Třetí muž

3. 7. 2009 - 8:36 | Téma | red

Třetí muž zdroj: tisková zpráva

Jako jiný slavný film-noire Sunset bulvár, začíná i Třetí muž prologem: „Nikdy jsem neznal tu starou, předválečnou Vídeň

Jako jiný slavný film-noire Sunset bulvár, začíná i Třetí muž prologem: „Nikdy jsem neznal tu starou, předválečnou Vídeň...“, a končí i začíná stejným prostředím: na hřbitově. Jsme ve Vídni po druhé světové válce, město je plné trosek, okupačních vojsk, bídy a korupce. Na pozvání bývalého kolegy ze školy Harryho Limeho sem přijede Holly Martin, aby zjistil, že přijel pozdě, Lime je po smrti. Martin chce zjistit, proč a jak zemřel, a ocitá se před záhadou „třetího muže“. Je tu pochopitelně také žena, Anna, které Lime pravděpodobně zachránil život.

Film je o korupci – nejenom organizační a vládní, ale také o korumpovatelnosti lidské duše. Je ale také o záhadách lidské duše a o ambivalenci, kterou přináší nutnost přežit. Holly Martin, ztvárněný Josephem Cottenem, reprezentuje nevinnost. Nikoliv sexuální, ale nedotčenost člověka, který nemusel dělat kompromisy nutné k záchraně vlastního života nebo života blízkých. Harry Lime je jeho protipólem. Anna, v podání Alidy Valliové, je pouze lidská, věrná, a s minulostí, kterou rozhodně nechce s nikým sdílet. Holly se pochopitelně zamiluje do Anny, ale nikdy ji nepochopí, ani nemůže, což Anna ví. Dívat se na tento film je trochu jako dívat se pokračování Casablanky v tvrdé poválečné realitě. I poslední záběr ji připomíná, jen tu není žádné přátelství.

Je tu ale Orson Welles v roli Limea a jeho nezapomenutelný vstup na scénu, jeho slavný prolog k ospravedlnění: „Víš, co se říká: V Itálii třicet let vládli Borgiové a měli tam váku, terror, vraždy a krveprolévání , ale taky Michelangela, Leonarda da Vinciho a renesanci. Ve Švýcarsku měli bratrskou lásku, 500 let demokracie a míru, a co vymysleli.? Kukačky.“ Green tvrdil, že Welles si tento text sám napsal.

Ve filmu jsou jasné vlivy expresionismu. Širokoúhlé objektivy deformují tváře i místa. Kolmé úhly kamery, stínohry a kontrast. Mnoho detailních záběrů. Dlouhé scény bez dialogu. Herci nejsou obsazeni podle velikosti jmen, ale podle tváří, které jim dávají patřičnou minulost a charakter. A pak jsou tu zvuky: kočky, boty, echo, ticho. Scéna v kanálech, honička, která snad inspirovala Wajdu pro jeho Kanály. Je to filmový film, ale s opravdovým scénářem, obraz tu neslouží k zastření plytkosti děje ale k jeho ztvárnění.

Režisér Carrol Reed i scenárista filmu Graham Green, věděli, o čem mluví. Reed trávil válku jako dokumentarista v Britské armádě, Green nejenom psal o špiónech, ale také jím občas byl. S producentem Davidem O. Sleznickem se hádali o každý detail. Chtěli plenéry ve Vídni zdevastované válkou, mezi bombovými krátery a troskami domů, chtěli opravdové vídeňské kanály a Orsona Wellese. A chtěli nezapomenutelnou Karasovu hudbu, která se stala vzorem pro sloučení filmové akce a zvukové stopy a vstoupila do dějin filmové hudby. Selznick chtěl jen kasový kus, který by byl už dávno zapomenut.

P. S.

Graham Green si vzal za vzor Limeiho skutečnou postavu Kima Philbyho, britského dvojitého agenta, který byl jeho vedoucím v British Intelligence Service. American Film Institut a British Film Institut uvádějí film ve své stovce nejlepších filmů. Instituce spravující vídeňskou kanalizaci pořádá prohlídky pro turistické výpravy, někdy také akce k oslavě filmu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.