po pokárání od šéfové), ve vhodných chvílích ukáže pěkné obrázky a vůbec vždycky přesně ví kam sáhnout. Taky dokáže odhadnout, kdy se vyjádřit zkratkou nebo okamžikem (kyselý obličej, pusa na čelo) a kdy rozvinout celou scénu (studentky vyjeveně civící na plátno Jacksona Pollocka). A když mluvíme o scénách –už jen ze dvou úvodních, totiž z úsporně nasnímané ceremonie na začátek akademického roku a z rapidmontáží ošetřené první Katherininy přednášky, je jasně vidět, že máme co do činění s režisérem, který odměřuje na lékárnických vahách. Přidejte skvělou kresbu prostředí, perfektní práci s dobovou hudbou, brilantně napsané dialogy... Dívat se na Úsměv Mony Lisy je jako dopřát si rozhovor s člověkem, jenž už nemá zapotřebí se svými nespornými zkušenostmi vytahovat.

Úsměv Mony Lisy A to ještě nepadlo ani slovo o herečkách. Julia Roberts je možná nejlepší ze své generace - a tady pracuje v dokonalé souhře s generací nastupující. Katherininy studentky zastupuje čtveřice typově odlišných dívek, z nichž každá podává skvělý výkon. Julia Stiles hraje hledající se Joan, která v závěru filmu otevře Katherine oči. Ginnifer Goodwin se předvede jako sebevědomí hledající a nalézající Connie. Maggie Gylenhaal (Sekretářka, Adaptace) představuje výstřední, poživačnou, ale i chápavou Giselle. A Kirsten Dunst (Spider-man, Šílená/krásný) je Betty, překrásná potvora Betty, která si nejvíc ze všeho zaslouží pořádně nasekat –a taky že dostane co proto.

Pořád se mi to vrací: Úsměv Mony Lisy je "jen" mainstream. Roubuje povrchní přelet nad moderním výtvarným uměním na poučení o nutnosti sledovat vlastní cestu, nechá všechny postavy projít prozřením a stát se lepšími lidmi, inspiruje se u ozkoušených klasik jako bylo Panu učiteli s láskou. Ale je to mainstream dokonalý od prvního záběru až po závěrečné titulky vtipně podložené sestřihem amerického "ženského snu", a takový mainstream je umění. A kdo by Úsměvu Mony Lisy neměl ani po několikerém shlédnutí dost, může si přečíst novelizaci filmu, která právě vychází.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.